5 aprilie 2013

Mitropolitul Grigorie al Sankt Petersburgului - Cum să ne purtăm în boală?


"Doamne, mintea mea lipsita de putere nu poate ajunge la Tine. Ca si regele Avgar Te chem: "Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele celor rele si.... Te voi lauda ziua si noaptea Te voi vesti oamenilor, ca toate neamurile sa stie ca Tu, Doamne, savarsesti minuni ca si altadata, ierti pacatele, sfintesti si dai viata".... Rugati-va pentru mine, toti Sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui Hristos...


1. Dacă te îmbolnăveşti cumva, întâi de toate mulţumeşte Domnului pentru ea, căci Domnul trimite boala pentru mântuirea noastră.
Bolile au fost întotdeauna una dintre cele mai puternice arme pentru salvarea noastră.
Fără boli, mulţi oameni nu ar fi ajuns să-l iubească pe Dumnezeu, nu ar fi început niciodată să acorde mai mică atenţie celor trecătoare şi nu ar fi apreciat niciodată pe cele veşnice atât de mult cum o fac acum.
Fără boală, mulţi oameni nu s-ar abţine de la săvârşirea păcatelor, aşa cum o fac acum; cu ajutorul bolii, Dumnezeu îi sileşte, să zicem, să părăsească păcatul şi să ducă o viaţă plăcută lui Dumnezeu.
Fără boală, mulţi oameni ar deveni o sursă de lacrimi pentru un număr imens de alţi oameni sau o plagă distrugătoare pentru sufletele altor oameni, dar, cu ajutorul unei boli prelungite şi continue, Atotbunul Dumnezeu nu le dă posibilitatea să-şi părăsească casa şi să-i vatăme pe alţii. Cu ajutorul bolii, El le-a tăiat orice contact cu semenii lor, i-a făcut inofensivi şi mai puţin periculoşi faţă de ei înşişi.
Aşa că să dăm slavă Domnului că El nu ne lipseşte de harul Lui şi Se foloseşte de una din cele mai puternice arme pentru mântuirea noastră.
2. Mulţumindu-I lui Dumnezeu pentru boala ta, gândeşte-te cât mai repede şi cât mai atent în ce fel ai păcătuit şi continui să păcătuieşti fără să te căieşti. Dar să nu laşi mândria sau altceva să te înşele. Este posibil să fi şi păcătuit în vreun fel şi să nu te gândeşti la pocăinţă. Nimeni nu este fără de păcat. „Dacă zicem că păcat nu avem ne amăgim pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi" (I In 1:8).
Când ai făcut vreun păcat, pocăieşte-te imediat şi promite lui Dumnezeu că nu vei mai păcătui.
3. Dar, fie că te afli vinovat sau nu de ceva, gândeşte că boala care s-a abătut asupra ta s-ar putea să fie ultima. Foarte mulţi oameni mor pe neaşteptate de boli de la care nu se aşteptau să fie mortale. De aceea, fără să aştepţi ca boala să ia o întorsătură dramatică, încearcă să te pregăteşti pentru moarte printr-ospovedanie corespunzătoare. Nu lăsa pe mâine această problemă extrem de importantă. Căci moartea poate surveni pe neaşteptate şi boala se poate înrăutăţi în aşa măsură încât spovedania să devină anevoioasă sau chiar imposibil de făcut.· După spovedanie vei primi Sfânta Împărtăşanie. Aceasta este cel mai bun medicament nu numai pentru sufletul tău, ci şi pentru trup, căci prin Sfânta Împărtăşanie Domnul Iisus intră în inimile noastre, El fiind izvorul a tot binele.
4. Dacă după ce ţi-ai examinat conştiinţa în vederea unei spovedanii complete ai constatat că eşti dator cuiva, plăteşte-ţi datoria sau dă instrucţiuni pentru ca datoria să-ţi fie plătită. Dacă constaţi că deţii cumva bunuri pe care le-ai dobândit pe nedrept, înapoiază-le proprietarului imediat.
Dacă îţi aminteşti că ai jignit pe cineva sau că cineva te-a jignit pe tine şi nutreşte duşmănie, atunci împacă-te cu acea persoană repede şi sincer. Nu uita cuvintele înfricoşătoare ale Domnului: „zic ţie: nu vei ieşi de acolo până ce nu vei plăti şi cel din urmă ban" (Le. 12, 58-59). „Şi când mergi cu pârâşul tău la dregător dă-ţi silinţa să te scapi de el pe cale, ca nu cumva să te târască la judecător şi judecătorul să te dea în mâna temnicerului, iar temnicerul să te arunce în temniţă."
5. După ce sufletul tău este astfel în siguranţă privind viaţa veşnică, întoarce-ţi atenţia spre condiţia ta temporală. Încearcă repede să faci cele necesare pentru legalizarea bunurilor tale. Nu amâna prea mult, ca să nu ajungi să-ţi petreci ultimele minute atât de preţioase din viaţă - pe care ar trebui să Ie foloseşti doar pentru suflet - cu probleme materiale sau să fii nevoit să-ţi faci testamentul atunci şi astfel să faci vreo nedreptate. Nu uita că neglijenţa într-un testament legal privind bunurile duce adesea la cele mai mari confuzii şi câteodată la duşmănie între moştenitori, care durează toată viaţa lor şi uneori şi după moarte.
Nu fi răspunzător pentru păcatele altora; fă-ţi testamentul din timp!
6. În timp ce-l faci sau după ce l-ai făcut, dacă ai posibilitatea, cheamă un doctor şi ia medicamentele pe care ţi le prescrie. Nu trebuie să evităm doctorul, căci Domnul l-a făcut şi pe el, spune înţeleptul în înţelepciunea lui lisus Sirah (Eccl. 38, 12).
Dar în nici un chip nu trebuie să gândim că numai doctorul sau numai medicamentele pot îndepărta boala. Nici medicamentele, nici doctorul, ci numai Dumnezeu dăruieşte vindecare. De aceea, la fiecare vizită făcută la doctor, pune-ţi nădejdea doar în Dumnezeu, pentru că Dumnezeu îl luminează pe doctor şi numai El este Cel care dă putere de vindecare medicamentului dat de doctor. „Domnul omoară şi învie" (I Regi 2, 6)
7. Să nu îţi petreci timpul de boală în conversaţii inutile, nici într-o grijă exagerată pentru însănătoşirea ta, ci încearcă să-l foloseşti spre folosul sufletului tău: roagă-te, citeşte o carte duhovnicească, mai ales una în care se descriu suferinţele Domnului sau hrăneşte-te cu discuţii religioase.
Dacă nu ai putere să te angajezi în rugăciuni lungi, atunci îndreaptă-ţi inima spre Dumnezeu în suspinuri scurte de rugăciune. De exemplu: „Doamne, nu mă lipsi de mila ta!" sau „Doamne, curăţeşte-mă de păcatele mele prin această boală" şi aşa mai departe.
Pe lângă acestea, fă semnul crucii asupra ta şi sărută des icoanele Mântuitorului, Maicii Domnului şi ale sfinţilor.
8. În timpul bolii nu cere insistent în rugăciune vindecare; este mai bine să te predai voii lui Dumnezeu, pentru că numai Dumnezeu ştie cu adevărat ce este cel mai bine pentru mântuirea ta: sănătate sau boală, slăbiciune sau robusteţe, sănătate constantă sau schimbătoare, o boală uşoară sau una grea, o boală scurtă sau lungă sau chiar una până la moarte.
Dacă sănătatea este vătămătoare pentru sufletele noastre, cum putem să-I cerem insistent lui Dumnezeu să ne-o dea? Ar fi mai bine să nu fim niciodată sănătoşi. Dacă boala este mântuitoare pentru noi, cum să-I cerem să ne scape de ea? Ar fi mai bine să rămânem bolnavi şi să suferim de cele mai grave boli până la moarte.
9. Dacă boala este de lungă durată, nu-ţi pierde răbdarea, aşa cum fac mulţi nesăbuiţi, şi mai ales nu cârti din cauza gravităţii şi lungimii bolii, şi nu te enerva pe doctor, pe medicamente, pe vremea rea, pe cei ce te slujesc etc. Nu-ţi vei uşura boala şi nici nu vei scăpa de ea prin nerăbdare, cârtire şi nervozitate. O astfel de stare de spirit doar agravează şi lungeşte boala sau chiar o face incurabilă, pe de o parte, şi, pe de altă parte, face să înceteze simpatia celorlalţi faţă de tine, căci cui îi face plăcere să stea lângă un bolnav iritabil şi urâcios şi să-l îngrijească? Dimpotrivă, fii cât mai răbdător cu putinţă şi roagă-te aşa: „Doamne, mult am păcătuit şi sunt vrednic de toată osânda, dar după nemăsurata Ta iubire nu vrei să mă dai la chinurile veşnice, ci mi-ai dat pedeapsă trecătoare, care să mă facă să-mi vin în fire, să mă căiesc şi să mă schimb. Cât de mare este mila Ta! Înmulţeşte-mi răbdarea, dă-mi har să pot îndura boala cu seninătate şi cu dragoste faţă de Tine. Mai bine să mi se agraveze boala decât să scap de ea şi astfel să încep să fac iar păcate şi să ajung la chinurile veşnice. Să-mi fie şi mai rău, dacă asta este voia Ta, dar scapă-mă de chinurile veşnice".
10. Când simţi că boala începe să se uşureze şi te simţi mai bine, roagă-te atunci la· Dumnezeu ca după ce te însănătoşeşti să binevoiască să te păzească de păcate şi să-ţi aduci aminte de gândurile şi sentimentele pe care le-ai avut pe durata bolii, căci mulţi bolnavi le uită după ce s-au făcut sănătoşi.
Roagă-te Domnului mai bine să rămâi bolnav şi chiar să mori decât să te întorci la păcat, după ce te-ai însănătoşit.
11. Pe de altă parte, dacă simţi că ţi se înrăutăţeşte boala şi puterile încep să-ţi slăbească, este bine să ţi se facă Sfântul Maslu.
Domnul Dumnezeu poate să-ţi vindece trupul prin el (Sfântul Maslu) şi, dacă El nu doreşte să-ţi vindece trupul, cu siguranţă îţi va vindeca sufletul: „Domnul îl va ridica (din boală) şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui" (Iac. 5, 15).
12. După toate acestea, încredinţează-te cu totul voii lui Dumnezeu şi nu dori nimic altceva decât ceea ce va dori să facă Dumnezeu cu tine. Aceasta este cea mai bună atitudine pentru oricare dintre noi, indiferent cine suntem. Pentru că oricine se încredinţează lui Dumnezeu este al lui Dumnezeu şi nu va pieri niciodată.
Mitropolitul Grigorie al Sankt Petersburgului

Sursa: “O zi de viaţă sfântă: sfaturi practice pentru organizarea vieţii creştinului”, Editura Sophia, Bucureşti, 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.

Arhivă blog

CARUI SFANT TREBUIE SA NE RUGAM?

Drumul către viaţa cea veşnică şi fericită a împărăţiei lui Dumnezeu trece prin multe necazuri şi ispite în această scurtă viaţă, iar noi avem nevoie de ajutor în aceste încercări, ajutor pe care nici un om nu poate să ni-l dea. De aceea ne întoarcem către Dumnezeu, către Maica Domnului şi către sfinţi. Şi cele pe care nu întotdeauna putem de unii singuri să le înfăptuim, acelea întru care nu întotdeauna pot să ne ajute ­medicii cei pământeşti şi mai-marii zilei, pot întotdeauna să ni le dea sfinţii lui Dumnezeu. Orice sfânt poate să ceară de la Dumnezeu ­lucrurile pentru care ne rugăm, dacă acestea ne sunt spre folos şi spre mântuirea sufletelor noastre. Şi totuşi, după cuvintele Apostolului, ­„darurile sunt felurite” (I Cor. 12, 4). După împrejurările vieţii sfinţilor, ori după voia osebită a lui Dumnezeu, unii ­dintre sfinţi ajută celor care se roagă lor pentru un anumit lucru, alţii – pentru un altul, după darurile lor; şi nu există necaz al vieţii, nevoie sufletească ori trupească la care să nu răspundă un plăcut al lui Dumnezeu şi pe care să n-o împlinească acesta.

SFANTA SCRIPTURA

Totalul afișărilor de pagină

Etichete

. . Despre Evlavie .RUGĂCIUNE “Tâlcuire la Tatăl nostru” ABECEDARUL VIETII DUHOVNICESTI ACATISTE ACATISTUL Cuviosului Ioan de la Prislop Acatistul Sfântului GHERASIM KEFALONITUL Acatistul Sfintei Cruci Acatistul Sfintilor Brancoveni Adormirea Maicii Domnului Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Adormirea Sfintei Ana ADUCEREA MOAŞTELOR SFÂNTULUI MUCENIC ŞTEFAN AGHIAZMA SAU APA SFINTITA AICI GASESTI CANTARI BISERICESTI AICI GASESTI INDREPTAR PENTRU SPOVEDANIE AICI GASESTI INTREBARI SI RASPUNSURI AICI GASESTI SFATURI DUHOVNICESTI AICI SANT CELE MAI IMPORTANTE RUGACIUNI AICI SE GASESC SFINTE MOASTE Alexandru Pesamosca Arhanghelui Gabriel. Arhiepiscop Justinian Chira ARHIMANDRIT TEOFIL PARAIAN Articole Apopei Roxana Articole Ioan Monahul AUDIO..VISARION IUGULESCU BISERICI BUNA VESTIRE CANOANELE SFANTULUI CALINIC Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia - sora lui Canonul Sfantului Andrei Criteanul din Postul Sfintelor Pasti Canonul Sfantului Meletie al Antiohiei CARTI INTERESANTE Cei patru Sfinţi Evanghelişti CELE 7 PLANSURI..EFREM SIRUL Cine a fost Zorica Laţcu Teodosia? CITATE DESPRE RABDARE CITATE DIN FILOCALIE CITATE DIN SF EVANGHELIE CUGETARI ORTODOXE CUM SA NE RUGAM CUVINTE DE FOLOS Cuviosul Arhimd. Sofronie Cuviosul Gherontie Cuviosul Nicodim de la Tismana (26 Decembrie) CUVIOSUL SERGHIE: Cuviosul Tadei de la Vitovnita Cuviosului Sofronie Saharov DESPPRE VRAJI SI FARMECE DESPRE CINSTIREA SFINŢILOR DESPRE AVORT DESPRE ACATISTE SI PARACLISE DESPRE APOCALIPSA DESPRE BOALA Despre Boboteaza DESPRE CLEVETEALA SI JUDECATA. Despre Clopote Despre colivă DESPRE CREDINTA DESPRE CRUCE DESPRE DIAVOL DESPRE DRAGOSTE Despre educatia crestina a copiilor Despre Frică DESPRE HAINELE PREOTESTI DESPRE ICOANE DESPRE INGER PAZITOR Despre invidie Despre iubire DESPRE JUDECAREA APROAPELUI DESPRE JUDECATA DE APOI SI VIATA DUPA MOARTE DESPRE JUDECATILE LUI DUMNEZEU DESPRE LACRIMI DESPRE LUMANARI DESPRE MAICA DOMNULUI DESPRE MANIE Despre milostenie DESPRE MOARTE DESPRE OZN-URI DESPRE PACAT DESPRE POCAINTA DESPRE POST Despre PREOTUL DUHOVNIC DESPRE RAI SI IAD DESPRE RUGACIUNE Despre Rugaciunea Inimii Despre Sfanta Impartasanie DESPRE SFINTELE MOASTE DESPRE SFINTELE MOASTE Sfântul Ioan Gură de Aur DESPRE SMERENIE DESPRE SMERENIE MANDRIE SI EGOISM DESPRE SUFLET DESPRE TALISMAN DESPRE TRUFIE DESPRE URA DIN SFATURILE DE LA PARINTELE IOAN Din sfaturile Preotului Ioan Clopotel DREPTUL SIMEON ŞI SFÂNTA PROOROCIŢĂ ANA Drumul sufletului după moarte DUCEŢI-VĂ SĂ VĂ ARĂTAŢI PREOŢILOR Dudul lui Zaheu - Biserica Sfantul Elisei din Ierihon Duminica Tuturor Sfintilor ENIGMA MARAMEI VERONICĂI EPISTOLIA DOMNULUI Fuga in Egipt ICOANA BIZANTINĂ IER. SAVATIE BASTOVOI IEROD. VISARION IUGULESCU INDICATIILE TESTAMENTARE ALE LUI IOAN IANOLIDE: Inmormantarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Nicolae al Banatului Intampinarea Domnului INTERVIURI Intrarea Domnului in Ierusalim INVATATURI IZVORUL TAMADUIRII ÎNAINTEPRĂZNUIREA ÎNTÂMPINĂRII DOMNULUI Kamenski Mănăstirea "Înălţarea Domnului" Lancea cu care a fost omorât Hristos Legenda Sfântului Valentin MANASTIREA HUREZU MARGARITARE DUHOVNICESTI MINUNEA DE LA SF.MORMANT Minuni ale Sfantului Nectarie MINUNI.. Mitropolitul Antonie al Surojului MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA O rugăciune de dimineaţă OSÂNDIRE DE SINE SI EGOISM PARACLISUL SFINȚILOR MUCENICI ADRIAN ȘI NATALIA (26 AUGUST) Parastasele și folosul lor PARINTELE ADRIAN FAGETEANU PARINTELE ARSENIE BOCA PARINTELE ARSENIE PAPACIOC Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa PARINTELE ILARION ARGATU PARINTELE ILIE LACATUSU PARINTELE IOSIF TRIFA PARINTELE JUSTIN PARVU Parintele Maxim un stalpnic al zilelor noastre Parintele Nichifor cel lepros PARINTELE PAISIE AGHIORITUL PARINTELE PETRONIU TANASE PARINTELE PORFIRIE PARINTELE SOFIAN BOGHIU Parintele Teofil Paraian PARINTELE VISARION IUGULESCU Părintele Cleopa Ilie Părintele Constantin Galeriu Părintele Iulian de la Prodromu Părintele Iustin Pârvu Părintele Proclu Nicău PĂRINTELE PROFESOR DUMITRU STĂNILOAE Părintele Rafail Noica Pătimirea Sfinţilor Mucenici Trofim Savvatie şi Dorimedont († 276) Pelerinaj Grecia 2017 Pelerinaj Israel PILDE PILDE CRESTINE PILDE DIN PATERIC POEZII POEZII ..IISUS HRISTOS Poezii cu Preot Ioan POEZII DE ANDREI BOTOSANU POEZII DE CAMELIA CRISTEA Poezii de Costel Ursu Poezii de Daniela Ibisin Poezii de Doru Avram Poezii de Eliana Popa POEZII DE ILARION ARGATU Poezii de Maria Pintecan Poezii de Pr.Gabriel Militaru Poezii de Preot Sorin Croitoru POEZII DE RADU GYR POEZII DE TRAIAN DORZ Poezii de Valeriu Gafencu Poezii de Vasile Militaru Policarp si Laurentiu POVESTIRE POVESTIRI DIN PATERIC POVESTIRI DUHOVNICESTI POVESTITE DE SFINTI Pr. Efrem Atonitul PR. PAISIE OLARU PREOT Ioan Dumitriu de la Parohia Tipografilor Preotul Andrei Constantin PREVIZIUNI Prigonită pentru Iisus Hristos la doar 14 ani PROFETII Prohodul Domnului Proorocul Moise PROTOSINGHELUL NICODIM MANDITA Pruncii Simeon şi Parascheva Psalmi Psalmul 50 (al lui David) Psaltirea PUSTNIC ONUFRIE Răspunsuri Duhovnicesti de la părintele Argatu Rucăciune către sfinti Rugaciune catre Domnul nostru Iisus Hristos Rugaciune pentru bolnavii de cancer. RUGACIUNEA PARINTELUI GHERONTIE - PENTRU ORICE DORINTA Rugaciunea Sfintei Cruci RUGACIUNI Rugăciune catre Sfantul Ilie Rugăciune catre Sfantul Nectarie Rugăciune către Mântuitorul a Sfântului Dimitrie al Rostovului RUGĂCIUNE CĂTRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA Rugăciune către Sfântul Apostol Simon Zilotul Rugăciune către Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Maximovici RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL MUCENIC VENIAMIN DIACONUL Rugăciune către Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul RUGĂCIUNE CĂTRE TOTI SFINTII Rugăciune de pocăinţă Rugăciune pentru căsătorie... RUGĂCIUNEA PREACUVIOSULUI PĂRINTE IOAN DAMASCHIN Rugăciunea ultimilor Părinţi de la Optina Rugăciuni Rugăciuni către Sfinţii Arhangheli pentru fiecare zi a săptămînii Rusaliile SA FIM OAMENI SA-I AJUTAM SARBATORI Săpămana Patimilor Sânzaienele Schimbarea la Fată SCOPUL VIETII CRESTINESTI SEMNIFICATIA NUMELUI NOSTRU. Sf .Ghelasie de la Râmeţ Sf ap Iacob al lui Zevedeu SF DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR Sf Gheorghe Sf Ignatie SF. IERARH ANTIM IVIREANU Sf. Ignatie Teoforul SF. IOAN DE LA PRISLOP Sf. Mc. Calistrat; Sf. Porfirie Bairaktaris SF.APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA SF.IERARH CALINIC DE LA CERNICA Sf.Ignatie Briancianinov Sfanta Mucenită Tatiana Sfanta Alina Sfanta Ana SFANTA CUVIOASĂ PARASCHEVA SFANTA DUMINICA SFANTA ECATERINA Sfanta Eugenia Sfanta Evdochia SFANTA FILOFTEIA Sfanta Fotinii SFANTA HRISTINA Sfanta Iulia SFANTA LITURGHIE Sfanta Lucia Sfanta Macrina Sfanta Maria Egipteanca Sfanta Maria Magdalena Sfanta Marina Sfanta Mucenita Haritina Sfanta Mucenita Tecla Sfanta Mucenită Tatiana SFANTA PARASCHIVA Sfanta Salomeea Sfanta Teodora Sfanta Varvara Sfanta Veronica SFANTA XENIA Sfantul Mc Ioan Valahul SFANTUL ADRIAN Sfantul Alexandru Sfantul Andrei - Apostolul romanilor Sfantul Andrei Rubliov Sfantul Antonie de la Veria Sfantul Ap.Timotei SFANTUL APOSTOL ANDREI SFANTUL APOSTOL IOAN Sfantul Apostol si Evanghelist Matei Sfantul Apostol Tadeu Sfantul Apostol Toma Sfantul Calinic de la Cernica SFANTUL CRISTIAN Sfantul Cuvios Patapie SFANTUL DANIIL SIHASTRUL Sfantul Dimitrie al Rostovului Sfantul Dobri Dobrev SFANTUL DUMITRU Sfantul Efrem Cel Nou Sfantul Efrem Katunakiotul Sfantul Eftimie cel Mare Sfantul Emilian Sfantul Ermolae Sfantul Fanurie SFANTUL GHEORGHE Sfantul GHERASIM DE LA IORDAN Sfantul Gherasim din Kefalonia Sfantul Grigorie cel Mare - Dialogul SFANTUL GRIGORIE DECAPOLITUL Sfantul Haralambie SFANTUL IERARH PARTENIE Sfantul Ierarh Vasile cel Mare SFANTUL ILIE Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava SFANTUL IOAN DAMASCHIN Sfantul Ioan de Kronstadt SFANTUL IOAN RUSUL SFANTUL IOAN SCARARUL SFANTUL IOSIF DE LA PARTOS Sfantul Isidor din Hios Sfantul Isidor Pelusiotul Sfantul Iuda Sfantul Iuliu Veteranul Sfantul Lazăr din Betania SFANTUL MARCU ASCETUL Sfantul Maxim Mărturisitorul SFANTUL MINA SFANTUL MUCENIC EUSTATIE Sfantul Mucenic Gheorghe Sfantul Mucenic Polieuct Sfantul Mucenic Procopie SFANTUL MUCENIC TRIFON Sfantul Nechifor Leprosul SFANTUL NECTARIE SFANTUL NICOLAE Sfantul Nicolae Steinhardt Sfantul Nil Dorobantu SFANTUL PANTELIMON Sfantul Parinte Vichentie Malău Sfantul Policarp Sfantul Prooroc Iona Sfantul Sava cel sfintit SFANTUL SELAFIL DE LA NOUL NEAMT SFANTUL SERAFIM DE SAROV Sfantul Serafim de Virita Sfantul Simeon Stalpnicul SFANTUL SPIRIDON SFANTUL STEFAN Sfantul Stefan cel Mare SFANTUL STELIAN Sfantul Teodor Studitul Sfantul Teodor Tiron Sfantul Teodosie cel Mare Sfantul Teodosie de la Brazi SFANTUL TIHON DE ZADONSK Sfantul Valentin (ORTODOXUL) SFANTUL VASILE SFANTUL VICTOR Sfantul. Cuvios Dimitrie cel Nou SFATURI DUHOVNICEŞTI ALE UNUI STAREŢ DE LA OPTINA SFATURI CRESTINE SFATURI DE LA PARINTELE IOAN SFATURI DUHOVNICESTI SFATURI PENTRU ANUL NOU Sfaturi pentru suflet SFATURI PENTRU VIAŢA DUHOVNICEASCĂ Sfăntul Mercurie SFÂNTA MUCENIŢĂ AGATA Sfânta Muceniţă Agnia SFÂNTA MUCENIŢĂ PARASCHEVI Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale Sfânta Salomeea Sfânta Teodora de la Sihla SFÂNTUL LAVRENTIE DE CERNIGOV Sfântul Siluan Atonitul... Sfântul Antonie cel Mare Sfântul Apostol Filip SFÂNTUL APOSTOL IACOB AL LUI ALFEU Sfântul apostol Luca Sfântul apostol Luca al Crimeii Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Sfântul Ciprian si Iustina SFÂNTUL CUVIOS ANTIPA DE LA CALAPODEȘTI ( 10 ianuarie) SFÂNTUL CUVIOS IOAN ZEDAZNELI Sfântul Cuvios Macarie cel Mare sau Egipteanul Sfântul cuvios Memnon SFÂNTUL CUVIOS ONUFRIE CEL MARE Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ SFÂNTUL CUVIOS TEOFIL CEL NEBUN PENTRU HRISTOS Sfântul Efrem Sirul Sfântul Gheorghe Hozevitul Sfântul Grigorie de Nyssa Sfântul Grigorie Palama Sfântul Ierarh Eumenie Sfântul ierarh Ioan Maximovici cel nou SFÂNTUL IERARH IOSIF CEL NOU DE LA PARTOŞ Sfântul Ioan Botezătorul SFÂNTUL IOAN CARPATINUL: Sfântul Ioan Evanghelistul Sfântul Ioan Gură de Aur Sfântul Ioan Iacob Hozevitul Sfântul Ioan Rilă SFÂNTUL ISAAC SIRUL SFÂNTUL MARE MUCENIC TEODOR STRATILAT Sfântul Moise Etiopianul. SFÂNTUL MUCENIC CALINIC Sfântul Nicolae Sfântul Nicolae Velimirovici Sfântul Pahomie SFÂNTUL PROOROC ZAHARIA SFÂNTUL SERAFIM DE LA SAROV 1759 - 1833 SFÂNTUL SFINTIT MUCENIC FILUMEN Sfântul Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul; Sfântul Mucenic Teoctist Sfântul Sfințit Mucenic Ierotei SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC LUCHIAN Sfântul Sfințitul Mucenic Ignatie SFÂNTUL TEOFAN ZAVORATUL SFIINTII-PRIETENII LUI DUMNEZEU Sfintele Mucenite Agapi Hionia si Irina SFINTELE PASTI SFINTELE TAINE SFINTI Sfintii Zotic Atal Camasis si Filip de la Niculitel Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea SFINTII APOSTOLI SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIL Sfintii Atanasie si Chiril SFINTII CHIR SI IOAN SFINTII CONSTANTIN SI ELENA Sfintii Cozma si Damian Sfintii impărati Constantin si Elena Sfintii Inchisorilor SFINTII IOACHIM SI ANA Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah. Sfintii Martiri Brâncoveni Sfintii Marturisitori Ardeleni Sfintii Mihail si Gavril Sfintii Români Sfintii Simeon si Ana Sfintii Trei Ierarhi Vasile Grigorie si Ioan Sfintii Varsanufie si Ioan Sfintii Zilei Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei (9 martie) Sfinții Mucenici Pavel şi Iuliana SFINŢII ŞI OCROTIRILE LOR Sfînta Mare Muceniţă Irina Sfîntul Antonie de la Iezeru-Vîlcea SINUCIGAŞII SOBORUL MAICII DOMNULUI Soborul Sfinților 70 de Apostoli. TAINA CASATORIEI TAINA SFINTEI SPOVEDANII TEODORA DE LA SIHLA TROPARUL SFANTULUI IERARH IOSIF DE LA PARTOS TROPARUL SFANTULUI MUCENIC VLASIE TROPARUL SFINTILOR TREI IERARHI TUTUNUL ŞI ŢIGĂRILE = PĂCATUL SINUCIDERII Ultimele trei dorinţe ale lui Alexandru cel Mare VALERIU GAFENCU VAMEȘUL ȘI FARISEUL VAMILE VAZDUHULUI Versuri de Horațiu Stoica VIATA LUI IISUS HRISTOS Viața Sfântului Iosif cel Nou de la Partos VORBESTE PARINTELE GEORGE ISTODOR

SFINTI

SFINTI