Pagini

12 ianuarie 2023

SFINTII PRAZNUITI ASTAZI ... 12.01.2023

"Doamne, mintea mea lipsita de putere nu poate ajunge la Tine. Ca si regele Avgar Te chem: "Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele celor rele si.... Te voi lauda ziua si noaptea Te voi vesti oamenilor, ca toate neamurile sa stie ca Tu, Doamne, savarsesti minuni ca si altadata, ierti pacatele, sfintesti si dai viata".... Rugati-va pentru mine, toti Sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui Hristos ...

                       


🙏 In aceasta zi praznuim Sfanta Icoana a Maicii Domnului,,Cea care alapteaza" din Sfantul Munte Athos.
 
    🙏 Sfanta Mucenita Tatiana diaconita din Roma, care te-ai savarsit de sabie in vremea imparatului Alexandru Sever, al carei cap se afla in Catedrala mitropolitana din Craiova (+ 226), Sfinte Mucenice Petru Avesalonitul din Palestina, care te-ai savarsit prin rastignire (secolul al IV-lea), Sfinte Mucenice Mertie, ofiter din Mauritania, care te-ai savarsit fiind ucis in bataie (+ 303), Sfintilor 8 Mucenici de la Niceea, care ati crezut in Hristos prin Sfanta Mucenita Tatiana (+ 226), Sfanta Mucenita Eutasia, care te-ai savarsit prin sabie (+ 305), Sfinte Cuvioase Ilie, facatorule de minuni, din Tebaida Egiptului (secolul al IV-lea), Sfinte Mucenice Teodor al Evhaitelor, Sfinte Mucenice Alexandru, ucenicul Sfintilor Apostoli, Sfanta Cuvioasa Teodora din Alexandria (secolul al V-lea), Sfintilor Mucenici: Zotic si Ghetulie din Tivoli in Italia (+ 126), Sfinte Ierarhe Probie, episcop de Verona in Italia (+ 236), Sfanta Eupraxia din Tabenna in Egipt (+ 393), Sfanta Mucenita Filoteia din Alexandria, care ai patimit in timpul imparatului Diocletian (secolul al IV-lea), Sfinte Ierarhe Ioan, episcop de Ravena in Italia (+ 489), Sfanta Cuvioasa Cezaria, stareta la Arles in Franta, sora Sfantului Ierarh Cezarie de Arles (+ 529), Sfinte Cuvioase Benedict, egumen la Wearmonth in Anglia, intemeietorul Manastirii Jarrow (+ 690), Sfintilor Cuviosi: Martinian si Galaction, ucenicul tau, de la Iezerul Alb in Rusia, Sfinte Cuvioase Teodosie de la Manastirea Sofroniev din Rusia (+ 1802), Sfintilor Noi Mucenici din Estonia: Vasile si Stefan, care ati patimit in timpul regimului comunist (+ 1919), si Sfinte Cuvioase Ierarhe Sava, arhiepiscopul si Sfantul national al sarbilor, care te-ai savarsit cu pace in anul 1237, ca unii care aveti indrazneala inaintea lui Dumnezeu, rugati-va si pentru noi pacatosii robii Lui, acum, in ceasul mortii si in ceasul judecatii noastre. Amin.
 
🙏 Cu ale lor Sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin si Aliluia!
 
🙏 Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze bucuria mea in toata ziua de astazi si in tot lucrul tau. Amin si Aliluia!
 
                                                                                                                          Preot Ioan 🤗.
 



Moastele Sfintei Tatiana din Craiova

Sfanta Tatiana este o sfanta mucenita ale carei cinstite Moaste se afla si in tara noastra, fiind pastrate cu mare bucurie in Catedrala Mitropolitana din Craiova. In data de 12 ianuarie, cand Biserica Ortodoxa o cinsteste pe Sfanta Tatiana, la catedrala din Craiova are loc slujba de priveghere, procesiunea cu Moastele sfintei si Sfanta Liturghie arhiereasca. Sfanta Tatiana s-a nascut in Roma, pe la inceputul secolului al III-lea, din parinti crestini, a fost numita diaconita a Bisericii

Pentru ca a refuzat sa se lepede de Hristos si sa jertfeasca idolilor, sfanta a fost indelung chinuita; in timp ce sfanta era chinuita, opt dintre prigonitorii ei au crezut in Hristos, pentru aceasta fiindu-le taiate capetele; a doua zi, sfanta a fost adusa intr-un templu paganesc al zeitei Artemis, dar si pe acesta l-a cutremurat, pentru aceasta ea fiind aruncata in foc; nefiind vatamata, ea a fost aruncata la lei, si de aceasta data ramanand insa intreaga; mai apoi, fiind tunsa, sfanta a fost inchisa in templul zeului Die, insa si pe acesta l-a zdruncinat din temelii; in cele din urma, sfintei mucenite i-a fost taiat si ei cinstitul cap; fiind scos din dregatoria lui, odata cu fericita Tatiana, a primit moarte muceniceasca si tatal ei.

Cinstitul cap al Sfintei Mucenite Tatiana a fost adus pentru prima data in tara noastra in anul 1204, cand membri ai familiei conducatoare (dinastia Asanestilor) il aseaza intr-o biserica din Tarnovo (Bulgaria) si apoi in Manastirea Bucovat (langa Craiova). Mai apoi insa, in anul 1393, capul sfintei este dus intr-o biserica din localitatea Niceea (oras in care s-a adunat Primul Sinod Ecumenic), iar apoi in Constantinopol, fiind asezat in Biserica Sfintii Apostoli.

In anul 1453, dupa cucerirea Constantinopolului de catre turci, in timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovesti aduc in tara Capul Sfintei Mucenite Tatiana si trupul intreg al Sfantului Grigorie Decapolitul, pe care le aseaza in biserica Manastirii Bistrita. Din manastirea valceana, Moastele sfintei diaconite au fost luate de Sfantul voievod Neagoe Basarab (+15 septembrie 1521) si duse la biserica domneasca din Curtea de Arges.

Mai tarziu, odata cu reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), cinstitul Cap al Sfintei Tatiana a fost luat din Curtea de Arges si adus in Catedrala Episcopala din Ramnicu Valcea. In cele din urma, cinstitele Moaste au fost asezate statornic in Catedrala Mitropolitană din Craiova.


Astazi, cinstitele Moaste ale Sfintei Tatiana se afla pastrate, cu mare cinste, in Catedrala Mitropolitana "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie" din Craiova, alaturi de Moastele Sfantului Ierarh Nifon si ale Sfintilor Mucenici Serghie si Vah (toate sunt asezate in aceeasi racla).

Prea cinstita si intru tot laudata Sfanta Mucenita Tatiana, care prin aleasa slujire te-ai invrednicit a fi diaconita a lui Hristos si prin nenumaratele si grelele munci pe care le-ai suferit, ai intarit marturisirea credintei intr-un singur Dumnezeu, zdrobind capistea idoleasca prin puterea rugaciunilor tale si ai primit cununa muceniciei prin taierea capului, auzi rugaciunea noastra si ne izbaveste de toata inconjurarea dusmanilor vazuti si nevazuti si mai ales apara turma lui Hristos, care este Biserica, de toate eresurile si ratacirile si ne ajuta ca intr-o unire sa-I cantam Lui Dumnezeu: Aliluia!

Teodor Danalache





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.