Noi ortodocsii ii cinstim pe sfinti ca sa laudam pe Hristos, a Carui lucrare si-a dovedit eficienta prin rodirea sa in ei; ii cinstim, cinstind criteriul dupa care trebuie sa lucram si noi.
Cerem ajutor sfintilor, Maicii Domnului, socotindu-ne smeriti fata de ei, si convinsi ca noi insine nu putem avea o atat de mare ascultare de la Dumnezeu ,pentru ca nu suntem atat de smeriti ca ei.
"Doamne, mintea mea lipsita de putere nu poate ajunge la Tine. Ca si regele Avgar Te chem: "Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele celor rele si.... Te voi lauda ziua si noaptea Te voi vesti oamenilor, ca toate neamurile sa stie ca Tu, Doamne, savarsesti minuni ca si altadata, ierti pacatele, sfintesti si dai viata"....
Rugati-va pentru mine, toti Sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui Hristos ...
In luna ianuarie, in ziua a paisprezecea, facem odovania praznicului Aratarii Domnului, Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
Sfintilor Cuviosi Parinti: 40 de mucenici din Sinai si 33 de mucenici din Rait, dintre care: Teodul, staretul Manastirii Sinai, Pavel, staretul Manastirii Raith, Orion, Moise, Isaia, Sava, Adam, Ieremia, Serghie, Domn, Proclu, Ipatie, Isaac, Macarie, Marcu, Veniamin, Eusebiu, Ilie si Iacob, care v-ati savarsit prin diverse chinuri, fiind ucisi de catre barbari (+ 273, + 288 si + 410), Sfinte Cuvioase Teodul din Sinai, fiul Sfantului Nil cel intelept (secolul al V-lea), Sfinte Cuvioase Stefan din Chenalokkos, intemeietorul Manastirii Hinolacul din Bitinia (+ 716), Sfanta Mucenita Agnia, care te-ai savarsit prin chinuri pe cand te aflai inchisa in temnita, Sfinte Mucenice Pontian din Spoleto in Italia (+ 161), Sfinte Sfintite Mucenice Felix, preot de neam sirian, martirizat la Nola in Italia (+ 256), Sfinte Cuvioase Iosif din Rait (secolul al IV-lea), Sfinte Ierarhe Kentigern, primul episcop de Glasgow in Scotia (+ 612), Sfinte Cuvioase Albin, egumen la Canterbury in Anglia (+ 732), Sfinte Cuvioase Simeon, domnul Serbiei, care ai imbratisat viata monahiceasca, ctitorind impreuna cu fiul tau, Sfantul Sava, multe manastiri printre care si Manastirea Hilandar din Sfantul Munte Athos (+ 1199), Sfinte Ierarhe Meletie, episcop de Riazan in Rusia si misionar in Yakutia (+ 1900), Sfinte Sfintite Mucenice Platon, episcop de Tallinn in Estonia (+ 1918), Sfintilor Sfintiti Noi Mucenici din Rusia: episcopul Ambrozie si binecredinciosule crestin Ioan, care ati patimit in timpul regimului comunist (+ 1918 si + 1961), si Sfanta Cuvioasa Nina, cea intocmai cu Apostolii si luminatoarea Georgiei, care te-ai savarsit cu pace in anul 335, ca unii care aveti indrazneala inaintea lui Dumnezeu, rugati-va si pentru noi pacatosii robii Lui, acum, in ceasul mortii si in ceasul judecatii noastre. Amin!
Cu ale lor Sfinte rugaciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin!
Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze, bucuria mea.
Amin si Aliluia! Preot Ioan .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
AVEM SFINTI Sunt mii de sfinţi Ce-au îndurat martiriu, Chinuri cumplite ei au suferit, Dar câţi din oameni Ştiu de-a lor durere, Câţi despre ei au auzit?
Avem mulţi sfinţi Ce mijlocesc la Domnul Pentru a noastră mântuire, Să le aducem şi noi astăzi Prinos de mulţumire.
Să le urmăm credinţa neclinită Şi dragostea de Dumnezeu, Să îi rugăm să ne ajute, Căci drumul vieţii este Din zi în zi mai greu.
Drumul către viaţa cea veşnică şi fericită a împărăţiei lui Dumnezeu trece prin multe necazuri şi ispite în această scurtă viaţă, iar noi avem nevoie de ajutor în aceste încercări, ajutor pe care nici un om nu poate să ni-l dea. De aceea ne întoarcem către Dumnezeu, către Maica Domnului şi către sfinţi. Şi cele pe care nu întotdeauna putem de unii singuri să le înfăptuim, acelea întru care nu întotdeauna pot să ne ajute medicii cei pământeşti şi mai-marii zilei, pot întotdeauna să ni le dea sfinţii lui Dumnezeu. Orice sfânt poate să ceară de la Dumnezeu lucrurile pentru care ne rugăm, dacă acestea ne sunt spre folos şi spre mântuirea sufletelor noastre. Şi totuşi, după cuvintele Apostolului, „darurile sunt felurite” (I Cor. 12, 4). După împrejurările vieţii sfinţilor, ori după voia osebită a lui Dumnezeu, unii dintre sfinţi ajută celor care se roagă lor pentru un anumit lucru, alţii – pentru un altul, după darurile lor; şi nu există necaz al vieţii, nevoie sufletească ori trupească la care să nu răspundă un plăcut al lui Dumnezeu şi pe care să n-o împlinească acesta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?
Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.
Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.