Pagini

8 noiembrie 2024

Pomenirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, și al tuturor celor fără de trup și cerești Puteri

"Doamne, mintea mea lipsita de putere nu poate ajunge la Tine. Ca si regele Avgar Te chem: "Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele celor rele si.... Te voi lauda ziua si noaptea Te voi vesti oamenilor, ca toate neamurile sa stie ca Tu, Doamne, savarsesti minuni ca si altadata, ierti pacatele, sfintesti si dai viata".... Rugati-va pentru mine, toti Sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui Hristos ...



Îngerii lui Dumnezeu au fost cinstiți de oameni încă din vremurile vechi, de la început, însă adesea cinstirea aceasta se prefăcea în închinare, după cum scrie la Cartea a patra a Regilor (IV Regi 23:5).
Ereticii au țesut totdeauna tot felul de fabule și povești în legătură cu îngerii. Unii dintre ei socoteau că îngerii sunt zei; alții, chiar dacă nu îi socoteau zei, îi numeau făcători ai luminii văzute.
Sinodul local al Sfinților Părinți de la Laodiceea (care s-a ținut cu patru sau cinci ani înaintea Sinodului Întâi Ecumenic) a respins închinarea ca la idoli a îngerilor și a rânduit dreapta cinstire a lor prin formularea Canonului 35.
Prăznuirea de astăzi, a Sfinților Arhangheli și a Tuturor celor Cerești și Netrupești Puteri s-a intuit întru această zi din noiembrie în veacul al patrulea după Hristos, în vremea când pe scaunul Romei celei vechi se afla Sfântul Papa Silvestru, iar la Alexandria Patriarh era Sfântul Alexandru.
Dar de ce tocmai luna noiembrie? Aceasta deoarece noiembrie este luna a noua după luna martie, iar martie este socotită luna în care s-a zidit lumea. De asemenea, fiind a noua lună după martie, s-a ales luna noiembrie deoarece ierarhiile îngerești, în număr de nouă, au fost cele dintâi zidite de Dumnezeu.
Sfântul Dionisie Areopagitul, mare ucenic al Sfântului Apostol Pavel (cel care a fost răpit până la al treilea cer), a descris aceste ierarhii cerești în minunata lui carte Ierarhia Cerească, după cum urmează:
- Cea dintâi este ceata Serafimilor celor cu șase aripi, urmează
- Heruvimii cei cu ochi mulți, apoi
- Scaunele de Dumnezeu-purtătoare, apoi
- Domniile,
- Puterile,
- Stăpâniile,
- Începătoriile,
- Arhanghelii și
- Îngerii.
Voievodul tuturor acestor puteri îngerești este Sfântul Arhanghel Mihail. Răsculându-se satan, îngerul Lucifer, cu minciună împotriva Dumnezeieștii Puteri și atrăgând după sine mulțime mare de îngeri, atunci Arhanghelul Mihail a fost acela care a stat în mijloc și a strigat puterilor cerești celor credincioase: „Să stăm drepți! Să stăm cu frică! Să luăm aminte!”
La această poruncă, toate credincioasele oștiri îngerești au strigat: „Sfânt! Sfânt! Sfânt! Domnul Savaot! Plin este cerul și pământul de mărirea Lui” Credincioșii să cerceteze Sfânta Scriptură și să vadă locurile care se referă la Sfântul Arhanghel Mihail (Iosua 5:13-15; Iuda 1:9).
Printre îngeri predomnește desăvârșita unime de duh, minte și iubire. Ierarhiile inferioare se află în dragoste și ascultare deplină față de cele superioare, și toate laolaltă față de Voia cea Sfântă a lui Dumnezeu.
Fiecare neam, până la cele mărunte, fie doar și gândite, pe față sau pe ascuns, nu pot fi ascunse de la fața îngerului nostru păzitor. La ziua și în ceasul Înfricoșatei Judecăți miriadele de ierarhii și puteri cerești se vor fi strâns înaintea Tronului lui Dumnezeu și fiecare gând, cuvânt și faptă a fiecărui om de pe pământ se va da pe față înaintea miilor de îngeri și a tuturor.
Fie ca Domnul să ne acopere pe noi în Ziua aceea, pentru rugăciunile Sfântului Arhanghel Mihail și ale tuturor Puterilor Cerești, Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.