Pe 12 iulie facem pomenirea Sfintei Icoane Prodromita. Chipul Maicii Domnului si cel al Pruncului Iisus au nuanta graului, Sfintele lor Fete se schimba miraculos, uneori intunecandu-se, alteori luminandu-se. Icoana este nefacuta de mana omeneasca. A fost supusa cercetarilor, analizata la microscop, si nu s-au gasit urme de pensula. Dimensiunile icoanei sunt de 100/70 cm.
In anul 1863, la rugamintea ieroschimonahului Nifon Ionescu, primul staret al Schitul romanesc Prodromu, batranul zugrav iesean Iordache Nicolae a fost chemat sa picteze o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul. Iconarul a inceput lucrarea la Manastirea Bucium din Iasi, care era pe atunci metoc al Schitului Prodromu. Dupa ce a pictat vesmintele si celelalte parti ale icoanei, s-a silit cu toata priceperea sa lucreze chipurile Maicii Domnului si ale Pruncului, insa, in zadar. "Nu stiu ce sa mai zic,cu toata silinta ma chinuiesc si nu pot sa le indreptez, ba inca acum chiar desavarsit le-am stricat, facandu-ma ca un iesit din minti si ca si cum mi-as fi uitat tainele artei mele".
Dupa mai multe incercari nereusite, Sfintele Chipuri ale Maicii Domnului si Pruncului au fost realizate in chip minunat. Iata ce relateaza Iordache Nicolae cu privire la modul in care a fost finalizata aceasta icoana: "Eu, Iordache Nicolau, zugrav din targul Iasi, am zugravit aceasta sfanta icoana a Maicei Domnului cu insasi mana mea, la care a venit o minune: dupa ce am ispravit vesmintele, dupa mestesugul zugravirii mele, m-am apucat sa lucrez fetele Maicei Domnului si a lui Iisus Hristos. Privind eu la chipuri, cu totul a iesit din potriva, pentru care foarte mult m-am mahnit, socotind ca mi-am uitat mestesugul. A doua zi, dupa ce m-am sculat, am facut trei metanii inaintea Maicei Domnului, rugandu-ma sa-mi lumineze mintea, sa pot ispravi sfanta ei icoana. Cand m-am dus sa ma apuc de lucru, am aflat chipurile drese desavarsit, precum se vede. Vazand aceasta minune, n-am mai adaos a-mi pune condeiul, fara numai am dat lustrul cuviincios, desi o gresala a fost aceasta ca am dat lustru la o asemenea minune". Aceasta insemnare este prezenta in Manastirea Prodromu din Muntele Athos, datata 29 iunie 1863, Iasi.
S-a ales ca sarbatoarea icoanei minunate a Maicii Domnului sa fie praznuita pe 12 iulie, inainte de Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil, ingerul binevestitor al Nascatoarei de Dumnezeu. Pana sa ajunga in Sfantul Munte Athos, cat a stat la Iasi s-au petrecut multe minuni consemnate in Sinaxarul din 12 iulie.
O copie a Icoanei Maicii Domnului Prodromita se afla si la Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului din Bucuresti. Este o reproducere fidela, in marime naturala, a Icoanei facatoare de minuni de la Sfantul Munte Athos, atat in ceea ce priveste pictura, cat si ferecatura ei.
Acatistul, Paraclisul si slujba Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului au fost alcatuite de arhimandritul Ian Parvulescu, staretul Manastirii Lainici, judetul Gorj si publicate in anul 2007 la Editura Evanghelismos.
Tropar, galsul 1:
"Nascatoare de Dumnezeu pururea Fecioara, sfintei si dumnezeiestii icoanei tale cu dragoste si cu credinta inchinandu-ne, o sarutam multumind; caci prin ea celor credinciosi daruiesti cu adevarat tamaduiri sufletelor si trupurilor. Pentru aceasta graim catre tine: slava fecioriei tale, slava milostivirii tale, slava purtarii tale de grija, ceea ce esti una binecuvantata!"
Condacul, glasul 8: "Chipului tau, Preacurata Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ne inchinam credinciosii, cinstindu-l dupa vrednicie; caci ne pazesti si ne izbavesti din ispite si din toate relele intamplari. Pentru aceasta multumind graim tie: Bucura-te, Fecioara, nadejdea si slava crestinilor!".
Rugaciune la icoana Maicii Domnului Prodromita
O, Imparateasa Prealaudata a ingerilor si Acoperamantul milostivirii neamului omenesc, Maica a Domnului, Ceea Ce intru minunata icoana Ta ne-ai daruit noua chipul frumusetii Tale, nu-Ti intoarce nici acum fata Ta de la robii Tai cei cu gandurile plecate spre cele pamantesti. Cu cheia rugaciunii Tale descuie-ne usa milostivirii Fiului Tau si ne primeste si pe noi, nevrednicii, in camara cea de nunta a Intelepciunii, ca impreuna cu ingerii sa-Ti aducem jertfa laudelor dumnezeiesti.
Pe mine, cel nepriceput intru cuvant si strain de tainele rugaciunii, care port in calatoria mea prin desertul patimilor povara sufletului saracit de roua evlaviei si de taria credintei, cu milostivirea Ta ma cerceteaza. Ca Una Ce vezi de aproape slava cea preainalta a Treimii si primesti cununile laudelor din mainile ingerilor, pleaca-Ti blanda privire pe care ai inchipuit-o in icoana Ta si ai daruit-o noua spre mangaiere in necazuri.
Vezi ranile sufletelor noastre Preacurata, vezi ca untdelemnul pocaintei ne lipseste si pururea cadem in prapastia pacatelor. Vezi inima noastra tulburata de gandurile cele rele si cu fulgerul rugaciunii Tale goneste de la noi toata neintelepciunea. Ridica mintea noastra din adancul patimilor si-i arata intru lumina Duhului pe Cuvantul Cel nascut din Mintea Cea dintai.
Iata, eu, cel lipsit de evlavie si cumplit ranit de fiarele pacatelor mele, plec genunchii inimii mele inaintea Ta si Te rog ca sa imi ierti indrazneala intru nepricepere si Insati sa zugravesti in sufletul meu icoana tainelor Tale. Cu dumnezeiasca Ta intelepciune inchipuie si in icoana cea parasita a inimii mele chipul celor trei virtuti, credinta, nadejdea si dragostea, spre asemanarea Treimii. Muta dorirea mea cea stricata de la cele pamantesti spre cele ceresti si cu focul ravnei dupa Adevar aprinde inima mea cea de prea mult timp adormita in somnul pacatului. Impaca viata mea Stapana, cu bogatia rugaciunilor Tale aduse la tronul Treimii si in locul neputintei mele de a ma ruga adu untdelemnul milostivirii Tale.
Osteneala iconarului Iordache ai primit si l-ai facut pe el partas minunii Tale mai presus de cuget. Pe mine, cel neintelept, ma primeste sub acoperamantul milei Tale si macar ca nu stiu a-Ti zugravi icoana laudelor ceresti ca multumire pentru mijlocirea Ta inaintea Domnului, nu ma lipsi pe mine de darurile Tale neimputinate. Ajuns-au in urechile Tale, Fecioara, glasul rugaciunii evreicei ce simtea apropierea mortii si ai scapat-o pe ea din prapastia pierzarii. Ba inca si usile dreptei credinte i-ai deschis, ca sa se faca ea biserica a Duhului Sfant, laudandu-Te pe Tine, Biserica slavei dumnezeiesti.
Pe mine, cel ce desi am fost binecuvantat cu darul dreptei credinte, insumi imi gatesc spanzurare cu legatura faradelegilor mele, trage-ma din groapa pierzarii, intinzandu-mi scara rugaciunii Tale. Mustrat-ai pe invatatorul cel intunecat de necredinta, dar vai, cat ma rusinez eu, care de prea multe ori am maniat bunatatea Ta prin tulburarea din putinatatea credintei si prin neluarea aminte la pazirea chipului curat al evlaviei. Cerut-a invatatorul acela sa vina icoana la el, dar te-ai impotrivit mandriei lui, insa eu cu nevrednicie stau in sfant locasul Tau, find pustiit de nadejde, credinta, evlavie, frica si dragostea cea dupa Dumnezeu. Intoarce-Ti fata Ta de maica si spre mine si fa sa invieze si in sufletul meu credinta cea tare intru milostivirea Ta.
Sfarsit binecuvantat cu pace ai daruit robului Tau, schimonahul Inochentie, ca sa arati ca pe robii Tai, cei ce cu credinta Iti slujesc pana la apusul vietii lor nu ii lasi in mainile vrajmasilor nevazuti. Pe mine, smochinul cel neroditor, care nici o roada de credinta nu am adus Tie, fiind eu uscat de seceta patimilor, indura-Te iar si ma stropeste cu ploaia rugaciunilor Tale, ca sa aduc rod insutit de fapte bune si sa iau din mana Ta prin mila Cuvantului cununa vietii celei vesnice.
Pe monahul Serghie, cel ce se prabusise in prapastia neascultarii, cu starea Ta de fata inaintea Cuvantului l-ai ridicat si i-ai daruit iarasi auzul cel pierdut, ca sa ia aminte la glasul Evangheliei lui Hristos si cu ingerii sa-Ti aduca Tie totdeauna jertfa laudelor ceresti. Pe mine, cel ce in toate zilele vietii mele am mers pe cararile neascultarii de parintii cei duhovnicesti si adesea am cazut in groapa deznadadjuirii, ma intelepteste la ascultarea de Fiul Tau, ca sa mostenesc si eu, nevrednicul, partea celor mantuiti.
Pe cel ce se indoia de minunile revarsate prin icoana Ta l-ai indreptat cu blandete prin bogatia pestelui daruit la praznicul Tau. Insati, ca O Milostiva, adu la masa inimii noastre ca hrana bogata mai ales in ziua praznuirii icoanei Tale intelegerile cele dumnezeiesti, care lumineaza sufletul si alunga toata negura patimilor.
Potoleste viforul necazurilor pornite asupra noastra cu grabnica Ta rugaciune si intru ispite ne soleste rabdare. Schitul Darvari minunat s-a impodobit cu icoana Ta, care ca o legatura a iubirii pazeste unitatea intre nevoitorii ei. Inaintea icoanei Tale toti plecam genunchii inimii si cazand inaintea ei cu umilinta cerem sa se departeze de la noi toata tulburarea vrajmasului, ca pacea Mantuitorului nostru sa odihneasca pururea in sufletele noastre. Deci, ca Una Ce ai fost daruita de Insusi Cuvantul si Fiul lui Dumnezeu spre pazirea obstii acesteia, impaca-ne pe noi toti, cei gresiti, iarasi cu Cel pe Care in pantecele Tau L-ai purtat ca pe un scaun al slavei.
Ca la o iconoama a tuturor darurilor Duhului la Tine alergam in necazurile si intristarile noastre si Te rugam sa mangai inimile noastre cu vestirea izbavirii, ca una Ce ai luat in auzul Tau glasul Arhanghelului, dezlegand blestemul cel pus asupra noastra prin glasul lui Dumnezeu. Inaintea icoanei Tale aducem lacrimile noastre cele de umilinta si suspinurile inimilor noastre de la privirea fetei Tale nu le tainuim.
Caci pe Tine Te stim Maica Milostiva a Cuvantului si pururea Aparatoare a noastra a credinciosilor, celor garboviti de prea multe pacate. Stim multimea nelegiuirilor noastre cu care am maniat bunatatea cea multa a Ziditorului, stim nevrednicia noastra, dar inca mai stim ca milostivirea Ta este neasemanata si nu este pacat ca sa Te impiedice pe Tine a ne zidi noua iarasi podul impacarii noastre cu Dumnezeu.
Cauta cu mila, Imparateasa Prealaudata, Care stai pe scaunul slavei si primesti cununile laudelor ingeresti, si spre ostea schitului acestuia si ca o iconoama inteleapta randuieste toate spre mantuirea tuturor, caci in mainile Tale s-a dat carma mantuirii obstii acesteia, ca pe toti sa-i primesti cu bunavointa in camarile ceresti.
Celor ce isi pleaca genunchii sufletelor si ai trupurilor inaintea icoanei Tale celei de minuni izvoratoare, cerand grabnica izbavire din adancul necazurilor, le rasplateste cu bogatele Tale daruri, ca iesind nerusinati din biserica Ta sa ne facem si noi marturisitori ai minunilor Tale, strigand: Bucura-Te, Imparateasa a Luminii, Care prin aratarea stralucitului Tau chip in icoana Ta ai voit sa ne chemi pe noi cu glasul cel tainic al Duhului la lucrarea cea duhovniceasca, spre a preface inimile noastre stricate de pacat in icoane ce oglindesc slava Treimii.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?
Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.
Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.