Pagini

11 iunie 2024

SFANTUL LUCA AL CRIMEII

"Doamne, mintea mea lipsita de putere nu poate ajunge la Tine. Ca si regele Avgar Te chem: "Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele celor rele si.... Te voi lauda ziua si noaptea Te voi vesti oamenilor, ca toate neamurile sa stie ca Tu, Doamne, savarsesti minuni ca si altadata, ierti pacatele, sfintesti si dai viata".... Rugati-va pentru mine, toti Sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui Hristos ...


Bucuria mea, iata 10 lucruri mai putin cunoscute despre Sfantul Luca, al Crimeii, care s-a nascut in secolul al XIX-lea, a trecut la cele vesnice in secolul al XX-lea si continua sa faca minuni pana in zilele noastre:

1. Sfantul Luca al Crimeii s-a nascut in familia lui Felix Voino-Iasenetki, in Kest, Crimeea, pe 27 aprilie 1877, fiind botezat cu numele Valentin.

2. Avand un mare talent artistic, s-a inscris la Academia de Arte din Kiev, pe care a abandonat-o apoi, a urmat medicina in Kiev.

3. In anul 1904, in timpul razboiului ruso-japonez, Valentin merge in Orientul indepartat si lucreaza ca medic chirurg. Aici si-a intalnit si viitoarea sotie, pe Anna Vasilievna Lanskaia, cu care a au avut patru copii.

4. Sfantul Luca refuza sa opereze fara sa se roage in fata icoanei Maicii Domnului pe care el insusi a asezat-o in sala de operatie. De asemenea, inainte de interventia chirurgicala, ii insemna pe pacienti cu iodina (solutie dezinfectanta), in semnul crucii.

5. A realizat un numar mare si variat de interventii chirurgicale si s-a facut remarcat mai ales in chirurgia oftalmologica, efectuand transplanturi de cornee.

6. In urma decesului prematur al sotiei sale, Sfantul Luca al Crimeii raspunde chemarii preotesti, fiind hirotonit diacon pe 26 ianuarie şi preot pe 2 februarie 1921. Apoi, intra in monahism (luand numele Luca, dupa Sfantul Evanghelist pe care-l urma in lucrarea apostoleasca).

7. Pentru ca marturisea credinta crestina, a fost anchetat, arestat si intemnitat, apoi trimis in exil timp de 11 ani, in Siberia si in alte zone de pe teritoriul Uniunii Sovietice. Continua sa traiasca in conditii modeste, daruindu-si toate castigurile saracilor sau orfanilor de razboi.

8. In anul 1942 situatia Bisericii Ortodoxe Ruse s-a imbunatatit, iar Sfantul Luca a fost numit Arhiepiscop de Simferopol si Crimeea. In urmatorii 15 ani a militat pentru redeschiderea Bisericilor si incetarea persecutiei religioase.

9. A trecut la Domnul pe 11 iunie 1961, la varsta de 84 de ani, iar pe 17 martie 1996 ramasitele sale pamantesti au fost deshumate, in contextul procesului de canonizare, in prezenţa a aproape 40.000 de oameni. Osemintele raspandeau o mireasma placuta, iar inima lui a fost gasita neputrezită. Dupa trei zile, pe 20 martie, Moastele sale au fost mutate in Biserica Sfintei Treimi din Simferopol.

10. In sedinta de lucru din 28-29 septembrie 2012, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat includerea, incepand cu anul 2013, in calendarul crestin ortodox roman, a pomenirii Sfantului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, cu ziua de praznuire la 11 iunie, model de ierarh si medic crestin care se bucura deja de cinstire deosebita in multe Biserici Ortodoxe”.

🙏 Bucuria mea, te rog sa nu uiti ultimele cuvinte ale Sfantului Luca al Crimeii: “NU VA TEMETI! LUATI PUTERE DIN NUMELE LUI IISUS!”.

                                                                        🙏 Iisuse, Iisuse, iarta-ma, Iisuse!

                                                                                       Preot Ioan 


Pomenirea Sfantului

doctor Luca al Crimeii

Sfântul Luca exilat la Turuhansk :

„Am căzut în deznădejde. Am fost dezamăgit.

Într-o zi m-am dus la biserică, am îngenuncheat în altar şi am început să mă rog cu lacrimi la Iisus.

Rugăciunea mea avea şi un reproş:

De ce întârzie Domnul şi nu împlineşte promisiunea Sa.

Deodată am văzut cum în icoana vie a lui Iisus Hristos, Acesta Îşi întoarce faţa de la mine.

Nu mă mai privea.
M-am speriat. Nu puteam şi nu îndrăzneam să mă mai uit la icoană.

Am ieşit din altar ca o pisică plouată.

Am găsit Faptele Apostolilor.
 
Am deschis cartea mecanic şi am citit primul fragment care mi-a căzut în ochi.

Nu-mi aduc aminte exact, din păcate, care a fost textul citit, dar m-a impresionat pentru că îi mustra pe oamenii care nu au răbdare, se grăbesc şi nu aşteaptă ceasul în care Domnul va împlini în linişte promisiunea Sa.

Acest text m-a impresionat într-un mod minunat.

A dat în vileag nesăbuinţa şi obrăznicia mea, şi totodată a reasigurat promisiunea eliberării mele, care aşteptam cu atâta nerăbdare să se împlinească.

Atunci m-am întors din nou în altar şi am văzut cu bucurie că Domnul mă priveşte iarăşi din icoană cu ochii lui luminoşi şi liniştiţi.
Era o minune!
Se apropia sfârşitul exilului meu în Turuhansk”.
(Arhimandritul Nectarie Antonopoulos, Viaţa Sfântului LUCA AL CRIMEII (1877 - 1961), - Chirurgul fără de arginți pag. 155)
......
"Sfinte al meu, eu nu te cunosc. Dacă eşti doctor, vindecă-l pe copilul meu!"

Nepoata mea, în vârstă de cinci ani, avea dureri lombare foarte puternice şi am dus-o la Spitalul de Pediatrie Pentelis.

I-au făcut o ecografie şi au văzut că avea piatră la rinichi. I-au dat medicamente, însă piatra nu se elimina.

Doctorii ne-au recomandat să facem operaţia. Am consultat mai mulţi doctori şi ne-au sfătuit la fel.

După câteva zile, mama ei şi fiica mea au discutat problema aceasta cu o prietenă a ei, care i-a dat o iconiţă a Sfântului Luca, spunându-i că era doctor şi mare făcător de minuni.

Fiica mea a luat iconiţa, a venit acasă şi s-a rugat aşa:

- Sfinte al meu, eu nu te cunosc. Dacă eşti doctor, vindecă-l pe copilul meu!

Seara a pus iconiţa sub perna fetiţei. Dimineaţa copilul s-a trezit şi a venit vesel la mine. Eliminase piatra. Era cât un bob mare de linte.

- Bunică, mi-a spus, uită-te! Hristos m-a ajutat să nu mă mai doară!
Sfântul Luca a răspuns imediat rugăciunii noastre.
(L. K., Marousi)

Sfântul doctor Luca al Crimeii:
" Dumnezeu v-a vindecat prin mainile mele. Acestuia să vă rugati întotdeauna."

Cu adevărat a Înviat Hristos!
Alege-L pe Hristos!
Restul e tăcere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.