16 mai 2013

INTAMPLARE ADEVARATA

"Doamne, mintea mea lipsita de putere nu poate ajunge la Tine. Ca si regele Avgar Te chem: "Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele celor rele si.... Te voi lauda ziua si noaptea Te voi vesti oamenilor, ca toate neamurile sa stie ca Tu, Doamne, savarsesti minuni ca si altadata, ierti pacatele, sfintesti si dai viata".... Rugati-va pentru mine, toti Sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui Hristos...



Un doctor intrase grăbit în spital, după ce fusese telefonat pentru o intervenţie chirurgicală urgentă. El a răspuns apelului cât mai curând posibil, şi-a schimbat hainele şi a mers direct la blocul de operaţie.

L-a găsit pe tatăl băiatului plimbându-se pe coridor, aşteptând medicul. Văzându-l, tatăl a strigat: “De ce v-a luat aşa mult timp să veniţi? Nu ştiţi că viaţa fiului meu este în pericol? Nu aveţi simţul responsabilităţii?”

Medicul a zâmbit şi a spus: “Îmi pare rău, nu eram în spital, şi am venit cât de repede am putut, după ce am primit apelul… Iar acum, mi-aş dori să vă calmaţi, pentru a-mi putea face treaba.”

“Să mă calmez?! Dacă fiul dumneavoastră ar fi în camera asta acum, v-aţi calma? Dacă propriul fiu v-ar muri acum, ce aţi face??” a spus tatăl furios.

Doctorul a zâmbit iar şi a răspuns: “Voi spune ceea ce Iov a zis în Cartea Sfântă- “Gol am ieşit din pântecele mamei mele, şi gol mă voi întoarce în sânul pământului, binecuvântat fie Numele Domnului.”- Doctorii nu pot prelungi viaţa. Duceţi-vă şi mijlociţi pentru fiul dumneavoastră, noi vom face tot ce putem prin harul lui Dumnezeu.”

“A da sfaturi când nu suntem îngrijoraţi e foarte uşor”, a murmurat tatăl.

Operaţia a durat câteva ore, după care medicul a ieşit fericit. “Slavă Domnului! Fiul dumneavoastră este salvat!” Şi fără să aştepte răspunsul tatălui, şi-a văzut de drum, fugind. “Dacă aveţi vreo întrebare, întrebaţi-o pe asistentă!”

“De ce este aşa arogant? Nici nu a aşteptat câteva minute pentru a-l întreba despre starea fiului meu”, a comentat tatăl, când a întâlnit-o pe asistentă la câteva minute după ce medicul plecase.

Asistenta a răspuns, curgându-i lacrimi pe faţă: “Fiul său a murit ieri într-un accident de maşină, era la înmormântare atunci când l-am sunat pentru operaţia fiului tău. Iar acum, că a salvat viaţa fiului tău, a plecat fugind pentru a termina înmormântarea fiului său.”

NICIODATĂ NU JUDECA PE NIMENI, deoarece niciodată nu ştii cum e viaţa unora, sau ce se întâmplă, sau prin ce trec.

E vorba de doctorul Pesamosca, Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace ! Respect pentru el, ca a salvat multe vieti si nu lua nici un ban de la nimeni .

Iordache Aurel

DUMNEZEU SA-L IERTE CA A MURIT ACEST MARE DOCTOR PE NUME PESAMOSCA,IN VECI AMIN !

AM GASIT ACEASTA INTAMPLARE CARE MI-A PLACUT FOARTE MULT...SI ATUNCI AM ZIS SA CAUT MAI MULTE DETALII DESPRE ACEST MARE DOCTOR...


În rezerva \"îngerului copiilor\" Alexandru Pesamosca. \"Era ca un duhovnic la spital\"


Autor: Andrei Udişteanu

Medicul Gheorghe Burnei, fost rezident şi colaborator apropiat al lui Alexandru Pesamosca, povesteşte pentru EVZ care era, în ultimii ani, locul celebrului chirurg pentru copii în spitalul pe care l-a slujit toată viaţa.


O încăpere minusculă. Un pat cu un pled, o masă, un frigider, multe, foarte multe fotografii ale unor copii şi tratate, cărţi, ce aproape se prăvălesc peste tine de prin orice colţişor. Camera unui geniu medical, spun mulţi. Casa doctorului chirurg pediatru Alexandru Pesamosca era, de ani de zile, rezerva aceasta de la etajul unu al spitalului "Marie Curie" din Capitală. Celebrul medic ajunsese acolo în urmă cu vreo 12 ani, de când rămăsese văduv şi era copleşit, treptat, de boală. Casa era de fapt spitalul însuşi. Despre el a vorbit până în ultima clipă, spun apropiaţii celui care a fost supranumit "îngerul copiilor".




„Doctorul copiilor” a fost depus la capela Spitalului Marie Curie

Ieri, câţiva muncitori săpau o groapă lângă capela spitalului, pe a cărei listă de ctitori numele Alexandru Pesamosca e trecut primul. Celebrul chirurg de copii va fi înmormântat sâmbătă, la prânz, aici, în curtea instituţiei cu care s-a confundat până în ultima clipă a vieţii. A murit, în noaptea de miercuri spre joi, la 81 de ani, în urma unor complicaţii.

Rare apariţii publice

Înainte de criza care a dus la internarea de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din 18 iunie, Alexandru Pesamosca nu pare să fi trăit o zi ieşită din comun. A făcut ce făcea de câţiva ani încoace, de când era mai mult imobilizat la pat, povestesc apropiaţii. S-a trezit probabil pe la un 6 dimineaţa, cum făcea de obicei, programul său terminându-se târziu în noapte, în jurul orei 12. S-a apucat poate de citit, a mâncat mere, poate o supă, a băut o cafea, nişte cola, a comentat cu vreun vizitator anumite subiecte de actualitate, poate a ascultat nişte muzică. Frank Sinatra îi plăcea enorm.

I-a dedicat, în iarna lui 2010, o piesă de-a celebrului american Andreei Berecleanu, într-un acces cumva tineresc. Vedeta TV îl vizitase pentru un interviu pentru Antena 1. Reprezentanţii unui celebru lanţ de cafenele şi ai unei firme de produse electronice au venit pentru filmări, introducând, dintr-un gest de simpatie, fără de veste, numele profesorului în malaxorul marketingului, al PR-ului.

După ce a fost colindat de copii în faţa camerelor de luat vederi, chirurgul a primit promisiunea unei cafele pe zi adusă la pat şi un laptop de pe care îşi verifica frecvent mesajele de pe pagina de Facebook. Primarul Sorin Oprescu i-a înmânat cheia oraşului. Celor care i-au adus cafea chirurgul le-a spus, de sub o privire amuzată: "Nu ştiu ce e asta, dar vă mulţumesc".

Evacuarea şi lumea care nu mai trece pragul

Şi în acel reportaj TV, ca în mai toate din ultimii ani, profesorul Pesamosca era prezentat ca un paradox de pe patul de spital: Avea o pensie de 10 milioane de lei vechi, dar se adăpostea la umbra unei impresionante statistici – aproape 50.000 de operaţii, realizate cât mai era încă în putere. Era de mult o legendă, dar una care a fost pe punctul de a fi scoasă în stradă, în 2006, de managerul de atunci al spitalului "Marie Curie", Florea Iordăchescu. Fost student al profesorului, Iordăchescu i-a trimis o adresă oficială în care sugera că nu mai aduce niciun aport instituţiei unde se refugiase definitiv la bătrâneţe.

A fost salvat de managerul care a urmat la conducerea instituţiei, Ciprian Buzatu. Directorul şi-a zis că numele Pesamosca e totuşi "un brand" care nu poate fi separat de locul pe care l-a slujit atâţia ani. S-a creat un ONG special care să permită ocuparea rezervei de către reputatul chirurg.

Evenimentul însă l-a amărât pe Alexandru Pesamosca. "Putea măcar să-mi dea un telefon – Florea Iordăchescu, n.r. -, că doar eu l-am învăţat meserie. Iar acum, nu mai dădea doi bani pe mine. Povestea asta m-a chinuit rău, de-atunci boala mea s-a agravat încontinuu", se dăstăinuia atunci, într-un interviu, chirurgul pediatru.

Într-o altă apariţie publică televizată, ceva mai recentă, profesorul făcea, cu un zâmbet amar şi precizia unui bisturiu, bilanţul celor care îi treceau în ultima vreme pragul: "Pe uşa asta intra multă lume. Acum intră din ce în ce mai puţină. Puţină, până la zero".

Spitalul, ca o casă

"Nu pot să plec de aici. Păi, aici câte nopţi am plâns! Cum spune cântecul: câte nopţi am plâns, cu gândul tot la tine. Eu sunt cu gândul aici, mă, oriunde m-ai duce, tot aici sunt", zicea profesorul despre Spitalul "Marie Curie".

A ajuns aici în anii 80. Gheorghe Burnei, medic primar ortoped la "Marie Curie", colaborator apropiat al profesorului Pesamosca a avut onoarea să fie dintre rezidenţii selectaţi de încă de pe atunci legendarul Alexandru Pesamosca.
Burnei şi-a amintit, pentru "Evenimentul zilei", cum a crescut profesional în umbra profesorului.

"Dânsul a venit aici, la Budimex, şi a ocupat poziţia de şef de clinică. Eu eram în concediu atunci şi am primit vestea, când m-am întors la "Grigore Alexandrescu", că eu n-o să mai lucrez acolo. Că am fost trecut pe lista personalului de la Budimex. M-a cerut personal domnul profesor să lucrez cu dumnealui, pe vremea când eram rezident. Au venit vreo cinci medici, specialişti şi primari, şi trei rezidenţi. Dintre cei trei rezidenţi, unul eram eu", începe doctorul Burnei să povestească.

Cum lucra chirurgul Pesamosca

În spatele unui caracter "care radia lumină", Alexandru Pesamosca era un om foarte exigent. Spitalul de pediatrie nu era un loc de joacă. Cu rezidenţii se purta în consecinţă. Îi pregătea, ţinea "cursuri foarte frumoase", dar cerinţele sale profesionale erau atât de dure, încât foarte mulţi medici tineri n-au rezistat alături de dânsul, spune Gheorghe Burnei. "Puţini au fost cei care au rezistat, dar el îi iubea pe toţi. Avea o duritate cerută de rigurozitatea şi severitatea cazului respectiv şi de dificultăţile pe care le întâmpină un chirurg", îşi aminteşte Burnei.

Profesorul şi-a impresionat rezidentul şi, ulterior, colaboratorul de nenumărate ori în sala de operaţii. Lua decizii covârşitoare cu o claritate stupefiantă. "Nu era intervenţie pe care să n-o abordeze. Avea un repertoriu extrem de larg, era de o ingeniozitate pe care greu ţi-o poţi imagina fără să vezi cu ochii tăi. Şi avea nişte rezultate extraordinare. De multe ori te afli în faţa unor situaţii aşa de dificile, încât trebuie să aduci inovaţii. L-am văzut personal cum a inventat tehnici în domeniul chirurgiei de malformaţie, al malformaţiilor elementelor toracice, al malformaţiilor tubului digestiv", enumeră Gheorghe Burnei.

Minuni în sala de operaţii

Exemplele cazurilor rezolvate de Alexandru Pesamosca sunt destule cât să umple nenumărate seriale televizate cu medici-eroi. În urmă cu vreo 15 ani, un băieţel era adus la uşa doctorului Pesamosca, după încercări repetate de a fi tratat de alţi medici. Era un caz uluitor, chiar şi pentru experimentatul specialist: băiatul, în vârstă de şapte ani, avea esofagul plin de tumori. Profesorul s-a frământat, dar nu a găsit o metodă de intervenţie deja documentată care să ducă la salvarea copilului. Apoi a luat o decizie pe care, într-un interviu, chirurgul o punea de fapt pe seama puterii divine. "I-am înlăturat tot organul bolnav şi-am început să fac altul, din colon. Adică, i-am luat un segment de colon din care i-am facut un esofag nou-nouţ", spunea profesorul. Un caz unic până la acel moment. Unul din multele înregistrate în cele 50.000 de operaţii câte i-au fost atribuite.

"Astea împliniri, domnule", spunea mândru Alexandru Pesamosca. "Nu vile, maşini sau mai ştiu eu ce rahaturi. Să repari un copil-paianjen, care merge în patru labe, să-i înnadeşti şi să-i cârpeşti tendoanele şi ligamentele şi să-l faci biped, să alerge la tine, asta înseamnă fericire!".

ÎNTREBARE PENTRU UN MAESTRU

"Ce poate face spitalul pentru dumneavoastră?"

Medicul Gheorghe Brunei îşi aminteşte cum, treptat, vârsta nu i-a mai permis marelui chirurg să folosească bisturiul cu precizie. Dar nu s-a plâns niciodată, susţine colegul său. "Era un om raţional". Şi-a asumat însă imediat rolul de mentor, de sfătuitor. În sala de operaţii, multă vreme s-a auzit vocea lui indicând chirurgilor mai tineri: "Aici trebuie să faci aşa, aici altfel".

"Şi totul mergea ca şi cum intervenţia ar fi fost făcută de el însuşi. S-a transformat din ce era înainte, adică mentor şi chirurg, în mentor şi atât. Era ca un fel de duhovnic, ca un fel de patriarh al tuturor celor care aveau nevoie de el", îşi aminteşte Gheorghe Burnei.

În ultimul an şi jumătate, Alexandru Pesamosca însă n-a mai păşit deloc în sala de operaţii. S-a retras în cămăruţa lui. Aici aveau loc, spune Gheorghe Burnei, adevărate şedinţe de comentarii pe teme culturale sau de actualitate, purtate cu oricine îl vizita.

În camera profesorului

"Avea mereu bună dispoziţie. Mă chema, serveam masa împreună. Nu numai cu mine, ci şi cu alţi colaboratori. Vedeam împreună filme, reportaje despre cultură în general. Meciuri de handbal, de fotbal. Ascultam muzică", spune doctorul Burnei. Alexandru Pesamosca urmărea, printre altele, şi serialele cu medici de la TV. Uneori îl apuca râsul.

"De multe ori avea impresia că, pe lângă activitatea pe care a desfăşurat-o dânsul şi prin tot ceea ce a trecut, ce era în seriale erau lucruri minore. Le vedea cu un ochi critic, dar real, pentru că ceea ce e în serialele astea înseamnă viaţa unui doctor care urmează să se transforme. Mai ironiza superficialitatea filmelor, dar vedea acolo şi lucruri reale. El sesiza tot ce nu corespundea vieţii medicale cu o savoare şi cu o predilecţie extraordinară", spune fostul rezident al lui Alexandru Pesamosca.

"Ştia ce urmează"

Înainte să moară, profesorul a fost întrebat de Gheorghe Burnei: "Ce poate face spitalul pentru dumneavoastră?". Nu era ceva cinic, rostit la căpătâiul unui muribund care trebuia menajat, ci o întrebare legitimă. Pentru că, după cum spune doctorul Burnei, Alexandru Pesamosca a fost conştient de tot ce i se întâmpla, până în ultima clipă. "Ştia că avea vârsta de 81 de ani. Ştia ce urmează", spune Gheorghe Burnei.

"Ce poate face spitalul pentru dumneavoastră?", a venit aşadar întrebarea. Răspunsul însă nu a mai venit. "Probabil că nu mai putea să vorbească, nu mi-a fost clar", încearcă să-şi explice acum Gheorghe Burnei.

Familia sa a fost alături de el tot timpul în ultimii ani, adaugă doctorul. La fel, mulţi dintre colaboratorii săi. A purtat, cât a putut, evident, tot discuţii despre spital. Şi a primit mereu, de Sărbători, la aniversări, flori aduse de zeci de "cazuri imposibile" din trecut. Oameni în toată firea acum, pe care Alexandru Pesamosca îi prezenta mereu drept marile lui satisfacţii.

PROPUNERE

Spitalul să fie redenumit Al. Pesamosca

"Propunem ca Spitalul de copii «M.S. Curie» să-i poarte numele medicului a cărui cariera s-a confundat practic cu istoria unităţii spitaliceşti, prof. Alexandru Pesamosca". Ideea schimbării numelui spitalului bucureştean, după trecerea în nefiinţă a profesorului Pesamosca, vine din partea Asociaţiei T.A.T.A.

"Demnitarii statului român au obligaţia ca măcar postum să-l onoreze aşa cum merită şi să-l prezinte întregii societăţii românesti drept un model de excepţie demn de urmat pe celebrul medic", spune Bogdan Drăghici, preşedintele asociaţiei.

Pentru ca această schimbare să fie posibilă, este nevoie ca unitatea medicală să înainteze o propunere Ministerului Sănătaţii (MS). "Consiliul de Adminis­traţie al spitalului trebuie să solicite oficial MS schimbarea numelui unităţii medicale, iar ministerul va emite un act normativ în acest sens, cel mai probabil un ordin de ministru", potrivit reprezentanţilor MS.

PACIENŢI

"Am băut sodă caustică la vârsta de un an şi el mi-a salvat viaţa"

După moartea profesorului, numeroşi foşti pacienţi au povestit despre operaţiile prin care acesta le-a salvat viaţa. Georgiana Zibileanu, din Tulcea, este unul dintre cei 50.000 de copii operaţi de Alexandru Pesamosca.

"Aveam un an şi jumătate când am băut sodă caustică. Am fost dusă la spitalul din Tulcea. Acolo nu ştiau cum să mă trateze şi am fost trimisă la «Marie Curie». Nu prea mi se dădeau şanse. Însă, am avut noroc să dau peste Alexandru Pesamosca, care mi-a făcut un transplant de esofag. Nu am avut nici un fel de problemă apoi. Practic, mi-a salvat viaţa", îşi aminteşte Georgiana.

Tulceanca s-a mai întâlnit cu "îngerul copiilor" şi peste doi ani. "Am avut o ocluzie intestinală şi am fost la dumnealui. Ţin minte că pe atunci era obiceiul de a da bani la medici, şi mama a vrut să-i dea. Nu a vrut să-i primească, i-a spus mamei mele să folosească banii respectivi să mă crească pe mine pentru că voi avea nevoie", îşi aminteşte Georgiana.

Citiți și:
„Condoleanțe celor 50.000 de tineri care au avut şansa să fie operaţi de prof. Pesamosca”
Cum a fost prof. Alexandru Pesamosca la un pas să fie dat afară din spital. Vezi decizia de evacuare
Traian Băsescu, la dispariţia prof. Pesamosca: "A salvat multe vieţi şi a redat speranţa multor familii"

Citiţi mai mult: În rezerva \"îngerului copiilor\" Alexandru Pesamosca. \"Era ca un duhovnic la spital\" > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/in-rezerva-ingerului-copiilor-alexandru-pesamosca-era-ca-un-duhovnic-la-spital-944011.html#ixzz2TT9UCLcV
EVZ.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.

Arhivă blog

CARUI SFANT TREBUIE SA NE RUGAM?

Drumul către viaţa cea veşnică şi fericită a împărăţiei lui Dumnezeu trece prin multe necazuri şi ispite în această scurtă viaţă, iar noi avem nevoie de ajutor în aceste încercări, ajutor pe care nici un om nu poate să ni-l dea. De aceea ne întoarcem către Dumnezeu, către Maica Domnului şi către sfinţi. Şi cele pe care nu întotdeauna putem de unii singuri să le înfăptuim, acelea întru care nu întotdeauna pot să ne ajute ­medicii cei pământeşti şi mai-marii zilei, pot întotdeauna să ni le dea sfinţii lui Dumnezeu. Orice sfânt poate să ceară de la Dumnezeu ­lucrurile pentru care ne rugăm, dacă acestea ne sunt spre folos şi spre mântuirea sufletelor noastre. Şi totuşi, după cuvintele Apostolului, ­„darurile sunt felurite” (I Cor. 12, 4). După împrejurările vieţii sfinţilor, ori după voia osebită a lui Dumnezeu, unii ­dintre sfinţi ajută celor care se roagă lor pentru un anumit lucru, alţii – pentru un altul, după darurile lor; şi nu există necaz al vieţii, nevoie sufletească ori trupească la care să nu răspundă un plăcut al lui Dumnezeu şi pe care să n-o împlinească acesta.

SFANTA SCRIPTURA

Totalul afișărilor de pagină

Etichete

. . Despre Evlavie .RUGĂCIUNE “Tâlcuire la Tatăl nostru” ABECEDARUL VIETII DUHOVNICESTI ACATISTE ACATISTUL Cuviosului Ioan de la Prislop Acatistul Sfântului GHERASIM KEFALONITUL Acatistul Sfintei Cruci Acatistul Sfintilor Brancoveni Adormirea Maicii Domnului Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Adormirea Sfintei Ana ADUCEREA MOAŞTELOR SFÂNTULUI MUCENIC ŞTEFAN AGHIAZMA SAU APA SFINTITA AICI GASESTI CANTARI BISERICESTI AICI GASESTI INDREPTAR PENTRU SPOVEDANIE AICI GASESTI INTREBARI SI RASPUNSURI AICI GASESTI SFATURI DUHOVNICESTI AICI SANT CELE MAI IMPORTANTE RUGACIUNI AICI SE GASESC SFINTE MOASTE Alexandru Pesamosca Arhanghelui Gabriel. Arhiepiscop Justinian Chira ARHIMANDRIT TEOFIL PARAIAN Articole Apopei Roxana Articole Ioan Monahul AUDIO..VISARION IUGULESCU BISERICI BUNA VESTIRE CANOANELE SFANTULUI CALINIC Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia - sora lui Canonul Sfantului Andrei Criteanul din Postul Sfintelor Pasti Canonul Sfantului Meletie al Antiohiei CARTI INTERESANTE Cei patru Sfinţi Evanghelişti CELE 7 PLANSURI..EFREM SIRUL Cine a fost Zorica Laţcu Teodosia? Citate CUGETARI ORTODOXE CUM SA NE RUGAM CUVINTE DE FOLOS Cuviosul Arhimd. Sofronie Cuviosul Gherontie Cuviosul Nicodim de la Tismana (26 Decembrie) CUVIOSUL SERGHIE: Cuviosul Tadei de la Vitovnita Cuviosului Sofronie Saharov DESPPRE VRAJI SI FARMECE DESPRE CINSTIREA SFINŢILOR DESPRE AVORT DESPRE ACATISTE SI PARACLISE DESPRE APOCALIPSA DESPRE BOALA Despre Boboteaza DESPRE CLEVETEALA SI JUDECATA. Despre Clopote Despre colivă DESPRE CREDINTA DESPRE CRUCE DESPRE DIAVOL DESPRE DRAGOSTE Despre educatia crestina a copiilor Despre Frică DESPRE HAINELE PREOTESTI DESPRE ICOANE DESPRE INGER PAZITOR Despre invidie Despre iubire DESPRE JUDECAREA APROAPELUI DESPRE JUDECATA DE APOI SI VIATA DUPA MOARTE DESPRE JUDECATILE LUI DUMNEZEU DESPRE LACRIMI DESPRE LUMANARI DESPRE MAICA DOMNULUI DESPRE MANIE Despre milostenie DESPRE MOARTE DESPRE OZN-URI DESPRE PACAT DESPRE POCAINTA DESPRE POST Despre PREOTUL DUHOVNIC DESPRE RAI SI IAD DESPRE RUGACIUNE Despre Rugaciunea Inimii Despre Sfanta Impartasanie DESPRE SFINTELE MOASTE DESPRE SFINTELE MOASTE Sfântul Ioan Gură de Aur DESPRE SMERENIE DESPRE SMERENIE MANDRIE SI EGOISM DESPRE SUFLET DESPRE TALISMAN DESPRE TRUFIE DESPRE URA DIN SFATURILE DE LA PARINTELE IOAN Din sfaturile Preotului Ioan Clopotel DREPTUL SIMEON ŞI SFÂNTA PROOROCIŢĂ ANA Drumul sufletului după moarte DUCEŢI-VĂ SĂ VĂ ARĂTAŢI PREOŢILOR Dudul lui Zaheu - Biserica Sfantul Elisei din Ierihon Duminica Tuturor Sfintilor ENIGMA MARAMEI VERONICĂI EPISTOLIA DOMNULUI Fuga in Egipt ICOANA BIZANTINĂ IER. SAVATIE BASTOVOI IEROD. VISARION IUGULESCU INDICATIILE TESTAMENTARE ALE LUI IOAN IANOLIDE: Inmormantarea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Nicolae al Banatului Intampinarea Domnului INTERVIURI Intrarea Domnului in Ierusalim INVATATURI IZVORUL TAMADUIRII ÎNAINTEPRĂZNUIREA ÎNTÂMPINĂRII DOMNULUI Kamenski Mănăstirea "Înălţarea Domnului" Lancea cu care a fost omorât Hristos Legenda Sfântului Valentin MANASTIREA HUREZU MARGARITARE DUHOVNICESTI MINUNEA DE LA SF.MORMANT Minuni ale Sfantului Nectarie MINUNI.. Mitropolitul Antonie al Surojului MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA Nasterea Sf Ioan Botezatorul O rugăciune de dimineaţă OSÂNDIRE DE SINE SI EGOISM PARACLISUL SFINȚILOR MUCENICI ADRIAN ȘI NATALIA (26 AUGUST) Parastasele și folosul lor PARINTELE ADRIAN FAGETEANU PARINTELE ARSENIE BOCA PARINTELE ARSENIE PAPACIOC Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa PARINTELE ILARION ARGATU PARINTELE ILIE LACATUSU PARINTELE IOSIF TRIFA PARINTELE JUSTIN PARVU Parintele Maxim un stalpnic al zilelor noastre Parintele Nichifor cel lepros PARINTELE PAISIE AGHIORITUL PARINTELE PETRONIU TANASE PARINTELE PORFIRIE PARINTELE SOFIAN BOGHIU Parintele Teofil Paraian PARINTELE VISARION IUGULESCU Părintele Cleopa Ilie Părintele Constantin Galeriu Părintele Iulian de la Prodromu Părintele Iustin Pârvu Părintele Proclu Nicău PĂRINTELE PROFESOR DUMITRU STĂNILOAE Părintele Rafail Noica Pătimirea Sfinţilor Mucenici Trofim Savvatie şi Dorimedont († 276) Pelerinaj Grecia 2017 Pelerinaj Israel PILDE PILDE CRESTINE PILDE DIN PATERIC POEZII POEZII ..IISUS HRISTOS Poezii cu Preot Ioan POEZII DE ANDREI BOTOSANU POEZII DE CAMELIA CRISTEA Poezii de Costel Ursu Poezii de Daniela Ibisin Poezii de Doru Avram Poezii de Eliana Popa POEZII DE ILARION ARGATU Poezii de Maria Pintecan Poezii de Pr.Gabriel Militaru Poezii de Preot Sorin Croitoru POEZII DE RADU GYR POEZII DE TRAIAN DORZ Poezii de Valeriu Gafencu Poezii de Vasile Militaru Policarp si Laurentiu POVESTIRE POVESTIRI DIN PATERIC POVESTIRI DUHOVNICESTI POVESTITE DE SFINTI Pr. Efrem Atonitul PR. PAISIE OLARU Preot PREOT Ioan Dumitriu de la Parohia Tipografilor Preotul Andrei Constantin PREVIZIUNI Prigonită pentru Iisus Hristos la doar 14 ani PROFETII Prohodul Domnului Proorocul Moise PROTOSINGHELUL NICODIM MANDITA Pruncii Simeon şi Parascheva Psalmi Psalmul 50 (al lui David) Psaltirea PUSTNIC ONUFRIE Răspunsuri Duhovnicesti de la părintele Argatu Rucăciune către sfinti Rugaciune catre Domnul nostru Iisus Hristos Rugaciune pentru bolnavii de cancer. RUGACIUNEA PARINTELUI GHERONTIE - PENTRU ORICE DORINTA Rugaciunea Sfintei Cruci RUGACIUNI Rugăciune catre Sfantul Ilie Rugăciune catre Sfantul Nectarie Rugăciune către Mântuitorul a Sfântului Dimitrie al Rostovului RUGĂCIUNE CĂTRE PĂRINTELE ARSENIE BOCA Rugăciune către Sfântul Apostol Simon Zilotul Rugăciune către Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Rugăciune către Sfântul Ierarh Ioan Maximovici RUGĂCIUNE CĂTRE SFÂNTUL MUCENIC VENIAMIN DIACONUL Rugăciune către Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul RUGĂCIUNE CĂTRE TOTI SFINTII Rugăciune de pocăinţă Rugăciune pentru căsătorie... RUGĂCIUNEA PREACUVIOSULUI PĂRINTE IOAN DAMASCHIN Rugăciunea ultimilor Părinţi de la Optina Rugăciuni Rugăciuni către Sfinţii Arhangheli pentru fiecare zi a săptămînii Rusaliile SA FIM OAMENI SA-I AJUTAM SARBATORI Săpămana Patimilor Sânzaienele Schimbarea la Fată SCOPUL VIETII CRESTINESTI SEMNIFICATIA NUMELUI NOSTRU. Sf .Ghelasie de la Râmeţ Sf ap Iacob al lui Zevedeu SF DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR Sf Gheorghe Sf Ignatie SF. IERARH ANTIM IVIREANU Sf. Ignatie Teoforul SF. IOAN DE LA PRISLOP Sf. Mc. Calistrat; Sf. Porfirie Bairaktaris SF.APOSTOL SI EVANGHELIST LUCA SF.IERARH CALINIC DE LA CERNICA Sf.Ignatie Briancianinov Sfanta Mucenită Tatiana Sfanta Alina Sfanta Ana SFANTA CUVIOASĂ PARASCHEVA SFANTA DUMINICA SFANTA ECATERINA Sfanta Eugenia Sfanta Evdochia SFANTA FILOFTEIA Sfanta Fotinii SFANTA HRISTINA Sfanta Iulia SFANTA LITURGHIE Sfanta Lucia Sfanta Macrina Sfanta Maria Egipteanca Sfanta Maria Magdalena Sfanta Marina Sfanta Mucenita Haritina Sfanta Mucenita Tecla Sfanta Mucenită Tatiana SFANTA PARASCHIVA Sfanta Salomeea Sfanta Teodora Sfanta Varvara Sfanta Veronica SFANTA XENIA Sfantul Mc Ioan Valahul SFANTUL ADRIAN Sfantul Alexandru Sfantul Andrei - Apostolul romanilor Sfantul Andrei Rubliov Sfantul Antonie de la Veria Sfantul Ap.Timotei SFANTUL APOSTOL ANDREI SFANTUL APOSTOL IOAN Sfantul Apostol si Evanghelist Matei Sfantul Apostol Tadeu Sfantul Apostol Toma Sfantul Calinic de la Cernica SFANTUL CRISTIAN Sfantul Cuvios Patapie SFANTUL DANIIL SIHASTRUL Sfantul Dimitrie al Rostovului Sfantul Dobri Dobrev SFANTUL DUMITRU Sfantul Efrem Cel Nou Sfantul Efrem Katunakiotul Sfantul Eftimie cel Mare Sfantul Emilian Sfantul Ermolae Sfantul Fanurie SFANTUL GHEORGHE Sfantul GHERASIM DE LA IORDAN Sfantul Gherasim din Kefalonia Sfantul Grigorie cel Mare - Dialogul SFANTUL GRIGORIE DECAPOLITUL Sfantul Haralambie SFANTUL IERARH PARTENIE Sfantul Ierarh Vasile cel Mare SFANTUL ILIE Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava SFANTUL IOAN DAMASCHIN Sfantul Ioan de Kronstadt SFANTUL IOAN RUSUL SFANTUL IOAN SCARARUL SFANTUL IOSIF DE LA PARTOS Sfantul Isidor din Hios Sfantul Isidor Pelusiotul Sfantul Iuda Sfantul Iuliu Veteranul Sfantul Lazăr din Betania SFANTUL MARCU ASCETUL Sfantul Maxim Mărturisitorul SFANTUL MINA SFANTUL MUCENIC EUSTATIE Sfantul Mucenic Gheorghe Sfantul Mucenic Polieuct Sfantul Mucenic Procopie SFANTUL MUCENIC TRIFON Sfantul Nechifor Leprosul SFANTUL NECTARIE SFANTUL NICOLAE Sfantul Nicolae Steinhardt Sfantul Nil Dorobantu SFANTUL PANTELIMON Sfantul Parinte Vichentie Malău Sfantul Policarp Sfantul Prooroc Iona Sfantul Sava cel sfintit SFANTUL SELAFIL DE LA NOUL NEAMT SFANTUL SERAFIM DE SAROV Sfantul Serafim de Virita Sfantul Simeon Stalpnicul SFANTUL SPIRIDON SFANTUL STEFAN Sfantul Stefan cel Mare SFANTUL STELIAN Sfantul Teodor Studitul Sfantul Teodor Tiron Sfantul Teodosie cel Mare Sfantul Teodosie de la Brazi SFANTUL TIHON DE ZADONSK Sfantul Valentin (ORTODOXUL) SFANTUL VASILE SFANTUL VICTOR Sfantul. Cuvios Dimitrie cel Nou SFATURI DUHOVNICEŞTI ALE UNUI STAREŢ DE LA OPTINA SFATURI CRESTINE SFATURI DE LA PARINTELE IOAN SFATURI DUHOVNICESTI SFATURI PENTRU ANUL NOU Sfaturi pentru suflet SFATURI PENTRU VIAŢA DUHOVNICEASCĂ Sfăntul Mercurie SFÂNTA MUCENIŢĂ AGATA Sfânta Muceniţă Agnia SFÂNTA MUCENIŢĂ PARASCHEVI Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale Sfânta Salomeea Sfânta Teodora de la Sihla SFÂNTUL LAVRENTIE DE CERNIGOV Sfântul Siluan Atonitul... Sfântul Antonie cel Mare Sfântul Apostol Filip SFÂNTUL APOSTOL IACOB AL LUI ALFEU Sfântul apostol Luca Sfântul apostol Luca al Crimeii Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Sfântul Ciprian si Iustina SFÂNTUL CUVIOS ANTIPA DE LA CALAPODEȘTI ( 10 ianuarie) SFÂNTUL CUVIOS IOAN ZEDAZNELI Sfântul Cuvios Macarie cel Mare sau Egipteanul Sfântul cuvios Memnon SFÂNTUL CUVIOS ONUFRIE CEL MARE Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ SFÂNTUL CUVIOS TEOFIL CEL NEBUN PENTRU HRISTOS Sfântul Efrem Sirul Sfântul Gheorghe Hozevitul Sfântul Grigorie de Nyssa Sfântul Grigorie Palama Sfântul Ierarh Eumenie Sfântul ierarh Ioan Maximovici cel nou SFÂNTUL IERARH IOSIF CEL NOU DE LA PARTOŞ Sfântul Ioan Botezătorul SFÂNTUL IOAN CARPATINUL: Sfântul Ioan Evanghelistul Sfântul Ioan Gură de Aur Sfântul Ioan Iacob Hozevitul Sfântul Ioan Rilă SFÂNTUL ISAAC SIRUL SFÂNTUL MARE MUCENIC TEODOR STRATILAT Sfântul Moise Etiopianul. SFÂNTUL MUCENIC CALINIC Sfântul Nicolae Sfântul Nicolae Velimirovici Sfântul Pahomie SFÂNTUL PROOROC ZAHARIA SFÂNTUL SERAFIM DE LA SAROV 1759 - 1833 SFÂNTUL SFINTIT MUCENIC FILUMEN Sfântul Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul; Sfântul Mucenic Teoctist Sfântul Sfințit Mucenic Ierotei SFÂNTUL SFINŢIT MUCENIC LUCHIAN Sfântul Sfințitul Mucenic Ignatie SFÂNTUL TEOFAN ZAVORATUL SFIINTII-PRIETENII LUI DUMNEZEU Sfintele Mucenite Agapi Hionia si Irina SFINTELE PASTI SFINTELE TAINE SFINTI Sfintii Zotic Atal Camasis si Filip de la Niculitel Sfintii 42 de Mucenici din Amoreea SFINTII APOSTOLI SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIL Sfintii Atanasie si Chiril SFINTII CHIR SI IOAN SFINTII CONSTANTIN SI ELENA Sfintii Cozma si Damian Sfintii impărati Constantin si Elena Sfintii Inchisorilor SFINTII IOACHIM SI ANA Sfintii Mari Mucenici Serghie si Vah. Sfintii Martiri Brâncoveni Sfintii Marturisitori Ardeleni Sfintii Mihail si Gavril Sfintii Români Sfintii Simeon si Ana Sfintii Trei Ierarhi Vasile Grigorie si Ioan Sfintii Varsanufie si Ioan Sfintii Zilei Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei (9 martie) Sfinții Mucenici Pavel şi Iuliana SFINŢII ŞI OCROTIRILE LOR Sfînta Mare Muceniţă Irina Sfîntul Antonie de la Iezeru-Vîlcea SINUCIGAŞII SOBORUL MAICII DOMNULUI Soborul Sfinților 70 de Apostoli. TAINA CASATORIEI TAINA SFINTEI SPOVEDANII TEODORA DE LA SIHLA TROPARUL SFANTULUI MUCENIC VLASIE TROPARUL SFINTILOR TREI IERARHI TUTUNUL ŞI ŢIGĂRILE = PĂCATUL SINUCIDERII Ultimele trei dorinţe ale lui Alexandru cel Mare VALERIU GAFENCU VAMEȘUL ȘI FARISEUL VAMILE VAZDUHULUI Versuri de Horațiu Stoica VIATA LUI IISUS HRISTOS Viața Sfântului Iosif cel Nou de la Partos VORBESTE PARINTELE GEORGE ISTODOR

SFINTI

SFINTI