Matei, fiul lui Alfeu, își făcea meseria de vameș în vamă la ceasul în care Domnul l-a văzut la Capernaum și i-a zis: Vino după Mine. Și sculându-se [Matei], a mers după El (Matei 9:9). După aceasta, Matei s-a dus și și-a pregătit casa spre a îl primi pe Domnul în ea: a fost locul și împrejurarea în care Domnul a rostit câteva mari adevăruri despre întruparea Lui pe pământ.
După Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a propovăduit Evanghelia către parți, mezi și etiopieni.
În Etiopia el l-a sfințit episcop pe ucenicul său Platon, apoi s-a retras la rugăciune într-un munte pustiu, unde Domnul a venit și i S-a arătat lui. Sfântul Matei atunci a botezat-o pe soția și pe fiul principelui Etiopiei, și de aceea principele s-a înfuriat și a trimis gărzi care să îl aresteze pe Matei și să îl aducă în fața lui la judecată. Soldații s-au întors și i-au raportat principelui că glasul lui Matei l-au auzit, dar pe el ochii lor nu l-au văzut unde este și de aceea nu l-au putut aresta.
Principele a trimis al doilea rând de gărzi pentru arestarea lui Matei. Apropiindu-se aceștia de sfântul apostol, el a strălucit ca soarele și soldații nu au putut privi la el. De spaimă ei au căzut cu fața la pământ, și-au aruncat armele, și s-au întors înaintea principelui deșerți.
Atunci principele însuși a pornit pe urmele Sfântului Matei, Apostolul și Evanghelistul. Dar lumina pe care a iradiat-o el și de această dată l-a orbit cu totul pe stăpânitor. Dar milostiv, Sfântul Matei s-a rugat lui Dumnezeu și principele Etiopiei și-a recăpătat vederea. Dar din nefericire pentru el ochii lui cei sufletești tot orbi au rămas. De aceea el l-a arestat pe Sfântul Matei și l-a supus celor mai bestiale torturi. De două ori i-au aprins foc mare pe piept, dar puterea lui Dumnezeu l-a păzit întreg și nevătămat. După aceasta, rugându-se lui Dumnezeu, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei și-a dat sfântul lui suflet.
Principele Etiopiei a poruncit ca trupul lui Matei să fie așezat într-un sicriu de plumb și aruncat în mare. Dar Sfântul s-a arătat Episcopului Platon și i-a descoperit unde se află sicriul în care este închis trupul lui. Astfel, Arhiereul Platon a mers la acel loc și a scos moaștele Sfântului Evanghelist din apa mării. Auzind despre această minune și văzând-o cu ochii, principele Etiopiei s-a botezat și a luat numele Matei. După aceea, el s-a lepădat și s-a curățit de toate păcatele și deșertăciunile lumii și s-a făcut presbiter în Biserica lui Dumnezeu, făcându-se un plăcut al Lui.
Murind Episcopul Platon, Sfântul Apostol Matei s-a arătat în vedenie presbiterului Matei și l-a sfătuit să primească a fi ridicat în scaunul episcopal.
Presbiterul Matei a făcut așa, bine păstorind după aceea timp de mulți ani turma cea cuvântătoare a lui Hristos, până când Domnul l-a chemat la Dânsul.
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a scris Evanghelia care poartă numele lui în limba aramaică. Ea a fost curând după aceea tradusă în limbă greacă, nouă parvenindu-ne doar textul grecesc, căci cel aramaic, mai vechi, s-a pierdut.
Despre acest Sfânt Evanghelist Sfânta Tradiție ne spune că un a gustat niciodată carne, ci doar legume și fructe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?
Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.
Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.