12 octombrie 2010

Predica la Cuvioasa Parascheva, despre calatoria crestinului

Frati crestini,
Calatoria totdeauna cere o pregatire. Nimeni, niciodata, n-a plecat undeva, fara sa fie indemnat de un gand, de o simtire sau nevoie. Si cu cat calatoria e mai mare, si mintea si sufletul calatorului sunt mai framantate. Mai intai isi pune problema tintei catre care sa-si indrepte mersul sau, pentru a iesi din nevoi sau pentru a-si multami din plin placerea vietii. In ce zbucium sufletesc ti-e dat sa vezi pe unii care se framanta in dezorientarea vietii. Pe unii ca acestia, de nu-si au duhul luminat cu invatatura sfanta, ii vezi niste deznadajduiti ai vietii si zdrobiti sub greutatea traiului.

Pe altii, care, din intamplare, intrezaresc scopul vietii, ii vezi framantati de o alta deznadajduire, ei nu au depline temeiuri sufletesti pentru a porni la drum, pe acea cale a mantuirii. Ei sunt, dupa cum se spune in Apocalipsa: "nici reci, nici fierbinti, ci numai calduti". Apocalipsa III, 16. Ei nu sunt inflacarati cu entuziazm pentru un ideal, dar ei nu sunt nici cu mintea rece de a judeca si a-si scoate toate temeiurile, care sa-i hotarasca pentru ceva mantuitor.
Si, in sfarsit, sunt altii, care-si fac planuri de drum si-si gasesc si toate temeiurile de indemn pentru calatorie, dar se cred lipsiti de mijloace pentru a putea porni la implinirea planului si atunci renunta cu mare parere de rau. Si acestia sunt niste invinsi ai propriilor lor slabiciuni sufletesti. Ei se vad ca nu-s pregatiti pentru calatoria triumfului lor.
Intr-adevar, a invinge toate acestea si a te porni in calatorie inseamna nu numai ca sufletul iti este luminat de un crez si un adevar, dar si curajul intreprinderii e cu tine. Curajul ajunge sa fie un adevar de viata. De vei birui in aceasta calatorie, vei fi un invingator, de nu vei izbandi, vei fi un invins. Eroii niciodata nu rasar decat pe campiile de lupta.
Trebuie sa te desprinzi din toate acele legaturi ale unei deznadajduiri care te infasoara in moleseala si sa nazuiesti catre aerul si lumina vazduhurilor racoritoare. E drept ca toate despartirile poarta in suflet duiosia clipelor de absenta, dar ele pregatesc prezenta clipelor de pe campiile vietii care adauga la viata noastra un spor de bine si stralucire. Si atunci, duiosia despartirilor se schimba in bucuria revedcrilor cu daruri in plus, care inveselesc viata si-i dau trainicie.
Frati crestini, avand in vedere ca fiecare din noi e un calator in aceasta viata, putem socoti viata noastra intr-o vesnica pregatire pentru calatorie. Ne pregatim seara pentru dimineata; dimineata pentru amiaza si amiaza, pentru seara si asa rand pe rand, saptamana pentru saptamana, luna pentru luna, anotimp pentru anotimp si an de an. Toate aceste rastimpuri nu sunt pentru noi, decat niste gari in drumul vietii noastre. Prin toate trecem, pana vine vremea ca sa ne dam jos din acest tren al alergarii noastre, in gara odihnei noastre celei vesnice.
Fratilor, Cuvioasa Parascheva a calatorit ca fiecare din noi, legand o zi cu alta. Insa, pentru a ajunge pe aceste culmi ale idealurilor crestinesti, ea a avut, putem zice, o calatorie si o pregatire dirijata. Lumina idealurilor sfinte totdeauna era tinta privirilor ei in calatoria acestei vieti.
Pe drumul de la biserica acasa mereu ea miluia pe cei saraci, dandu-le pana si hainele ei cele bune, iar acasa se ducea imbracata cu hainele cele rele ale saracilor. Cele ce auzea in sfanta biserica, ea cauta ca imediat sa le implineasca, chiar pe calea care ducea de la locasul sfant acasa. Dragostea si mila de cei in lipsuri si suferinte era ca o floare prea frumoasa a jertfei pe care o avea in suflet si in maini, in micile ei calatorii din gradina virtutilor bisericii, pana la casa parintilor ei. Si de nenumarate ori, parintii ei i-au smuls aceasta floare din maini, au calcat-o in picioare, au sfaramat-o si au batut pana si pe copila lor...insa de floarea dragostei crestine pentru idealurile sfinteniei si ale milosteniei fata de oameni, care incoltise si crescuse si inflorise in sufletul ei, nicicand nu s-au putut atinge.
Si pentru a pazi, in toata frumusetea, aceasta floare a idealurilor crestine pe care o avea instralucita inflorire in suflet, tanara Parascheva a pornit in calatoria vietii, din satul ei de nastere Epivat, la Constantinopol. Si acolo s-a dus la izvoarele cele minunate ale credintei, pentru a-si ostoi setea de induhovnicire. A fost la cele mai de seama biserici ale Constantinopolului, s-a inchinat cu tot focul credintei la icoanele facatoare de minuni, la moastele sfintilor si ale sfintelor si a cautat sa-si dobandeasca binecuvantarea Domnului, pentru calatoria acestei vieti.
De la Constantinopol, potrivit sfaturilor dobandite de la Parintii cuviosi de aici, a trecut in Asia Mica, in tinutul Pontului, la Ieracleia, poposind la Manastirea Maicii Domnului. In aceasta manastire ea si-a intregit buchetul vietii duhovnicesti, cu toate florile virtutilor crestine. Dar iata, ca odata ajunsa pe inaltimea unei culmi a vietii, inaintea ei se inalta o culme mai inalta a dorurilor ei sfinte. De a calatori la Ierusalim, pentru a se inchina si a trai pe locurile pe care insusi Domnul nostru Iisus Hristos le-a sfintit cu traiul si umblarea Sa. Cu sufletul pregatit pentru o astfel de calatorie, nici nu se putea sa nu-si implineasca dorinta. In Palestina ea trai multi ani in pustia Iordanului, intr-o viata pustniceasca de vesnice exercitari in a se inalta pe scara perfectiunii omenesti a sfinteniei. Ea a trait acolo ca intr-o gradina a virtutii, ajungand sa faca ea insasi viata ei, sa fie o floare stralucita a neamului omenesc. Dar nici aici, Cuvioasa Parascheva nu si-a pus capat calatoriei ei, ci duhul a manat-o sa vina in patria sa Epivat. Si ca o regina prea frumos impodobita cu tot ceea ce idealul poate sa schimbe viata unui om, Cuvioasa Parascheva a poposit la tarmul Marii Negre, apoi in tinutul unde si-a inceput viata, si aici, nu dupa mult timp, s-a odihnit in Domnul.
Putem zice ca intreaga ei viata a fost o calatorie sfanta. Vesnic in umblare pe cararile cele inalte ale vietii. Pentru aceasta ea a si fost vesnic treaza, si mereu in pregatirea cea sufleteasca pentru a putea savarsi calatoria ei cea sfanta.
Fratilor, timpul pe care-l strabatem in aceasta calatorie a vietii il masuram cu zilele si saptamanile, apoi cu masuri mai mari, cu lunile si anii. Fiecare zi, in calatoria vietii noastre, e o etapa, un post inaintat la care am ajuns. La Ebrei, Vinerea era socotita ca ziua pregatirii ultime din cursul unei saptamani, in vederea Sambetei. De aceea Ebreii numeau aceasta zi de Vineri, ziua pregatirii. Pe greceste, acest cuvant, pregatire, se talmaceste prin cuvintul Παρασχευή, numele insusi a Prea Cuvioasei Parascheva. De la aceasta insemnare a cuvantului Παρασχευή, care desemneaza rolul zilei de Vineri, s-a numit Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri. Iar in anul nostru bisericesc, pentru a se face deosebire de Vinerea Patimilor, s-a numit acea vinere, Vinerea Seaca, iar aceasta de acum Vinerea Mare.
Si iata, anul acesta, sarbatorim pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, pe Sfanta Vineri, chiar intr-o zi de vineri. O, ce minunata sarbatorire praznuim noi astazi! Aceasta indoita evocare in sufletele noastre a pregatirii pentru o viata sfanta, e un indoit indemn si pentru noi, ca mai mult sa ne gandim si sa fim treji in a ne pregati sufleteste pentru calatoria acestei vieti.
Frati crestini, ati calatorit cu totii in viata, dar iata ca prin calatoria noastra de-acum, a unora numai din oras pana la aceasta biserica a Moldovei, iar a altora din departari pana la catedrala in care se afla ca o comoara de nepretuit insesi moastele Prea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, cu totii prin aceasta ati adus din nou in amintirea noastra si ati trait calatoriile Sfintei Parascheva, de acasa la biserica si pana la locurile cele mai sfinte ale idealurilor credintei noastre.
Iata acum, fratilor, si noua se pune problema pregatirii sufletesti pentru aceasta calatorie a vietii. Oare suntem noi pe calea Domnului nostru Iisus Hristos? Oare nazuim si noi in a fi pe calea pe care ne-o arata Sfanta Evanghelie si Sfanta noastra Biserica? Staruim noi oare in a ne intalni in drumul vietii noastre cu Stapanul Cerului si al pamantului?
Fratilor, pe toti pe care ne va gasi Domnul Hristos pe aceasta cale a Lui, ne va tamadui suferintele noastre, caci El este doctorul cel mare; ne va intari in necazurile si lipsurile vietii, caci El este imparatul cel Atotputernic; ne va lumina intunecimea deznadejdilor noastre, caci El este lumina lumii; ne va indestula viata cu toate bucuriile si belsugul, caci El este vistierul bunatatilor. Domnul nostru Iisus Hristos Insusi a venit pe aceasta cale a vietii omenesti, pentru a ne calauzi iarasi spre raiul cel pierdut. Dumnezeu Insusi ne este calea mantuirii noastre. Dupa cum a spus-o insusi Domnul nostru Iisus Hristos, „Eu sunt calea, adevarul si viata”. (Ioan, XIV, 6).
Fratilor, ati venit cu totii sa slaviti cu inchinaciuni sfinte pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, care o viata intreaga s-a pregatit printr-o viata de sfintenie, pentru o calatorie fericita pe care a inaltat-o in cinstea idealurilor crestine, la sfintenie. Pentru a putea merge pe aceasta stramta cale care duce la mantuire, ea s-a smuls nu cu putine lacrimi pentru a birui tot ceea ce inlantuie fiinta omeneasca de parutele si inselatoarele placeri pamantesti.
Dar ceea ce e de admirat la Cuvioasa Parascheva, e curajul cu care ea s-a indreptat pe calea sfinteniei, neprivind in urma cu parere de rau la tot ceea ce a lasat, cum a facut sotia lui Lot, care pentru aceasta s-a prefacut in stanca de sare. Din contra, Cuvioasa Parascheva a ascultat de sfatul Evangheliei, ea a fugit de mania viitoare. Mat. III, 7.
Si iata ca in aceasta cale a vietii, ea a vazut, dupa cum spune Sfantul Petru „o lumina lucind in intuneric" II Petr. I, 19. Si potrivit aceluiasi sfat din Biblie, ea si-a indreptat ochii intr-acolo. Psal. 119, 105. Si numai asa ne putem explica cum ea cautand si-a gasit o mostenire care nu se poate nici strica, nici intina si nici vesteji (I Petru, 1-4), caci iata, de opt sute si ceva de ani, ea traieste in cinstea tuturor veacurilor, iar trupul ei n-a fost supus putrejunii, ci prin puterea lui Dumnezeu a ajuns sa fie moaste prea scumpe sufletelor noastre, izvoratoare de toata tamaduirea pentru credinciosii care se roaga la ele cu sufletul plin de credinta.
Frati crestini, cu suflete infrigurate de spaima, de pe marginea prapastiei in care era sa cadem, prin razboiul ce era gata sa se dezlantuie, sa ne intarim sufleteste din nou, atintindu-ne privirea ca si Sfanta Cuvioasa Parascheva, la lumina cea vesnica a lui Dumnezeu. Si sa stam treji si cu mintea luminata de gandurile ceresti, indreptandu-ne pasii pe caile luminii lui Hristos. Si ca o chemare de peste veacuri in sufletul fiecaruia dintre noi, sa rasune mai viu cuvintele rostite de Insusi Domnul Dumnezeu: Eu sunt calea, adevarul si viata.
Pe aceasta cale a lui Hristos cine umbla se intalneste cu mila pentru el si pentru altii, cu pacea pentru toata lumea, cu dragostea fata de tot pamantul, cu dreptatea fata de oricine, cu tot curajul de a invinge raul, cu gradinile prea frumoase in care infloresc virtutile crestine, iar la sfarsitul acestei cai care strabate prin aceste incantatoare locuri,
cu insasi Imparatia lui Dumnezeu. Iata cum viata in Hristos e o fericire pentru noi.
A trai in Hristos e singura cale a fericirii noastre. Caci cine altul poate sa ne asigure fericirea cea adevarata pentru noi, decat Acel ce ne-a creat? Dumnezeu Insusi ne-a creat si ne-a dat viata din viata Sa. E drept ca noi prin pacatul neascultarii pierdusem aceasta viata in Domnul, dar iata ca Insusi Dumnezeu ne-a rascumparat pentru viata cea vesnica. Si sunt insesi cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos care rasuna in urechile noastre: Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in mine va fi viu, chiar daca va muri. Si oricine viaza si crede intru mine, in veac nu va muri. Ioan XI, 25-26
Fratilor, faceti din toata convingerea sufletelor, ca drumul vietii voastre, sa fie calea vietii crestine. Priviti in trecutul vietii voastre, daca nu credeti celor spuse, si vedeti cum calea crestinului e calea sfintilor, e calea inaltarii fiintei omenesti pana la cele mai inalte idealuri ale vietii. Calea crestinului e calea lui Hristos, e calea biruintei in Hristos. Sfintii au biruit toate greutatile vietii in Hristos si prin Hristos. In Hristos, prin puterea Lui, prin harul mantuirii Lui si prin invatatura Lui, vom fi si noi niste eroi ai vietii acesteia.
Fie ca toti, si acei care au intarziat pana acum, ratacind pe alte cai gresite, sa se intoarca pe calea cea adevarata macar de-acum, incepand cu acest sfant pelerinaj la moastele Sfintei Prea Cuvioasei Parascheva, careia cu mai multa staruinta sufleteasca sa ne rugam cu rugaciunile Bisericii: "Aproape de scaunul Atotfacatorului stand, o Maica, rugaciuni pentru noi adu Acestuia, ca sa dea tuturor iertare de pacate... Izbaveste-ne pre noi, Maica, de toata boala, de ciuma, de holera si de vrajmasi; tzbaveste-ne pe noi, Maica, de foc, de grindina si de fulger; izbaveste-ne pre noi, Maica, de munca cea de veci si de ceasul osandirii si ne invredniceste a dobandi, prin ale tale rugaciuni, starea cea de-a dreapta in ziua judecatii, prin mantuirea sufletelor noastre, ocrotindu-ne si hranindu-ne in pace pana la rasuflarea cea mai de pe urma, ca sa-ti cantam:
Bucura-te, alauta duhovniceasca.
Bucura-te, trambita apostoleasca.
Bucura-te, faclie bisericeasca.
Bucura-te, ruga cereasca.
Bucura-te, nadejdea oamenilor.
Bucura-te, izgonirea dracilor.
Bucura-te, tamaduirea ranilor.
Bucura-te, feritoarea de rautati.
Bucura-te, aducatoarea de bunatati.
Bucura-te, a Moldovei casnica luminatoare.
Bucura-te, a lui Vasilie Voievod si a altor miluitori mantuire.
Bucura-te, si a mea smeritul pacatos sprijinitoare.
Bucura-te, Cuvioasa Paraschivo mult folositoare. Amin.
(Icosul 12 din Acatistul Cuvioasei Parascheva)
Parintele Vasile Vasilache
(din volumul "Dumnezeu este Lumina” – Predici rostite la Catedrala mitropolitana din Iasi intre anii 1935-1939)

În pustiita lume, cu doruri prea deşarte,
A înflorit în taină un iubitor de carte,
Ce-a vrut ca tot ce-nvaţă, în adevăr să fie,
Gând transformat în faptă, exemplu cu tărie.

Dârzenia-i e blândă, el are darul milei,
Pe oameni îi ajută şi-aşteaptă geana Zilei;
Trăieşte-n veşnicie, deşi este în lume,
Cinsteşte-n toate cele al Domnului Sfânt nume.

Îi străluceşte chipul, îi străluceşte viața,
În orice loc slujeşte, fapta îi e măreaţă;
Cuvântul lui alină, ruga - vindecătoare,
Răbdarea lui sporește în orice-mprejurare!

Cu ochiul înspre moarte, ca punte înspre viaţă,
Păşeşte, Sfânt Episcop, fără să se oprească,
Păşeşte înspre inimi amarnic zăvorâte,
Pentru a le deschide în sfinte doruri, mute...

Moaştele-nmiresmate le-mparţi între biserici,
Dorind s-ajuţi pe oameni pierduţi în întuneric;
Reverşi minuni nespuse, cu har de la Stăpânul,
Nealinat nu pleacă, de la tine, niciunul!

Îţi mulţumim, Părinte, pentru oblăduire,
Picură har din ceruri, prin a ta mijlocire!

Autor: Prof. Religie Mirela Șova

ACESTE IMAGINI SANT DE LA IASI..TRIMISE DE O PRIETENA..DUMNEZEU SA O RASPLATEASCA...AMIN!
Arhivă blog

CATEGORII

. Despre Evlavie (3) .RUGĂCIUNE (8) .Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul (2) .Rugăciune către Sfântul Mucenic Fanurie (1) ABECEDARUL VIETII DUHOVNICESTI (1) ACATISTE (11) Acatistele zilelor săptămânii (1) Acatistul Căii Părintelui Arsenie Boca (1) ACATISTUL Cuviosului Ioan de la Prislop (1) Acatistul sF. Ioan Botezătorul (1) ACATISTUL Sfantului Ciprian (1) Acatistul Sfantului Gheorghe (3) Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul (1) Acatistul Sfantului Nectarie Taumaturgul (5) ACATISTUL SFANTULUI STEFAN (1) Acatistul Sfântului GHERASIM KEFALONITUL (1) ACATISTUL SFÂNTULUI IERARH SPIRIDON AL TRIMITUNDEI (12 decembrie) (1) ACATISTUL SFÂNTULUI MARE MUCENIC ȘI TĂMĂDUITOR PANTELIMON (1) ACATISTUL SFÂNTULUI STELIAN (1) ACATISTUL SFINTEI MUCENITE VARVARA (1) Acatistul Sfintei Muceniţe Sofia şi a celor trei fiice ale sale: (1) Acatistul Sfintei Parascheva (2) Acatistul Sfintilor Brancoveni (1) Acatistul Sfintilor Trei Ierarhi (1) ACATISTUL SFINȚILOR IOSIF IACOB ȘI DAVID PROOROCUL (1) Acatistul Sfinţilor Teodor Tiron şi Teodor Stratilat (2) Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (1) ADUCEREA MOAŞTELOR SFÂNTULUI MUCENIC ŞTEFAN (1) ADUCEREA MOAŞTELOR SFÂNTULUI SFINŢIT MUCENIC IGNATIE TEOFORUL (1) AGHIAZMA SAU APA SFINTITA (2) AICI GASESTI CANTARI BISERICESTI (1) AICI GASESTI INDREPTAR PENTRU SPOVEDANIE (9) AICI GASESTI INTREBARI SI RASPUNSURI (4) AICI GASESTI MOASTELE SFINTEI PARASCHIVA (2) AICI GASESTI SFATURI DUHOVNICESTI (5) AICI SANT CELE MAI IMPORTANTE RUGACIUNI (1) AICI SE GASESC SFINTE MOASTE (6) Alexandru Pesamosca (1) APOSTOL ŞI MUCENIC ŞTEFAN (1) Arhanghelui Gabriel. (1) ARHIMANDRIT TEOFIL PARAIAN (5) Articole Apopei Roxana (1) AUDIO..VISARION IUGULESCU (1) BISERICA ORTODOXA DIN WIENA (1) Biserica Viile Fabric Timisoara (1) BISERICI (34) BUNA VESTIRE (1) Canoane de rugăciuni a pentru diferite trebuințe (1) CANOANELE SFANTULUI CALINIC (2) Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia (1) Canonul Sfantului Andrei Criteanul din Postul Sfintelor Pasti (1) CANONUL SFANTULUI EFREM SIRUL (1) Canonul Sfantului Meletie al Antiohiei (1) Canonul Sfântului Serafim de Sarov (1) CARTI INTERESANTE (1) Cei patru Sfinţi Evanghelişti (1) CELE 7 PLANSURI..EFREM SIRUL (6) Cele noua lectii predate de Sfintii Petru si Pavel (1) Cine a fost Zorica Laţcu Teodosia? (2) CINE IMPARTE LA CREDINCIOSI SFANTA ANAFORA? (1) CITATE DESPRE RABDARE (1) CITATE DIN SF EVANGHELIE (3) Constantin Brâncoveanu (1) CUGETARI ORTODOXE (1) CUM ÎNSEALĂ DIAVOLUL PE OM (1) CUM SA NE RUGAM (8) CUVINTE DE FOLOS (30) Cuvinte de la Sf. Antonie cel Mare (1) Cuvintele Bătrânilor: Hristos este totul ! (1) CUVIOASA XENIA (1) Cuviosul Arhimd. Sofronie (1) CUVIOSUL ISIDOR PELUSIOTUL (1) Cuviosul Moise (1) CUVIOSUL SERGHIE: (2) Cuviosul Tadei de la Vitovnita (1) Cuviosului Sofronie Saharov (1) DESPPRE VRAJI SI FARMECE (1) DESPRE CINSTIREA SFINŢILOR (1) DESPRE AVORT (3) DESPRE ACATISTE SI PARACLISE (1) DESPRE APOCALIPSA (1) DESPRE BOALA (2) Despre Boboteaza (1) DESPRE CLEVETEALA SI JUDECATA. (1) Despre clevetire (1) Despre Clopote (1) Despre colivă (2) DESPRE CRUCE (6) DESPRE DIAVOL (13) DESPRE DRAGOSTE (1) Despre educatia crestina a copiilor (1) DESPRE HAINELE PREOTESTI (1) DESPRE ICOANE (10) DESPRE INGER PAZITOR (3) Despre invidie (1) DESPRE JUDECAREA APROAPELUI (1) DESPRE JUDECATA DE APOI SI VIATA DUPA MOARTE (7) DESPRE JUDECATILE LUI DUMNEZEU (4) DESPRE LACRIMI (2) DESPRE LUMANARI (3) DESPRE MAICA DOMNULUI (3) DESPRE MANIE (2) Despre milostenie (2) DESPRE MOARTE (4) DESPRE OZN-URI (1) DESPRE PACAT (2) DESPRE POCAINTA (2) DESPRE POST (9) DESPRE RAI SI IAD (4) DESPRE RUGACIUNE (30) Despre Rugaciunea Inimii (2) DESPRE SFINTELE MOASTE (6) DESPRE SMERENIE (3) DESPRE SMERENIE MANDRIE SI EGOISM (6) DESPRE SUFLET (1) DESPRE TALISMAN (1) DESPRE TRUFIE (1) DESPRE URA (1) DESPRE VALOAREA SFINTEI LITURGHII (1) Despre viziuni ceresti si inselaciuni dracesti (1) Din Invataturile Duhovnicesti ale Sfântului Serafim (1) DIN SFATURILE DE LA PARINTELE IOAN (3) DREPTUL SIMEON ŞI SFÂNTA PROOROCIŢĂ ANA (1) Drumul sufletului după moarte (1) Duminica Tuturor Sfintilor (1) ENIGMA MARAMEI VERONICĂI (2) EPISTOLIA DOMNULUI (2) EVANGHELIA ZILEI 16. 11. 2014 (1) Femeile mironosite (1) FERICIRILE PARINTELUI PAISIE AGHIORITUL (1) GRIGORIE TEOLOGUL ŞI IOAN GURĂ DE AUR (1) ICOANA BIZANTINĂ (1) Icoane ale Sfantului Nectarie (1) IER. SAVATIE BASTOVOI (1) IEROD. VISARION IUGULESCU (5) Iisus mergand pe apa si increderea in credinta la nevoie (1) INDREPTAR SPOVEDANIE DE VALERIU GAFENCU (1) Inmormantarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Nicolae al Banatului (1) INTAMPLARE ADEVARATA (1) INTERVIURI (33) INVATATURI (118) IZVORUL TAMADUIRII (1) ÎNAINTEPRĂZNUIREA ÎNTÂMPINĂRII DOMNULUI (1) Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan (1) Întâmpinarea Domnului -Stretenia (2) Lancea cu care a fost omorât Hristos (1) Le este îngăduit creștinilor să judece pe alții? (1) Legenda Sfântului Valentin (1) Maica Pelaghia (1) MANASTIREA HUREZU (1) MARGARITARE DUHOVNICESTI (1) Maria Egipteanca (3) MĂRTURIA PĂRINTELUI PANTELIMON DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA (1) MILOSTENIA (1) MILOSTENIE..VREAU AJUTOR (6) Minunea de la mormântul Părintelui Arsenie Boca (1) MINUNEA DE LA SF.MORMANT (1) Minuni ale Sfantului Nectarie (18) Minuni Sfanta Parascheva (3) MINUNI.. (60) MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA (3) Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (2) NICOLAE VELIMIROVICI (2) O ISTORIOARA CU O VEDENIE FALSA (1) O rugăciune de dimineaţă (1) Ominune a Sfantului Arhanghel Mihail (1) PAR. ILIE CLEOPA (1) PARACLIS LA TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL ( 29 AUGUST) (1) PARACLIS LA ZĂMISLIREA MAICII DOMNULUI DE CĂTRE SFÂNTA ANA (9 DECEMBRIE) (1) PARACLISUL CUVIOASEI XENIA CEA NEBUNĂ PENTRU HRISTOS ( 24 ianuarie) (1) PARACLISUL CUVIOSULUI GHEORGHE DE LA HOZEVA (8 IANUARIE) (1) PARACLISUL SFÂNTULUI APOSTOL IOAN EVANGHELISTUL ( 8 mai) (2) PARACLISUL SFÂNTULUI APOSTOL TOMA (6 octombrie) (3) PARACLISUL SFÂNTULUI CUVIOS ANTIPA DE LA CALAPODEȘTI ( 10 ianuarie) (1) PARACLISUL SFÂNTULUI MARE MUCENIC MINA (11 NOIEMBRIE) (1) PARACLISUL SFINȚILOR MUCENICI ADRIAN ȘI NATALIA (26 AUGUST) (1) Parastasele și folosul lor (3) PARINTELE ADRIAN FAGETEANU (4) PARINTELE ARSENIE BOCA (47) PARINTELE ARSENIE PAPACIOC (15) PARINTELE CLEOPA (40) PARINTELE ILARION ARGATU (10) PARINTELE ILIE LACATUSU (4) PARINTELE IOSIF TRIFA (3) PARINTELE JUSTIN PARVU (8) Parintele Maxim (1) Parintele Maxim un stalpnic al zilelor noastre (1) PARINTELE PAISIE AGHIORITUL (23) PARINTELE PETRONIU TANASE (1) PARINTELE PORFIRIE (5) PARINTELE SOFIAN BOGHIU (5) Parintele Teofil Paraian (1) PARINTELE VISARION IUGULESCU (4) Părintele Ardenie Boca (2) Părintele Constantin Galeriu (1) Părintele Iulian de la Prodromu (1) Părintele Nicău (1) Părintele Proclu (1) Părintele Rafail Noica (1) Pătimirea Sfinţilor Mucenici Trofim Savvatie şi Dorimedont († 276) (1) Pelerinaj Grecia 2017 (2) PILDE (126) PILDE CRESTINE (14) PILDE DIN PATERIC (4) POEZII (80) POEZII ..IISUS HRISTOS (10) Poezii cu Preot Ioan (2) POEZII DE ANDREI BOTOSANU (6) POEZII DE CAMEIA CRISTEA (3) Poezii de Costel Ursu (1) Poezii de Doru Avram (1) POEZII DE ILARION ARGATU (2) Poezii de Pr.Gabriel Militaru (1) Poezii de Preot Sorin Croitoru (15) POEZII DE RADU GYR (1) POEZII DE TRAIAN DORZ (5) Poezii de Valeriu Gafencu (2) Policarp si Laurentiu (1) POSTUL SFINTILOR PETRU SI PAVEL (2) POVESTIRE (6) POVESTIRI DIN PATERIC (1) POVESTIRI DUHOVNICESTI (3) POVESTITE DE SFINTI (25) Pr. Efrem Atonitul (1) PR. PAISIE OLARU (1) PREOT Ioan Dumitriu de la Parohia Tipografilor (1) Preotul Andrei Constantin (1) PREVIZIUNI (1) Prigonită pentru Iisus Hristos la doar 14 ani (1) PROFETII (30) Proorocul Moise (1) PROTOSINGHELUL NICODIM MANDITA (4) Pruncii Simeon şi Parascheva (1) Psalmul 50 (al lui David) (1) PUSTNIC ONUFRIE (1) Rucăciune către sfinti (1) Rugaciune catre Domnul nostru Iisus Hristos (1) RUGACIUNE CATRE SF. GRIGORIE DECAPOLITUL (1) Rugaciune catre Sf. Nectarie (3) RUGACIUNE CATRE SFANTUL CUVIOS STELIAN (1) RUGACIUNE CATRE SFANTUL NICOLAE (2) Rugaciune catre Sfantul Teodosie de la Brazi (1) Rugaciune pentru bolnavii de cancer. (1) RUGACIUNEA PARINTELUI GHERONTIE - PENTRU ORICE DORINTA (1) Rugaciunea Sfantului Serafim de Sarov catre Maicuta Domnului (1) Rugaciunea Sfintei Cruci (1) RUGACIUNI (86) Rugăciune catre Sfantul Ilie (2) Rugăciune catre Sfantul Nectarie (2) Rugăciune către Mântuitorul a Sfântului Dimitrie al Rostovului (1) RUGĂCIUNE CĂTRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA (1) RUGĂCIUNE CĂTRE SFĂNTUL IOAN GURĂ DE AUR (1) Rugăciune către Sfântul Apostol Simon Zilotul (2) Rugăciune către Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan (2) RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL GHEORGHE (1) Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Maximovici (1) RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL MUCENIC VENIAMIN DIACONUL (1) Rugăciune către Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul (1) RUGĂCIUNE CĂTRE TOTI SFINTII (3) RUGĂCIUNE DE MULȚUMIRE CĂTRE SFINȚII ARHANGHELI MIHAI ȘI GAVRIIL ȘI TOATE PUTERILE CELE CEREȘTI (1) Rugăciune de pocăinţă (1) Rugăciune pentru căsătorie... (1) RUGĂCIUNEA PREACUVIOSULUI PĂRINTE IOAN DAMASCHIN (1) Rugăciunea Sfântului Ciprian (1) Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul: (2) Rugăciunea ultimilor Părinţi de la Optina (1) Rugăciuni către Sf. Pantelimon (1) Rugăciuni către Sfinţii Arhangheli pentru fiecare zi a săptămînii (1) SA FIM OAMENI SA-I AJUTAM (5) SARBATORI (26) Sânzaienele (1) SCOPUL VIETII CRESTINESTI (1) SEMNIFICATIA NUMELUI NOSTRU. (1) SF DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR (2) Sf Ignatie (1) SF IOAN GURA DE AUR (16) SF SPIRIDON (1) SF. IERARH ANTIM IVIREANU (2) SF. IOAN BOTEZATORUL (15) SF. IOAN DE LA PRISLOP (3) Sf. Mc. Calistrat; (1) Sf. Porfirie Bairaktaris (1) Sf. Prooroc Iona (1) Sf. Sfintit mucenic Valentin (1) Sf. Teodosie de la Brazi (1) SF.APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA (2) SF.IERARH CALINIC DE LA CERNICA (5) Sf.Ignatie Briancianinov (1) SFANFA LITURGHIE (1) Sfanta Ana (2) SFANTA DUMINICA (1) SFANTA ECATERINA (1) SFANTA FILOFTEIA (6) SFANTA HRISTINA (3) Sfanta Marina (4) Sfanta Mucenita Haritina (1) Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale (1) Sfanta Mucenita Tecla (2) SFANTA PARASCHIVA (12) Sfanta Teodora (1) Sfantul ioan Iacob Hozevitul (3) Sfantul Mc Ioan Valahul (1) SFANTUL ADRIAN (6) Sfantul Alexandru (1) Sfantul Andrei - Apostolul romanilor (3) Sfantul Andrei Rubliov (1) SFANTUL ANTONIE CEL MARE (7) Sfantul Ap.Timotei (4) SFANTUL APOSTOL ANDREI (7) SFANTUL APOSTOL IOAN (2) Sfantul Apostol si Evanghelist Matei (1) Sfantul Apostol Tadeu (1) SFANTUL CRISTIAN (1) Sfantul Cuvios Patapie (3) SFANTUL DANIIL SIHASTRUL (1) Sfantul Duh (2) SFANTUL DUMITRU (12) Sfantul Efrem Cel Nou (1) Sfantul Eftimie cel Mare (1) SFANTUL FILIP (2) SFANTUL GHEORGHE (2) Sfantul GHERASIM DE LA IORDAN (1) Sfantul Gherasim din Kefalonia (1) SFANTUL GRIGORIE DECAPOLITUL (2) SFANTUL HARALAMBIE (1) SFANTUL IERARH PARTENIE (1) Sfantul Ierarh Vasile cel Mare (2) SFANTUL ILIE (5) Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava (4) SFANTUL IOAN DAMASCHIN (2) SFANTUL IOAN IACOB HOZEVITUL (5) SFANTUL IOAN RUSUL (7) SFANTUL IOAN SCARARUL (2) SFANTUL IOSIF DE LA PARTOS (6) Sfantul Isidor din Hios (1) Sfantul Iuda (1) Sfantul Iuliu Veteranul (1) SFANTUL MACARIE CEL MARE (1) SFANTUL MARCU ASCETUL (1) SFANTUL MINA (11) Sfantul Mucenic Gheorghe (2) Sfantul Mucenic Polieuct (1) SFANTUL MUCENIC TRIFON (3) SFANTUL NECTARIE (28) SFANTUL NICOLAE (16) SFANTUL PAHOMIE CEL MARE (1) SFANTUL PANTELIMON (12) Sfantul Parinte Vichentie Malău (1) Sfantul Policarp (1) Sfantul Prooroc Iona (1) SFANTUL SELAFIL DE LA NOUL NEAMT (1) SFANTUL SERAFIM DE SAROV (6) Sfantul Serafim de Virita (2) SFANTUL SILUAN ATONITUL (1) Sfantul Simeon Stalpnicul (2) SFANTUL SPIRIDON (6) SFANTUL STEFAN (5) Sfantul Stefan cel Mare (2) SFANTUL STELIAN (6) Sfantul Teodor Studitul (1) SFANTUL TEODOR SUDITUL (1) Sfantul Teodor Tiron (3) Sfantul Teodosie cel Mare (1) SFANTUL TIHON DE ZADONSK (1) Sfantul Trifon (1) SFANTUL VASILE (3) SFANTUL VASILE CEL MARE (2) SFANTUL VICTOR (1) Sfantul. Cuvios Dimitrie cel Nou (2) SFATURI DUHOVNICEŞTI ALE UNUI STAREŢ DE LA OPTINA (1) SFATURI CRESTINE (7) SFATURI DE LA PARINTELE IOAN (13) Sfaturi de la parintele Iustin Parvu (1) SFATURI DUHOVNICESTI (37) SFATURI PENTRU ANUL NOU (1) Sfaturi pentru suflet (2) Sfaturile bătrânului Dionisie (1) SFÂNTA MUCENIŢĂ AGATA (1) Sfânta Muceniţă Agnia (1) Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale (1) Sfânta Salomeea (1) Sfântul Antonie cel Mare (1) Sfântul Apostol Filip (2) SFÂNTUL APOSTOL IACOB AL LUI ALFEU (1) Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan (1) SFÂNTUL ARHIDIACON (1) Sfântul Ciprian si Iustina (1) SFÂNTUL CUVIOS ANTONIE DE LA IEZERUL VÂLCEA (1) Sfântul Cuvios Macarie cel Mare sau Egipteanul (1) Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ (1) SFÂNTUL CUVIOS TEOFIL CEL NEBUN PENTRU HRISTOS (1) Sfântul Efrem Sirul (3) Sfântul Grigorie (1) Sfântul Grigorie de Nyssa (1) Sfântul Grigorie Palama (2) Sfântul Ierarh Eumenie (1) Sfântul ierarh Ioan Maximovici cel nou (1) SFÂNTUL IERARH IOSIF CEL NOU DE LA PARTOŞ (3) Sfântul Ioan Botezătorul (4) SFÂNTUL IOAN CARPATINUL: Extrase despre mângâiere (1) Sfântul Ioan Iacob Hozevitul (5) SFÂNTUL ISAAC SIRUL (2) SFÂNTUL MACARIE EGIPTEANUL (1) SFÂNTUL MARE MUCENIC TEODOR STRATILAT (1) SFÂNTUL MUCENIC CALINIC (1) Sfântul Nicolae (2) Sfântul Nicolae Velimirovici (2) SFÂNTUL PROOROC ZAHARIA (1) SFÂNTUL SERAFIM DE LA SAROV 1759 - 1833 (1) Sfântul Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul; Sfântul Mucenic Teoctist (1) SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC HARALAMBIE (1) SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC LUCHIAN (1) SFÂNTUL TEOFAN ZAVORATUL (1) SFIINTII-PRIETENII LUI DUMNEZEU (1) Sfintele Mucenite Agapi Hionia si Irina (1) SFINTELE PASTI (4) SFINTELE TAINE (1) SFINTI (205) Sfintii Zotic Atal Camasis si Filip de la Niculitel (1) Sfintii 40 de mucenici (1) Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea (1) SFINTII APOSTOLI (11) SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL (8) SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIL (10) Sfintii Atanasie si Chiril (1) SFINTII CHIR SI IOAN (1) SFINTII CONSTANTIN SI ELENA (2) SFINTII IOACHIM SI ANA (1) Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah. (1) Sfintii Marturisitori Ardeleni (1) Sfintii Mihail si Gavril (1) Sfintii Simeon si Ana (1) Sfintii Trei Ierarhi Vasile Grigorie si Ioan (4) Sfintii Varsanufie si Ioan (2) Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei (9 martie) (1) SFINŢII MUCENICI ZOTIC ATAL FILIP ŞI CAMASIE DE LA NICULIŢEL (1) SFINŢII PATRUZECI DE MUCENICI DIN SEVASTIA (1) SFINŢII ŞI OCROTIRILE LOR (1) SFINŢII TREI IERARHI: VASILE CEL MARE (1) Sfîntul Antonie de la Iezeru-Vîlcea (1) SINUCIGAŞII (1) SÎMBATA LUI LAZAR. FLORIILE (1) so (1) SOBORUL MAICII DOMNULUI (1) sora lui (1) SUFERINTE (1) TAINA CASATORIEI (1) TAINA SFINTEI SPOVEDANII (2) TEODORA DE LA SIHLA (2) Tezaurul Mănăstirii Sfânta Ecaterina din Sinai (1) Traditii si obiceiuri romanesti de Sfanta Parascheva (1) TREPTELE PACATULUI (2) TROPARUL SFANTULUI IERARH IOSIF DE LA PARTOS (2) TROPARUL SFANTULUI MUCENIC VLASIE (1) TROPARUL SFINTILOR TREI IERARHI (1) TUTUNUL ŞI ŢIGĂRILE = PĂCATUL SINUCIDERII (1) Ultimele trei dorinţe ale lui Alexandru cel Mare (1) VALERIU GAFENCU (4) VAMEȘUL ȘI FARISEUL (1) VAMILE VAZDUHULUI (1) Versuri de Horațiu Stoica (1) VEŞMÂNTUL ÎMPLINIRII RUGĂCIUNII LUMINĂTOARE (1) VIATA LUI IISUS HRISTOS (1) Viata Sfantului Fanurie (27 august) (1) Viața Sfântului Iosif cel Nou de la Partos (1) VORBESTE PARINTELE GEORGE ISTODOR (9) Zămislirea Sfantului Ioan Botezătorul (2)

sfinti romani

CARUI SFANT TREBUIE SA NE RUGAM?

Drumul către viaţa cea veşnică şi fericită a împărăţiei lui Dumnezeu trece prin multe necazuri şi ispite în această scurtă viaţă, iar noi avem nevoie de ajutor în aceste încercări, ajutor pe care nici un om nu poate să ni-l dea. De aceea ne întoarcem către Dumnezeu, către Maica Domnului şi către sfinţi. Şi cele pe care nu întotdeauna putem de unii singuri să le înfăptuim, acelea întru care nu întotdeauna pot să ne ajute ­medicii cei pământeşti şi mai-marii zilei, pot întotdeauna să ni le dea sfinţii lui Dumnezeu. Orice sfânt poate să ceară de la Dumnezeu ­lucrurile pentru care ne rugăm, dacă acestea ne sunt spre folos şi spre mântuirea sufletelor noastre. Şi totuşi, după cuvintele Apostolului, ­„darurile sunt felurite” (I Cor. 12, 4). După împrejurările vieţii sfinţilor, ori după voia osebită a lui Dumnezeu, unii ­dintre sfinţi ajută celor care se roagă lor pentru un anumit lucru, alţii – pentru un altul, după darurile lor; şi nu există necaz al vieţii, nevoie sufletească ori trupească la care să nu răspundă un plăcut al lui Dumnezeu şi pe care să n-o împlinească acesta.

SFANTA SCRIPTURA

Totalul afișărilor de pagină

SFINTI

SFINTI