20 octombrie 2010

Manastirea Rila


Manastirea Rila
Manastirea Rila este cea mai mare si mai cunoscuta manastire ortodoxa din Bulgaria. Aceasta este situata in partea de nord-vest a Muntilor Rila, la o altitudine de 1147 de metri deasupra nivelului marii, in valea Raului Rilska, la 117 kilometri mai la sud de capitala Sofia.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Complexul monahal se afla ridicat la o distanta de doar 3 kilometri de orasul Rila, intre cele doua rauri ale zonei, raul Rila si raul Drusljavitza. Complexul monahal de la Rila, cu tot ceea ce il alcatuieste, acopera o suprafata de aproximativ 8.800 de metri patrati.
 Manastirea Rila - Lavra Bulgariei     Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Intemeiata in secolul al X-lea, Manastirea Rila este privita ca una dintre cele mai importante monumente culturale, istorice si arhitecturale ale Bulgariei. Lavra este cunoscuta in toata lumea, neputand fi ocolita atunci cand se vorbeste de marile monumente din intreaga Europa de Est.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Avand o arhitectura unica, manastirea se infatiseaza dinspre exterior ca o puternica fortareata. Zidurile inalta de 24 de metri alcatuiesc un pentagon neregulat. Intrand printr-una din cele doua porti mari de fier, se ajunge in curtea interioara. Interiorul este o capodopera a arhitecturii locale: arce si coloane, scari de lemn si balcoane sculptate, si un numar de 300-400 de chilii monahale.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Drumul ce leaga capitala Sofia de punctul de trecere vamala spre Grecia, Kulata, este unul foarte bun, pe partea stanga a acestuia pornind un altul, la fel de bun, care duce spre Manastirea Rila.
Manastirea Rila - scurt istoric
Manastirea Rila se dezvolta imediat dupa moartea si raspandirea cultului Sfantului Ioan de Rila († 946), un mare sfant eremit bulgar. Potrivit unei legende locale, primul asezamant monastic din acest loc a fost intemeiat de insusi Sfantul Ioan de Rila, insa acest lucru nu poate fi devodit istoric sau documentar.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Cele mai vechi izvoare istorice despre viata Sfantului Ioan de Rila nu dau detalii despre data exacta a intemeierii ei. In cea mai veche scriere bulgara referitoare la "Viata Sfantului Ioan de Rila", scrisa probabil intre secolele al XI-lea si al XII-lea, nu exista nici cel mai mic indiciu cum ca in vremea sfantului, aici ar fi existat vreun asezamant sau biserica.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Cea mai veche mentionare a Manastirii Rila o gasim in "Viata Sfantului Ioan de Rila", scrisa intre anii 1173 si 1180, in Grecia, de catre Ioan Scylitzes, scriitor bizantin si guvernator de Sredets (orasul Sofia de astazi). Acesta scrie ca sfantul a binecuvantat ridicarea unei manastiri.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
In cartea "Viata pe larg a Sfantului Ioan de Rila", scrisa de catre patriarhul Eftimie de Tarnovo (1375-1393), sfantul este numit cu numele de "egumen al manastirii". Autorii mai tarzii au preluat aceasta informatie, mizand pe autoritatea patriarhului Eftimie, ca mare figura a clerului din acea vreme.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
In pofida faptului ca Manastirea Rila a fost ridicata fara protectia vreunui mare demnitar sau rege bulgar, aceasta a primit, de-a lungul vremii, donatii de la mai multi regi bulgari. Documentele in care s-au mentionat donatiile primite se pastreaza si astazi. Dintre acestea, mentionam doar cateva: chrisobul-ul regelui Ivan Shishman (1371-1393), dat in anul 1378, prin care se arata ca regii Ivan Asan (1218-1241) si Kaliman Asan (1241-1246) au facut si ei donatii, fiind trecuti in randul ctitorilor locasului. Ivan Shishman a dat si el manastirii o serie de pamanturi, in sud-vestul Bulgariei, si a scutit pe locuitorii acesteia de plata taxelor.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Renasterea manastirii a avut loc in secolul al XIV-lea, ca urmare a stradatiei protospatarului Hreliov - Hrelju, un vasal al regelui sarb Stefan Dushan (1331-1355). Un tun de piatra si o biserica cu o singura nava au fost construite de catre acesta in trei ani (1334-1335). Din aceste doua structuri, doar turnul a supravietuit pana in zilele noastre, astazi fiind cunoscut sub numele de "Turnul lui Hreliov".
Manastirea Rila - biserica si turnul
In timpul ocupatiei otomane, manastirea a supravietuit, insa s-a ales cu pierderi ale unor pamanturi. In urma mai multor petitii adresate sultanilor, in vederea aprobarii lucrarilor de restaurare a complexului monahal, calugarii au reusit chiar sa extinda cladirile initiale. Cea mai grea perioada a fost cea de sub sultanul Murad al II-lea (1421-1444), aceasta fiind una de persecutare a crestinilor si de daramare a bisericilor.
 Manastirea Rila - Lavra Bulgariei     Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Manastirea Rila a fost abandonata intre anii 1451 si 1460. Restaurarea acesteia s-a datorat eforturilor a trei frati, Ioasaf, David si Teofan, preoti in satul Granica. Acestia trei nu au reusit doar sa restaureze si sa repare daunele provocate manastirii, ci mai mult, ei au reusit sa stranga in jurul lor si o noua comunitate de calugari, dupa cum reiese din lucrarea eminentului scriitor balcanic, Vladislav Gramaticul (secolul al XV-lea). Tot in aceasta perioada are loc si intelegerea de comun acord, in vederea sprijinului material si duhovnicesc, dintre Manastirea Rila si Manastirea Sfantul Pantelimon din Muntele Athos.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Una dintre cele mai mari realizari ale celor trei frati este aducerea aici a moastelor Sfantului Ioan de Rila. Mara Brankovic, fiica despotului sarb George Brankovic, si vaduva sultanului Murad al II-lea (1421-1451) a sustinut in mare masura aceasta dorinta a obstei monahale de la Rila.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
In anul 1469, o impresionanta procesiune, condusa de catre Teofan - cel mai tanar dintre cei trei frati - si alcatuita din reprezentantii Manastirii Rila, alaturi de multimi de credinciosi, au adus de la Tarnovo moastele Sfantului Ioan de Rila. Acest impresionant si unic eveniment din Istoria Bulgariei a fost descris pe larg de catre Vladislav Gramaticul.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Odata cu mutarea sfintelor moaste la Manastirea Rila, aceasta a ajuns sa fie cunoscuta in toata tara, cat si peste hotare. De-a lungul anului bisericesc, trei sunt zilele care impresioneaza prin maretia pelerinajului si numarul impresionant de credinciosi: ziua praznuirii Sfantului Ioan de Rila (18 august), aducerea sfintelor sale moaste din Sofia in Tarnovo (19 octombrie) si ziua aducerii sfintelor sale moaste in Manastirea Rila (1 iulie).
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Perioada de ocupatie otomana a fost caracterizata de nenumarate incercari de recuperare a pamanturilor. Cu toate acestea, in interiorul manastirii s-a reusit o frumoasa lucrare: repararea si sxtinderea acesteia. In pofida greutatilor vremii, manastirea a reusit sa achizitioneza unele pamanturi si sa sa intretina aproximativ 50 de biserici, in timp ce calugarii acesteia scriau si imprastiau printre oameni cele de suflet folositoare scrieri. Manastirea Rila a reusit sa pastreze vii spiritul si cultura nationala bulgara.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Timp de aproape 20 de ani, pana la inceputul secolului al XIX-lea, in jurul manastirii au fost ridicate patru biserici: Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, Biserica Sfantul Evanghelist Luca si Biserica Acoperamantul Maicii Domnului. Tot acum va fi reparata biserica de la mormantul Sfantului Ioan de Rila.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
In anul 1469, a fost construita Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pentru a pastra maostele Sfantului Ioan de Rila, dupa ce acestea au fost aduse la manastire. In anul 1491, un grup de iconari au pictat biserica, reproiectata in anul 1478. O a doua biserica, intalnita in drumul spre manastire, este Biserica Adormirii Maicii Domnului, care a fost imbracata in fresca in anul 1835, de catre zugravul Dimiter Molerov.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Sihastria Sfantului Ioan de Rila se afla putin mai la nord-est de manastire. Aceasta este ridicata pe locul unde se afla pestera sfantului, folosita de acesta si pe post de mormant. Biserica Adormirea Sfantului Ioan de Rila a fost construita in anul 1746, cu o singura nava si absida. Biserica va fi reonstruita in anul 1820.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Schitul Sfantului Luca este cunoscut si sub denumirea de "Noua sihastrie". Cea mai veche cladire a acestuia este Biserica inchinata Sfantului Apostol Luca, zidita in secolul al XVII-lea si pictata intre anii 1798-1799, cand sculptorii din Bansko au lucrat si frumosul ei iconostas de lemn.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Biserica Acoperamantul Maicii Domnului a fost construita in anul 1805, peste Fantana Sfintita, de catre zidarii Mihail si Radoitsa din localitatea Rila. Aceasta are un pridvor larg deschis. Peretii acesteia au fost zugraviti in fresca in anul 1811, de catre Toma Vishanov.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Biserica cimitirului, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, dateaza inca din secolul al XVII-lea. Ca mai toate osuarele si capelele de cimitir, si aceasta biserica este zidita pe doua nivele. Frescele acesteia, lucarate in anul 1795, sunt caracterizate de stilul si mana unor artisti bulgari care au lucrat in Sfantul Munte Athos, de-a lungul secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea. Iconostasul acesteia este minunat sculptat in lemn.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Un incendiu, izbucnit in anul 1833, a cauzat multe daune, atat la corpul vechi al manastirii, cat si in partile noi ale acesteia. Calugarii au reusit cu greu sa adune cele necesare reparatiilor si banii necesari platii lucratorilor. Ei au angajat cei mai renumiti zugravi - pictori, sculptori si cioplitori in piatra pentru reconstruirea celor afectate de incendiu. Numarul lucratorilor se ridica la suma de 3.000. Restaurarea, care a cuprins jumatate din intreaga suprafata a manastirii, a fost incheiata in anii 60 ai secolului al XIX-lea, in exact 10 ani.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Construirea aripei sudice a manastirii, intre anii 1846-1847, in stilul arhitectului Aleksi Rilets, a fost condusa de catre maestrul Milenko, dupa cum reiese si dintr-o insemnare pe o caramida din cornisa zidului vestic, scrisa chiar de catre el: "1846 Milenko Oustabashi, Radomir."

Datorita numarului tot mai mare de pelerini, biserica a fost demolata in privinta ridicarii uneia mult mai mari. Astfel, prin anul 1860, pe locul bisericii vechi, din secolul al XIV-lea, se ridica deja o noua si frumoasa biserica.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Manastirea Rila a fost pusa sub directa purtare de grija a patriarhului. Dupa desfiintarea Patriarhatului de Tarnovo, manastirea a fost pusa sub purtarea de grija a Arhiepiscopiei de Ohrida, apoi a Patriarhatului de Pec si a Patriarhatului de Constantinopol. In perioada in care aceasta s-a aflat sub mana celor din Constantinopol (la acea vreme era deja Istambul), ea a fost supusa la taxe grele, multe neintelegeri iesind in manastire.
Secolul al XVIII-lea a fost unul foarte bun in ceea ce priveste activitatea literara a calugarilor. O parte dintre calugari au fost insarcinati cu traducerea unor carti, iar altii cu scrierea unor opere oroginale sau compilate. Printre acestia s-au numarat si eminentii calugari Neofit de Rila si Agapie de Rila.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Prima tiparnita din Bulgaria a inceput sa imprime tot in cadrul Manastirii Rila. Masina de imprimat, lucrata la Viena, se pastreaza si astazi in muzeul manastirii. In manastire a functionat si o scoala de muzica bizantina, asa cum se canta in acea vreme in Constantinopol. Jossif Bradati este si el cunoscut pentru scoala lui literara, la care participau si calugarii Teofan si Paisie de Rila.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Odata cu Eliberarea Bulgariei (1878) Manastirea Rila a pierdut din importanta initiala, nemaifiind vazuta ca un loc central al tarii, ci doar ca un semnificatic loc de rugaciune. Odata cu instituirea regimului comunist, activitatile religioase au ajuns sa fie impiedicate, bunurile si proprietetile acesteia i-au fost confiscate, iar manastirea a fost transformata in muzeu.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
In anul 1980, Institutul si Federatia Pelerinilor si a Jurnalistilor a oferit Manastirii Rila diploma si
"Marul de Aur", cea mai insemnata recunoastere a unui loc de cultura nationala si turism. In anul 1976, Manastirea Rila a fost declarata monument istoric si arhitectural national, iar in anul 1983, aceasta a fost trecuta pe lista Patrimoniului Mondial de Cultura UNESCO. In anul 1991, statutul initial al manastirii a fost recunoscut printr-un decret special al Consiliului de Ministri.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
In pofida tuturor vicistitudinilor istoriei, Manastirea Rila nu a incetat niciodata sa fie inelul de legatura intre comunitatile ortodoxe din Rusia, Romania, Serbia si Sfantul Munte Athos. Astazi, in Manastirea Rila se afla singura comunitate monahala care mai pastreaza in intregime traditiile si spiritul culturii ortodoxe balcanice.
Manastirea Rila - biserica centrala "Nasterea Maicii Domnului"

Stilul arhitectonic al manastirii este asemanator marilor manastiri athonite. Biserica actuala a manastirii este construita intre anii 1835-1837, pe amplasamentul vechii biserici. Pictura a fost realizata intre anii 1840-1848, de catre Zaharia Zografu, impreuna cu o echipa de pictori apartinand scolii de Samokov.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Biserica centrala a Manastirii Rila este unica in intreg spatiul balcanic. Ea a fost construita de catre maestrul zidar Pavel, din localitatea Krimin, care a lucrat si in Sfantul Munte Athos, de unde a si luat schita originala a bisericii. Arhitectura acesteia include elemente medievale si baroce.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Frescele din Biserica Nasterea Maicii Domnului au fost realizate de catre cei mai eminenti pictori bulgari ai vremii. Cea mai mare parte dintre ei apartineau Scolii de Pictura Samokov, unde au lucrat artistii familiei Zograph, Zaharia Zograph, Dimiter Zograph si Stanislav Dospevski.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
In anii 1840, ei au fost ajutati si de catre Ivan Obrazopissets si fiul acestuia, Nikola Obrazopissets. Alaturi de acestia au mai ajutat si un grup de artisti din Bansko, condusi de catre Dimiter Molerov. In decursul a multor ani si cu mari cheltuieli, acestia au terminat de pictat peretii interiori ai bisericii, domurile si fatadele ascunse. Ei au mai lucrat si alte 40 de icoane mari, pentru iconostas, alaturi de altele mai mici.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Iconostasul central este opera unui grup de sculptori supravegheati de Atanas Teladour. Mesterii au lucrat trei ani la realizarea acestuia, intre anii 1839 si 1842, investind in el toata experienta acumulata peste generatii de sculptori, in Scoala Bulgara de Sculptura. Dimensiunile si compozitia iconostasului sunt de neegalat in spatiul balcanic. Culorile cu care este pictat iconostasul se afla intr-o perfecta armonie cu cele care acopera peretii interiori.
Manastirea Rila - arhitectura si podoabe
In cadrul Manastirii Rila si in vecinatatea ei se afla peste 20 de situri, pastratoare de arhitectura originala si pictura in fresca, create intre secolele al XIV-lea si al XIX-lea. Acestea sunt cele mai reusite si valoroase mosteniri pastrate din perioada de glorie a artei bulgare.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Picturile in fresca asternute pe Turnul lui Hreliov dateaza din anul 1334 si sunt numarate printre cele mai remarcabile monumente artistice din manastirea medievale Rila. Acestea contin scene din viata Sfantului Ioan de Rila, scene din Vechiul Testament, scenele biblice evocate in: Intelepciunea lui Solomon 7, 7-27, Intelepciunea lui Iisus Sirah 24, 3 si Psalmul 150, 6.
Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
In secolul al XV-lea, Biserica Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (1479) a fost repictata cu o noua fresca (1491). Scenele pictate aici - Inaltarea Domnului, Adormirea Maicii Domnului si Schimbarea la Fata a Mantuitorului - poarta trasaturile de glorie ale artei bulgare din Balcanii secolului al XIV-lea. 
 Manastirea Rila - Lavra Bulgariei     Manastirea Rila - Lavra Bulgariei
Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, dupa reconstruirea Turnului lui Hreliov - Hrelju, o au luat fiinta o serie de compozitii minunate: profetii Ilie, Iezechiel, David si Ghedeon, cat si Sfanta Treime, se pastreaza intr-o foarte buna stare si astazi. Sfantul Ioan de Rila este infatisat intr-un mod athonit, ca urmare a influentelor Muntelui Athos, prin mana pictorilor.
Intregul complex monahal este impresionant. Partea rezidentiala, construita pe patru etaje, adaposteste mai bine de 300 de chilii, patru capele, staretia, bucataria, biblioteca si unele camerele de oaspeti.

Arhivă blog

CATEGORII

. Despre Evlavie (3) .RUGĂCIUNE (8) .Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul (2) .Rugăciune către Sfântul Mucenic Fanurie (1) ABECEDARUL VIETII DUHOVNICESTI (1) ACATISTE (11) Acatistele zilelor săptămânii (1) Acatistul Căii Părintelui Arsenie Boca (1) ACATISTUL Cuviosului Ioan de la Prislop (1) Acatistul sF. Ioan Botezătorul (1) ACATISTUL Sfantului Ciprian (1) Acatistul Sfantului Gheorghe (3) Acatistul Sfantului Ioan Botezatorul (1) Acatistul Sfantului Nectarie Taumaturgul (5) ACATISTUL SFANTULUI STEFAN (1) Acatistul Sfântului GHERASIM KEFALONITUL (1) ACATISTUL SFÂNTULUI IERARH SPIRIDON AL TRIMITUNDEI (12 decembrie) (1) ACATISTUL SFÂNTULUI MARE MUCENIC ȘI TĂMĂDUITOR PANTELIMON (1) ACATISTUL SFÂNTULUI STELIAN (1) ACATISTUL SFINTEI MUCENITE VARVARA (1) Acatistul Sfintei Muceniţe Sofia şi a celor trei fiice ale sale: (1) Acatistul Sfintei Parascheva (2) Acatistul Sfintilor Brancoveni (1) Acatistul Sfintilor Trei Ierarhi (1) ACATISTUL SFINȚILOR IOSIF IACOB ȘI DAVID PROOROCUL (1) Acatistul Sfinţilor Teodor Tiron şi Teodor Stratilat (2) Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (1) ADUCEREA MOAŞTELOR SFÂNTULUI MUCENIC ŞTEFAN (1) ADUCEREA MOAŞTELOR SFÂNTULUI SFINŢIT MUCENIC IGNATIE TEOFORUL (1) AGHIAZMA SAU APA SFINTITA (2) AICI GASESTI CANTARI BISERICESTI (1) AICI GASESTI INDREPTAR PENTRU SPOVEDANIE (9) AICI GASESTI INTREBARI SI RASPUNSURI (4) AICI GASESTI MOASTELE SFINTEI PARASCHIVA (2) AICI GASESTI SFATURI DUHOVNICESTI (5) AICI SANT CELE MAI IMPORTANTE RUGACIUNI (1) AICI SE GASESC SFINTE MOASTE (6) Alexandru Pesamosca (1) APOSTOL ŞI MUCENIC ŞTEFAN (1) Arhanghelui Gabriel. (1) ARHIMANDRIT TEOFIL PARAIAN (5) Articole Apopei Roxana (1) AUDIO..VISARION IUGULESCU (1) BISERICA ORTODOXA DIN WIENA (1) Biserica Viile Fabric Timisoara (1) BISERICI (34) BUNA VESTIRE (1) Canoane de rugăciuni a pentru diferite trebuințe (1) CANOANELE SFANTULUI CALINIC (2) Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia (1) Canonul Sfantului Andrei Criteanul din Postul Sfintelor Pasti (1) CANONUL SFANTULUI EFREM SIRUL (1) Canonul Sfantului Meletie al Antiohiei (1) Canonul Sfântului Serafim de Sarov (1) CARTI INTERESANTE (1) Cei patru Sfinţi Evanghelişti (1) CELE 7 PLANSURI..EFREM SIRUL (6) Cele noua lectii predate de Sfintii Petru si Pavel (1) Cine a fost Zorica Laţcu Teodosia? (2) CINE IMPARTE LA CREDINCIOSI SFANTA ANAFORA? (1) CITATE DESPRE RABDARE (1) CITATE DIN SF EVANGHELIE (3) Constantin Brâncoveanu (1) CUGETARI ORTODOXE (1) CUM ÎNSEALĂ DIAVOLUL PE OM (1) CUM SA NE RUGAM (8) CUVINTE DE FOLOS (30) Cuvinte de la Sf. Antonie cel Mare (1) Cuvintele Bătrânilor: Hristos este totul ! (1) CUVIOASA XENIA (1) Cuviosul Arhimd. Sofronie (1) CUVIOSUL ISIDOR PELUSIOTUL (1) Cuviosul Moise (1) CUVIOSUL SERGHIE: (2) Cuviosul Tadei de la Vitovnita (1) Cuviosului Sofronie Saharov (1) DESPPRE VRAJI SI FARMECE (1) DESPRE CINSTIREA SFINŢILOR (1) DESPRE AVORT (3) DESPRE ACATISTE SI PARACLISE (1) DESPRE APOCALIPSA (1) DESPRE BOALA (2) Despre Boboteaza (1) DESPRE CLEVETEALA SI JUDECATA. (1) Despre clevetire (1) Despre Clopote (1) Despre colivă (2) DESPRE CRUCE (6) DESPRE DIAVOL (13) DESPRE DRAGOSTE (1) Despre educatia crestina a copiilor (1) DESPRE HAINELE PREOTESTI (1) DESPRE ICOANE (10) DESPRE INGER PAZITOR (3) Despre invidie (1) DESPRE JUDECAREA APROAPELUI (1) DESPRE JUDECATA DE APOI SI VIATA DUPA MOARTE (7) DESPRE JUDECATILE LUI DUMNEZEU (4) DESPRE LACRIMI (2) DESPRE LUMANARI (3) DESPRE MAICA DOMNULUI (3) DESPRE MANIE (2) Despre milostenie (2) DESPRE MOARTE (4) DESPRE OZN-URI (1) DESPRE PACAT (2) DESPRE POCAINTA (2) DESPRE POST (9) DESPRE RAI SI IAD (4) DESPRE RUGACIUNE (30) Despre Rugaciunea Inimii (2) DESPRE SFINTELE MOASTE (6) DESPRE SMERENIE (3) DESPRE SMERENIE MANDRIE SI EGOISM (6) DESPRE SUFLET (1) DESPRE TALISMAN (1) DESPRE TRUFIE (1) DESPRE URA (1) DESPRE VALOAREA SFINTEI LITURGHII (1) Despre viziuni ceresti si inselaciuni dracesti (1) Din Invataturile Duhovnicesti ale Sfântului Serafim (1) DIN SFATURILE DE LA PARINTELE IOAN (3) DREPTUL SIMEON ŞI SFÂNTA PROOROCIŢĂ ANA (1) Drumul sufletului după moarte (1) Duminica Tuturor Sfintilor (1) ENIGMA MARAMEI VERONICĂI (2) EPISTOLIA DOMNULUI (2) EVANGHELIA ZILEI 16. 11. 2014 (1) Femeile mironosite (1) FERICIRILE PARINTELUI PAISIE AGHIORITUL (1) GRIGORIE TEOLOGUL ŞI IOAN GURĂ DE AUR (1) ICOANA BIZANTINĂ (1) Icoane ale Sfantului Nectarie (1) IER. SAVATIE BASTOVOI (1) IEROD. VISARION IUGULESCU (5) Iisus mergand pe apa si increderea in credinta la nevoie (1) INDREPTAR SPOVEDANIE DE VALERIU GAFENCU (1) Inmormantarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Nicolae al Banatului (1) INTAMPLARE ADEVARATA (1) INTERVIURI (33) INVATATURI (118) IZVORUL TAMADUIRII (1) ÎNAINTEPRĂZNUIREA ÎNTÂMPINĂRII DOMNULUI (1) Întâia epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan (1) Întâmpinarea Domnului -Stretenia (2) Lancea cu care a fost omorât Hristos (1) Le este îngăduit creștinilor să judece pe alții? (1) Legenda Sfântului Valentin (1) Maica Pelaghia (1) MANASTIREA HUREZU (1) MARGARITARE DUHOVNICESTI (1) Maria Egipteanca (3) MĂRTURIA PĂRINTELUI PANTELIMON DESPRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA (1) MILOSTENIA (1) MILOSTENIE..VREAU AJUTOR (6) Minunea de la mormântul Părintelui Arsenie Boca (1) MINUNEA DE LA SF.MORMANT (1) Minuni ale Sfantului Nectarie (18) Minuni Sfanta Parascheva (3) MINUNI.. (60) MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA (3) Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (2) NICOLAE VELIMIROVICI (2) O ISTORIOARA CU O VEDENIE FALSA (1) O rugăciune de dimineaţă (1) Ominune a Sfantului Arhanghel Mihail (1) PAR. ILIE CLEOPA (1) PARACLIS LA TĂIEREA CAPULUI SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL ( 29 AUGUST) (1) PARACLIS LA ZĂMISLIREA MAICII DOMNULUI DE CĂTRE SFÂNTA ANA (9 DECEMBRIE) (1) PARACLISUL CUVIOASEI XENIA CEA NEBUNĂ PENTRU HRISTOS ( 24 ianuarie) (1) PARACLISUL CUVIOSULUI GHEORGHE DE LA HOZEVA (8 IANUARIE) (1) PARACLISUL SFÂNTULUI APOSTOL IOAN EVANGHELISTUL ( 8 mai) (2) PARACLISUL SFÂNTULUI APOSTOL TOMA (6 octombrie) (3) PARACLISUL SFÂNTULUI CUVIOS ANTIPA DE LA CALAPODEȘTI ( 10 ianuarie) (1) PARACLISUL SFÂNTULUI MARE MUCENIC MINA (11 NOIEMBRIE) (1) PARACLISUL SFINȚILOR MUCENICI ADRIAN ȘI NATALIA (26 AUGUST) (1) Parastasele și folosul lor (3) PARINTELE ADRIAN FAGETEANU (4) PARINTELE ARSENIE BOCA (47) PARINTELE ARSENIE PAPACIOC (15) PARINTELE CLEOPA (40) PARINTELE ILARION ARGATU (10) PARINTELE ILIE LACATUSU (4) PARINTELE IOSIF TRIFA (3) PARINTELE JUSTIN PARVU (8) Parintele Maxim (1) Parintele Maxim un stalpnic al zilelor noastre (1) PARINTELE PAISIE AGHIORITUL (23) PARINTELE PETRONIU TANASE (1) PARINTELE PORFIRIE (5) PARINTELE SOFIAN BOGHIU (5) Parintele Teofil Paraian (1) PARINTELE VISARION IUGULESCU (4) Părintele Ardenie Boca (2) Părintele Constantin Galeriu (1) Părintele Iulian de la Prodromu (1) Părintele Nicău (1) Părintele Proclu (1) Părintele Rafail Noica (1) Pătimirea Sfinţilor Mucenici Trofim Savvatie şi Dorimedont († 276) (1) Pelerinaj Grecia 2017 (2) PILDE (126) PILDE CRESTINE (14) PILDE DIN PATERIC (4) POEZII (80) POEZII ..IISUS HRISTOS (10) Poezii cu Preot Ioan (2) POEZII DE ANDREI BOTOSANU (6) POEZII DE CAMEIA CRISTEA (3) Poezii de Costel Ursu (1) Poezii de Doru Avram (1) POEZII DE ILARION ARGATU (2) Poezii de Pr.Gabriel Militaru (1) Poezii de Preot Sorin Croitoru (15) POEZII DE RADU GYR (1) POEZII DE TRAIAN DORZ (5) Poezii de Valeriu Gafencu (2) Policarp si Laurentiu (1) POSTUL SFINTILOR PETRU SI PAVEL (2) POVESTIRE (6) POVESTIRI DIN PATERIC (1) POVESTIRI DUHOVNICESTI (3) POVESTITE DE SFINTI (25) Pr. Efrem Atonitul (1) PR. PAISIE OLARU (1) PREOT Ioan Dumitriu de la Parohia Tipografilor (1) Preotul Andrei Constantin (1) PREVIZIUNI (1) Prigonită pentru Iisus Hristos la doar 14 ani (1) PROFETII (30) Proorocul Moise (1) PROTOSINGHELUL NICODIM MANDITA (4) Pruncii Simeon şi Parascheva (1) Psalmul 50 (al lui David) (1) PUSTNIC ONUFRIE (1) Rucăciune către sfinti (1) Rugaciune catre Domnul nostru Iisus Hristos (1) RUGACIUNE CATRE SF. GRIGORIE DECAPOLITUL (1) Rugaciune catre Sf. Nectarie (3) RUGACIUNE CATRE SFANTUL CUVIOS STELIAN (1) RUGACIUNE CATRE SFANTUL NICOLAE (2) Rugaciune catre Sfantul Teodosie de la Brazi (1) Rugaciune pentru bolnavii de cancer. (1) RUGACIUNEA PARINTELUI GHERONTIE - PENTRU ORICE DORINTA (1) Rugaciunea Sfantului Serafim de Sarov catre Maicuta Domnului (1) Rugaciunea Sfintei Cruci (1) RUGACIUNI (86) Rugăciune catre Sfantul Ilie (2) Rugăciune catre Sfantul Nectarie (2) Rugăciune către Mântuitorul a Sfântului Dimitrie al Rostovului (1) RUGĂCIUNE CĂTRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA (1) RUGĂCIUNE CĂTRE SFĂNTUL IOAN GURĂ DE AUR (1) Rugăciune către Sfântul Apostol Simon Zilotul (2) Rugăciune către Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan (2) RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL GHEORGHE (1) Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Maximovici (1) RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL MUCENIC VENIAMIN DIACONUL (1) Rugăciune către Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul (1) RUGĂCIUNE CĂTRE TOTI SFINTII (3) RUGĂCIUNE DE MULȚUMIRE CĂTRE SFINȚII ARHANGHELI MIHAI ȘI GAVRIIL ȘI TOATE PUTERILE CELE CEREȘTI (1) Rugăciune de pocăinţă (1) Rugăciune pentru căsătorie... (1) RUGĂCIUNEA PREACUVIOSULUI PĂRINTE IOAN DAMASCHIN (1) Rugăciunea Sfântului Ciprian (1) Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul: (2) Rugăciunea ultimilor Părinţi de la Optina (1) Rugăciuni către Sf. Pantelimon (1) Rugăciuni către Sfinţii Arhangheli pentru fiecare zi a săptămînii (1) SA FIM OAMENI SA-I AJUTAM (5) SARBATORI (26) Sânzaienele (1) SCOPUL VIETII CRESTINESTI (1) SEMNIFICATIA NUMELUI NOSTRU. (1) SF DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR (2) Sf Ignatie (1) SF IOAN GURA DE AUR (16) SF SPIRIDON (1) SF. IERARH ANTIM IVIREANU (2) SF. IOAN BOTEZATORUL (15) SF. IOAN DE LA PRISLOP (3) Sf. Mc. Calistrat; (1) Sf. Porfirie Bairaktaris (1) Sf. Prooroc Iona (1) Sf. Sfintit mucenic Valentin (1) Sf. Teodosie de la Brazi (1) SF.APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA (2) SF.IERARH CALINIC DE LA CERNICA (5) Sf.Ignatie Briancianinov (1) SFANFA LITURGHIE (1) Sfanta Ana (2) SFANTA DUMINICA (1) SFANTA ECATERINA (1) SFANTA FILOFTEIA (6) SFANTA HRISTINA (3) Sfanta Marina (4) Sfanta Mucenita Haritina (1) Sfanta Mucenita Sofia si fiicele sale (1) Sfanta Mucenita Tecla (2) SFANTA PARASCHIVA (12) Sfanta Teodora (1) Sfantul ioan Iacob Hozevitul (3) Sfantul Mc Ioan Valahul (1) SFANTUL ADRIAN (6) Sfantul Alexandru (1) Sfantul Andrei - Apostolul romanilor (3) Sfantul Andrei Rubliov (1) SFANTUL ANTONIE CEL MARE (7) Sfantul Ap.Timotei (4) SFANTUL APOSTOL ANDREI (7) SFANTUL APOSTOL IOAN (2) Sfantul Apostol si Evanghelist Matei (1) Sfantul Apostol Tadeu (1) SFANTUL CRISTIAN (1) Sfantul Cuvios Patapie (3) SFANTUL DANIIL SIHASTRUL (1) Sfantul Duh (2) SFANTUL DUMITRU (12) Sfantul Efrem Cel Nou (1) Sfantul Eftimie cel Mare (1) SFANTUL FILIP (2) SFANTUL GHEORGHE (2) Sfantul GHERASIM DE LA IORDAN (1) Sfantul Gherasim din Kefalonia (1) SFANTUL GRIGORIE DECAPOLITUL (2) SFANTUL HARALAMBIE (1) SFANTUL IERARH PARTENIE (1) Sfantul Ierarh Vasile cel Mare (2) SFANTUL ILIE (5) Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava (4) SFANTUL IOAN DAMASCHIN (2) SFANTUL IOAN IACOB HOZEVITUL (5) SFANTUL IOAN RUSUL (7) SFANTUL IOAN SCARARUL (2) SFANTUL IOSIF DE LA PARTOS (6) Sfantul Isidor din Hios (1) Sfantul Iuda (1) Sfantul Iuliu Veteranul (1) SFANTUL MACARIE CEL MARE (1) SFANTUL MARCU ASCETUL (1) SFANTUL MINA (11) Sfantul Mucenic Gheorghe (2) Sfantul Mucenic Polieuct (1) SFANTUL MUCENIC TRIFON (3) SFANTUL NECTARIE (28) SFANTUL NICOLAE (16) SFANTUL PAHOMIE CEL MARE (1) SFANTUL PANTELIMON (12) Sfantul Parinte Vichentie Malău (1) Sfantul Policarp (1) Sfantul Prooroc Iona (1) SFANTUL SELAFIL DE LA NOUL NEAMT (1) SFANTUL SERAFIM DE SAROV (6) Sfantul Serafim de Virita (2) SFANTUL SILUAN ATONITUL (1) Sfantul Simeon Stalpnicul (2) SFANTUL SPIRIDON (6) SFANTUL STEFAN (5) Sfantul Stefan cel Mare (2) SFANTUL STELIAN (6) Sfantul Teodor Studitul (1) SFANTUL TEODOR SUDITUL (1) Sfantul Teodor Tiron (3) Sfantul Teodosie cel Mare (1) SFANTUL TIHON DE ZADONSK (1) Sfantul Trifon (1) SFANTUL VASILE (3) SFANTUL VASILE CEL MARE (2) SFANTUL VICTOR (1) Sfantul. Cuvios Dimitrie cel Nou (2) SFATURI DUHOVNICEŞTI ALE UNUI STAREŢ DE LA OPTINA (1) SFATURI CRESTINE (7) SFATURI DE LA PARINTELE IOAN (13) Sfaturi de la parintele Iustin Parvu (1) SFATURI DUHOVNICESTI (37) SFATURI PENTRU ANUL NOU (1) Sfaturi pentru suflet (2) Sfaturile bătrânului Dionisie (1) SFÂNTA MUCENIŢĂ AGATA (1) Sfânta Muceniţă Agnia (1) Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale (1) Sfânta Salomeea (1) Sfântul Antonie cel Mare (1) Sfântul Apostol Filip (2) SFÂNTUL APOSTOL IACOB AL LUI ALFEU (1) Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan (1) SFÂNTUL ARHIDIACON (1) Sfântul Ciprian si Iustina (1) SFÂNTUL CUVIOS ANTONIE DE LA IEZERUL VÂLCEA (1) Sfântul Cuvios Macarie cel Mare sau Egipteanul (1) Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ (1) SFÂNTUL CUVIOS TEOFIL CEL NEBUN PENTRU HRISTOS (1) Sfântul Efrem Sirul (3) Sfântul Grigorie (1) Sfântul Grigorie de Nyssa (1) Sfântul Grigorie Palama (2) Sfântul Ierarh Eumenie (1) Sfântul ierarh Ioan Maximovici cel nou (1) SFÂNTUL IERARH IOSIF CEL NOU DE LA PARTOŞ (3) Sfântul Ioan Botezătorul (4) SFÂNTUL IOAN CARPATINUL: Extrase despre mângâiere (1) Sfântul Ioan Iacob Hozevitul (5) SFÂNTUL ISAAC SIRUL (2) SFÂNTUL MACARIE EGIPTEANUL (1) SFÂNTUL MARE MUCENIC TEODOR STRATILAT (1) SFÂNTUL MUCENIC CALINIC (1) Sfântul Nicolae (2) Sfântul Nicolae Velimirovici (2) SFÂNTUL PROOROC ZAHARIA (1) SFÂNTUL SERAFIM DE LA SAROV 1759 - 1833 (1) Sfântul Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul; Sfântul Mucenic Teoctist (1) SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC HARALAMBIE (1) SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC LUCHIAN (1) SFÂNTUL TEOFAN ZAVORATUL (1) SFIINTII-PRIETENII LUI DUMNEZEU (1) Sfintele Mucenite Agapi Hionia si Irina (1) SFINTELE PASTI (4) SFINTELE TAINE (1) SFINTI (205) Sfintii Zotic Atal Camasis si Filip de la Niculitel (1) Sfintii 40 de mucenici (1) Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea (1) SFINTII APOSTOLI (11) SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL (8) SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIL (10) Sfintii Atanasie si Chiril (1) SFINTII CHIR SI IOAN (1) SFINTII CONSTANTIN SI ELENA (2) SFINTII IOACHIM SI ANA (1) Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah. (1) Sfintii Marturisitori Ardeleni (1) Sfintii Mihail si Gavril (1) Sfintii Simeon si Ana (1) Sfintii Trei Ierarhi Vasile Grigorie si Ioan (4) Sfintii Varsanufie si Ioan (2) Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei (9 martie) (1) SFINŢII MUCENICI ZOTIC ATAL FILIP ŞI CAMASIE DE LA NICULIŢEL (1) SFINŢII PATRUZECI DE MUCENICI DIN SEVASTIA (1) SFINŢII ŞI OCROTIRILE LOR (1) SFINŢII TREI IERARHI: VASILE CEL MARE (1) Sfîntul Antonie de la Iezeru-Vîlcea (1) SINUCIGAŞII (1) SÎMBATA LUI LAZAR. FLORIILE (1) so (1) SOBORUL MAICII DOMNULUI (1) sora lui (1) SUFERINTE (1) TAINA CASATORIEI (1) TAINA SFINTEI SPOVEDANII (2) TEODORA DE LA SIHLA (2) Tezaurul Mănăstirii Sfânta Ecaterina din Sinai (1) Traditii si obiceiuri romanesti de Sfanta Parascheva (1) TREPTELE PACATULUI (2) TROPARUL SFANTULUI IERARH IOSIF DE LA PARTOS (2) TROPARUL SFANTULUI MUCENIC VLASIE (1) TROPARUL SFINTILOR TREI IERARHI (1) TUTUNUL ŞI ŢIGĂRILE = PĂCATUL SINUCIDERII (1) Ultimele trei dorinţe ale lui Alexandru cel Mare (1) VALERIU GAFENCU (4) VAMEȘUL ȘI FARISEUL (1) VAMILE VAZDUHULUI (1) Versuri de Horațiu Stoica (1) VEŞMÂNTUL ÎMPLINIRII RUGĂCIUNII LUMINĂTOARE (1) VIATA LUI IISUS HRISTOS (1) Viata Sfantului Fanurie (27 august) (1) Viața Sfântului Iosif cel Nou de la Partos (1) VORBESTE PARINTELE GEORGE ISTODOR (9) Zămislirea Sfantului Ioan Botezătorul (2)

sfinti romani

CARUI SFANT TREBUIE SA NE RUGAM?

Drumul către viaţa cea veşnică şi fericită a împărăţiei lui Dumnezeu trece prin multe necazuri şi ispite în această scurtă viaţă, iar noi avem nevoie de ajutor în aceste încercări, ajutor pe care nici un om nu poate să ni-l dea. De aceea ne întoarcem către Dumnezeu, către Maica Domnului şi către sfinţi. Şi cele pe care nu întotdeauna putem de unii singuri să le înfăptuim, acelea întru care nu întotdeauna pot să ne ajute ­medicii cei pământeşti şi mai-marii zilei, pot întotdeauna să ni le dea sfinţii lui Dumnezeu. Orice sfânt poate să ceară de la Dumnezeu ­lucrurile pentru care ne rugăm, dacă acestea ne sunt spre folos şi spre mântuirea sufletelor noastre. Şi totuşi, după cuvintele Apostolului, ­„darurile sunt felurite” (I Cor. 12, 4). După împrejurările vieţii sfinţilor, ori după voia osebită a lui Dumnezeu, unii ­dintre sfinţi ajută celor care se roagă lor pentru un anumit lucru, alţii – pentru un altul, după darurile lor; şi nu există necaz al vieţii, nevoie sufletească ori trupească la care să nu răspundă un plăcut al lui Dumnezeu şi pe care să n-o împlinească acesta.

SFANTA SCRIPTURA

Totalul afișărilor de pagină

SFINTI

SFINTI