
Locul în care s-a sfințit Sfântul Cuvios Antonie se află la poalele Munților Carpați, la activa kilometri de stațiunea Olănești, lângă Schitul Iezer, în județul Vâlcea. Pe malul stâng al pârâului Cheia, se afla această oază binecuvântata, unde s-a nevoit și Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii.
După îngroparea sa, Cuviosul s-a arătat de mai multe ori în vis ucenicilor săi, ca fiind în Biserica și având o Cruce strălucitoare la piept. Ucenicului său apropiat i s-a arătat, de asemenea, zicându-i...
,,Nu te întrista pentru ducerea mea din această lume, ci mai mult bucura-te, că sunt la odihna veșnică. De aici mă voi ruga pururea pentru voi."
În anul 1812, cronicarul Chiriac Râmniceanu, strănepot al Cuviosului Antonie, cercetând Peștera de la Schitul Iezer, a mai găsit acolo pe un sihastru, anume ieroschimonahul Ștefan, ,,șezând acolo de 50 de ani". Cu aceasta ocazie, strănepotul sfântului a dorit să caute Moaștele Cuviosului dar, l-a oprit pustnicul Ștefan, zicându-i că s-au arătat semne înfricoșate celor care, de asemenea, au vrut aceasta.
Sfântul Calinic de la Cernica, fiind episcop la Vâlcea, a vrut și el să-i dezgroape Moaștele dar, surpându-se malul direct pe mormântul Sfântului astfel, semn s-a arătat și a renunțat. Mult mai târziu a binevoit Sfântul Antonie să fie scos din mormânt, spre închinare, milostivindu-se de cei care aveau nevoie de el.
Canonizarea Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii...
Ținând seama de viața și nevoințele sale, Sfântul Sinod al Bisericii noastre, în ședința din 20 iunie anul1992, a hotărât ca el să fie așezat în rândul sfinților, rânduind astfel, cultul public și zugrăvirea de icoane. Sfintele Moaște ale Cuviosului Antonie au fost așezate în biserica Schitului Iezer, părticele din acestea aflându-se și în alte biserici din țară.
Părticele din Moaștele Sfântului Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii la...
Schitul Darvari, Strada Schitul Darvari, Numărul 3, București, lângă Grădina Icoanei;
Mănăstirea Brâncoveni, comuna Brâncoveni, județul Olt (este situată la 20 km sud-vest de Slatina, la sud de Piatra Olt, în zona șoselei Slatina-Caracal, și la 6 km de halta Pârșcoveni, de pe linia ferată Piatra Olt-Caracal);
Biserica Sfântul Antonie cel Mare, București, Aleea Valea Boteni, din Strada Romancierilor, cartierul Drumul Taberei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?
Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.
Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.