Pagini

5 septembrie 2022

SFINTII PRĂZNUITI ASTĂZI...05.09.2022

"Doamne, mintea mea lipsita de putere nu poate ajunge la Tine. Ca si regele Avgar Te chem: "Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele celor rele si.... Te voi lauda ziua si noaptea Te voi vesti oamenilor, ca toate neamurile sa stie ca Tu, Doamne, savarsesti minuni ca si altadata, ierti pacatele, sfintesti si dai viata".... Rugati-va pentru mine, toti Sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui Hristos ...


           Sfinte Proorocule Zaharia (tatal Sfantului Ioan Botezatorul), Sfinte Mucenice Urban, Sfinte Mucenice Teodor, Sfinte Mucenice Medimn si cei impreuna cu dansii (optzeci de preoti si leviti), Sfinte Mucenice Avdei episcopul, Sfantul Apostol Petru (cel din Atira), ca unii care aveti indrazneala inaintea lui Dumnezeu, rugati-va si pentru noi pacatosii, acum, in ceasul mortii si in ceasul judecatii noastre. Amin!
    Sfintii Mucenici Urban, Teodor, Medimn si cei 80 de preoti au fost goniti din Biserica de Valent cel cu minte rea. Si, suferind nenumarate chinuri, iar mai pe urma fiind bagati intr-o corabie dusa intr-un colt de mare, ce se cheama locul Astachin si dandu-i-se foc corabiei, s-au savarsit in ea.
    Sfantul Mucenic Avdei, a trait in secolul 4. Fiind prins de mai-marele vrajitor care l-a silit sa se inchine soarelui si focului, si fiindca nu a vrut, a fost batut cu toiege de trandafir pline de ghimpi, atat de mult incat a ajuns ca un mort. A fost dus la casa sa si dupa un ceas si-a dat sufletul sau in mainile lui Dumnezeu.
Dragi mei, vazand cate chinuri au patimit Sfintii Mucenici, oare se cuvine ca unii dintre noi sa se planga de vremurile care le traiesc, se cuvine sa tremure de frica si sa se smiorcaie mereu??? Pai, asta este credinta? Sfantul Gheorghe Purtatorul de biruinta si Sfanta Varvara, spuneau ca ei ar vrea sa traiasca vremurile de apoi, sa patimeasca mai mult in numele lui Hristos.
 
     Cu ale lor Sfinte rugaciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin!

      O, Doamne, Duhule Sfinte, binevoieste a Te salaslui intru noi, nu dupa vrednicia noastra, ci, dupa vrednicia Domnului nostru Iisus Hristos si dupa nesfarsita Ta bunatate! Tie se cuvine slava si multumirea, impreuna cu Tatal si cu Fiul, in vecii vecilor. Amin si Aliluia!

     Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze, bucuria mea. Har si pace sufletului tau! 

                                                                                                                      Amin si Aliluia!
                                                                                                                          Preot Ioan .


                          Arhanghelul Gabriel , apărând înaintea lui Zaharia .

Numele „Gabriel” (Gavril sau Gavriil) semnifică în limba ebraică Dumnezeu este puterea mea (latină: Sanctus Gabriel; italiană: San Gabriello; arabă: Jibril).

De fiecare dată apare ca un mesager care aduce vești importante. Mai întâi, el l-a anunțat pe Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitatea babiloneană, după care i-a revelat (printr-o viziune spirituală) viitorul națiunilor. În tradiția ebraică Gabriel a fost și îngerul pedepsei divine care s-a abătut asupra așezărilor Sodoma și Gomora.

Tot el i-a spus lui Zaharia (la o vârstă înaintată) că soția sa (Elisabeta) îi va naște un copil (Ioan Botezătorul), și în cele din urmă i-a spus Mariei că ea este cea aleasă dintre femei. Arhanghelul Gabriel (Gavril-Gavriil) este, alături de Arhanghelul Mihail, unul dintre cei mai importanți îngeri în cadrul tradiției iudeo-creștine și a celei islamice. Este cel de-al doilea în rang printre Arhangheli.

                 Întru această lună în 5 zile, Sfântul Prooroc Zaharia și Dreapta Elisabeta

   Sfântul Profet Zaharia şi Dreapta Elisabeta au fost părinţii Sfântului Profet Înaintemergător şi Botezător Ioan. Ei erau descendenţi din neamul lui Aaron: Zaharia, fiul lui Barac, a fost preot în Templul din Ierusalim iar Elisabeta a fost sora Sfintei Ana, mama Preasfintei Fecioare Maria. Cele două femei căsătorite şi evlavioase sufereau de nerodire a trupului, ceea ce pe vremea aceea era luat drept pedeapsă de la Dumnezeu.

Într-o zi, în timpul slujbei din templu, un înger i s-a arătat lui Zaharia care i-a spus că soţia sa bătrână va naşte prunc, "care va fi mare înaintea Domnului" (Luca 1:15) şi "va merge înaintea Lui cu duhul şi puterea lui Ilie" (Luca 1:17).

Zaharia s-a îndoit de această prezicere şi pentru această slăbire în credinţă el a fost pedepsit, luându-i-se graiul. Când Elisabeta a născut un fiu, fiind insuflată de Duhul Sfânt i-a dat numele Ioan, deşi nimeni din familie nu mai avea acest nume.

Când l-au întrebat şi pe Zaharia acesta a scris şi el numele de Ioan pe o tablă. Imediat după aceasta i-a revenit darul vorbirii şi a început să profeţească despre fiul său care urma să fie Înaintemergătorul Domnului.

Când Irod împăratul a auzit de la magi despre naşterea Mântuitorului, a dat ordin să fie omorâţi toţi copiii de parte bărbătească de până la doi ani din Betleem şi din împrejurimi, sperând astfel să nu-i scape nici pruncul Iisus.

Irod ştia despre naşterea neobişnuită a lui Ioan şi vroia să-l omoare, crezând că acesta era viitorul Rege al Iudeilor cel din profeţii. Dar Elisabeta s-a ascuns cu pruncul în munţi şi s-a rugat la Dumnezeu să-i scape de prigonitori. Din mila Domnului muntele s-a crăpat şi i-a adăpostit pe mamă şi fiu până ce prigonitorii au dispărut.

În acele zile tragice, Zaharia slujea în templu iar soldaţii lui Irod au încercat în zadar să afle de la acesta unde se ascundeau Elisabeta şi Ioan. Apoi, aceştia l-au omorât pe sfântul profet, înjunghiindu-l în faţa altarului (Matei 23: 35).

Elisabeta a murit la 40 de zile după soţului ei şi Sf. Ioan, ocrotit de Dumnezeu, a trăit în pustie până în ziua în care a apărut în faţa poporului lui Israel.

• Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Mucenici Urban, Teodor, Medimn şi a celor împreună cu dânşii optzeci de preoţi și leviţi, adică diaconi.

   Aceştia gonindu-se din Biserică de Valent cel cu minte rea, suferind nenumărate chinuri, iar mai pe urma băgându-se într-un vas, şi ducându-i într-un colţ de mare ce se cheamă locul Astachin, şi dând foc corabiei de la dregători, s-a și săvârşit într-însa.
 
• Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Avdei Episcopul, care a fost în zilele lui Isdigerd împăratul perşilor.
 
   Sfântul acesta a fost pe vremea lui Teodosie împăratul Romanilor și a lui Isdigert împăratul perşilor, în anii patru sute doisprezece. Prinzându-se de maimarele vrăjitorilor, care îl silea să se închine soarelui şi focului. Deci fiindcă nu s-a plecat, a poruncit să-l bată peste tot trupul cu toiege de trandafir pline de ghimpi, atât de mult, încât s-a făcut ca un mort; pentru aceasta luându-l slujitorii l-au dus la casa sa. Şi după un ceas, şi-a dat sufletul său în mâinile lui Dumnezeu.
 
• Tot în această zi, pomenirea Sfântului Apostol Petru cel din Atira.
 
   Cu ale lor sfinte rugăciuni. Doamne miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi, Amin.

                                                           
                                                              Sfânta Cuvioasă Elisabeta 

Sfânta Elisabeta a fost soția rabinului rural Zaharia  si verișoara și confidenta Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu . La vârstă înaintată, după ce pierduse orice speranță de a mai avea copii, lui Zaharia i s-a  înfățișat Arhanghelul Gabriel, care l-a anunțat că soția lui, Elisabeta, va naște un copil, proorocire care s-a adeverit. Copilul a devenit ulterior Ioan Botezătorul.

Soții Elisabeta și Zaharia au locuit în satul Ein-Kerem, la 4-5 km vest de Ierusalim.

Sfanta Cuvioasă Elisabeta, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.