🙏 Sfinte Sfintite Mucenice Vavila, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari, dimpreuna cu Sfintii trei prunci: Urvan, Prilidian si Epolonia, si mama voastra, Sfanta Hristodula, care v-ati savarsit prin sabie in vremea imparatului Numerian, Sfinte Proorocule Moise, vazatorule de Dumnezeu, care te-ai savarsit pe Muntele Nebo din Ierihon, Sfinte Mucenice Vavila, dascalul din Antiohia, dimpreuna cu Sfintii 84 de copii, care v-ati savarsit prin sabie in vremea imparatului Maximian, Sfanta Mucenita Ermiona, una din cele 4 fiice ale Sfantului Apostol Filip, ale carei moaste se afla la Efes (+ 117), Sfintilor Mucenici: Teotim si Teodul, care ati crezut in Hristos prin Sfanta Ermiona, Sfintilor Mucenici: Chentirion, Ochean, Teodor, Amian si Iulian din Nicomidia, care v-ati savarsit prin sabie in timpul imparatului Maximian, Sfintilor Mucenici: Tatuil si sora ta Vevea, Petronie, Haritina si Sarvil, care ati patimit la Edesa (+ 115), Sfintelor Cuvioase: Candida cea Batrana, prima crestina din Napoli in Italia si Candida cea Tanara, facatoarea de minuni (secolul I si al VI-lea), Sfinte Mucenice Donat si Sfinte Sfintite Marcel, preot din Franta (+ 178), Sfintelor Mucenite: Haritina si Eutihia, surorile Sfintei Ermiona, si Sfinte Mucenice Petroniu, parintele vostru duhovnicesc si ucenic al Sfantului Apostol Ioan de Dumnezeu Cuvantatorul, Sfanta Mucenita Ierusalima din Berrea, dimpreuna cu cei trei fii ai tai: Secendos, Secendicos si Segoras (sec. al III-lea), Sfintilor Cuviosi: Marin diaconul, pustnic la Rimini in Italia, si Petronie din Egipt, ucenicul Sfantului Pahomie cel Mare, Sfintilor Ierarhi: Salvian, episcop de Verdun in Franta, si Ultan, episcop in Irlanda, Sfintilor Cuviosi: Simeon, egumen si facator de minuni la Garejda in Georgia, si Antim cel orb din Kefalonia, Sfintilor Sfintiti Mucenici: Partenie egumenul din Crimeea, si Grigorie, episcopul, Sfintilor Sfintiti Noi Mucenici din Rusia: Petru mitropolitul de Dabro-Bosnia, episcopul Gorazd de Boemia in Cehia, fost preot catolic convertit la Ortodoxie dimpreuna cu o suta dintre enoriasii sai (+ 1941 si + 1942), si toti Sfintii de la Voronej in Rusia, al caror sobor il praznuim azi, ca unii care aveti indrazneala inaintea lui Dumnezeu, rugati-va si pentru noi pacatosii robii Lui, acum, in ceasul mortii si in ceasul judecatii noastre. Amin!
🙏 In pesteri de piatra ati vietuit cu trupul, Cuviosilor, iar cu sufletul pe Piatra Hristos v-ati intarit, facandu-va pietre vii ale Bisericii Crestin Ortodoxe. Drept aceea, ranile pacatelor noastre le vindecati prin rugaciunile voastre catre Dumnezeu, revarsand milostivirea Lui peste noi, cei ce cantam: Bucurati-va, cei ce prin postire ati stins poftele trupului; Bucurati-va, rugaciunea ce opreste patima ochilor;
🙏 Cu ale lor Sfinte rugaciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin!
Preot Ioan 🔔.
4 Septembrie
Sfânta Ermiona, fiica Apostolului Filip;
Ea a fost fiica Diaconului Filip, unul din cei Saptezeci de Apostoli, ce nu trebuie confundat cu Sfantul Apostol Filip, care era unul din cei Doisprezece Apostoli. Dintre cele patru fiice ale Diaconului Filip care, potrivit cartii Faptele Apostolilor (21, 8-9) erau fecioare si prorocite, Ermioni si Eftihis au mers in Efes pentru a-l intalni pe Sfantul Ioan Teologul. Deoarece Apostolul trecuse deja la cele vesnice, ele l-au urmat pe ucenicul acestuia, Petronius. Sub purtarea sa de grija, Ermioni, care cunoastea deja stiinta medicala, a invatat sa tamaduiasca si sufletele oamenilor.
In acea vreme, a trecut prin Efes Imparatul Traian, aflandu-se in cadrul campaniei impotriva partilor (114). Auzind numai cuvinte marete despre minunile si prorociile Sfintei Ermioni acesta a dorit sa o intalneasca. Initial, acesta a incercat sa o conviga sa se lepede de credinta in Hristos, insa in zadar deoare credinta sfintei era de neclintit. Astfel a poruncit sa vie batuta peste fata. In timp ce era lovita Sfanta Ermioni l-a vazut pe Mantuitorul Hristos si astfel nu s-a lasat biruita de durere. Dupa ce a prorocit ca Traian ii va invige pe parti si ca acesta va fi urmat la tron de fiul sau vitreg, acesta a eliberat-o. Dupa o vreme, sfanta Ermioni a infiintat un asezamant pentru saracii din Asia, unde strainii puteau gasi alinare pentru trupurile si sufletele lor.
Cand, potrivit prorociei sale, Adrian a urcat pe tron in 117, acesta a auzit de Sfanta Ermioni si a cerut sa fie adusa inaintea sa. Atunci cand a fost intrebata ce varsta are si din ce familie provine Sfanta Ermioni a raspuns: "Hristos cunoaste ce varsta am si de unde provin". Atunci imparatul s-a maniat si a supus-o la chinuri. Sfanta Ermioni a fost aruncata intr-un vas incins. Imediat ce Ermioni a intrat in acesta , focul s-a stins iar mucenica parca statea in roua. Adrian a vrut sa verifice el insusi ceea ce vazuse, mergand si incercand cu mana continutul vasului. In urma acestei incercari pielea sa a fost arsa iar unghiile i-au cazut. Ermioni a strigat atunci catre el: "Dumnezeul crestinilor este mare".
Imparatul a fost rusinat si a poruncit ca sfanta sa fie aruncata intr-un alt vas mare incins. Insa ingerul ei pazitor a ocrotit-o risipind focul. Dupa aceste semne minunate, mucenitei i s-a cerut sa jertfeasca idolilor. Atunci cand a fost dusa intr-un templu pagan, prin rugaciunile ei, statuile au cazut la pamant. Adrian a hotarat atunci sa o incredinteze pe Sfanta Ermioni unor calai, spre a fi decapitata in afara orasului.
In timp ce incercau sa duca la indeplinire aceasta sarcina, mainile acestora au paralizat. O noua minune s-a petrecut cu ei deoarece acestia l-au marturisit pe Hristos si au primit vindecare. Potrivit traditiei cei doi calai au primit numele Teotim si Teodul. Apoi Sfanta Ermioni, respingand toate cursele vrajmasului, a trecut la cele vesnice fiind inmormantata cu cinste in Efes.
Tropar, Glasul IV. Degrab ne întâmpine...
Fecioară neîntinată rămânând, Cuvioasă, te-ai făcut mireasă Cuvântului, Care în trup luat din Fecioară Curată a grăit; ci cu harul aducător de cele dumnezeieşti ce ţi s-a dat, luminezi prin luptele pentru dreapta cinstire pe cei din înşelare. Pentru aceasta, Ermioni, Hristos te-a slăvit după vrednicie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?
Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.
Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.