Pagini

17 mai 2016

Tezaurul Mănăstirii Sfânta Ecaterina din Sinai

"Doamne, mintea mea lipsita de putere nu poate ajunge la Tine. Ca si regele Avgar Te chem: "Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele celor rele si.... Te voi lauda ziua si noaptea Te voi vesti oamenilor, ca toate neamurile sa stie ca Tu, Doamne, savarsesti minuni ca si altadata, ierti pacatele, sfintesti si dai viata".... Rugati-va pentru mine, toti Sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui Hristos ...


St. Catherine's Monastery in Sinai treasure+++Monasterio de Santa Catalina en el Sinaí tesoro+++წმინდა ეკატერინეს მონასტერი სინას საგანძური+++Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά θησαυρός+++Monastero di Santa Caterina nel Sinai tesoro+++Монастырь Святой Екатерины на Синае клад+++Sina hazine Aziz Catherine Manastırı

În secolele VII-VIII, când în Constantinopol icoanele erau arse din ordinul împăratului, la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, aflată sub protecţia califilor, cinstirea icoanelor nu a încetat nicio clipă.
Acesta este motivul pentru care aici s-a păstrat o colecţie unică de icoane, care acoperă întreaga istorie a Bisericii. Se pot admira icoane pe lemn pictate în culori topite în ceară, care sunt într-o stare de conservare remarcabilă, dar şi mozaicul reprezentând Schimbarea la Faţă – executat din ordinul şi pe cheltuiala Sfântului Împărat Iustinian.
În ultimele decenii, la Mănăstirea Sfânta Ecaterina s-a amenajat un muzeu în care să fie expuse 150 de icoane, din cele peste 2000 de icoane ale mănăstirii de o valoare spirituală, istorică și artistică inestimabilă - colecții ce aparţin perioadei bizantine timpurii (sec. VI-X) în stilul elenistic, georgian, sirian și copt.
Mănăstirea Sfânta Ecaterina are trei icoane celebre pictate în encaustic (culori topite în ceară), reprezentându-i pe Hristos, pe Maica Domnului cu Pruncul însoţită de sfinţi şi îngeri şi pe Sfântul Apostol Petru.
Nu în ultimul rând, Mănăstirea Sfânta Ecaterina adăposteşte a doua cea mai mare colecţie de manuscrise creştine din lume, după Biblioteca Vaticanului, însumând 3000 de manuscrise, dintre care două treimi în greacă și restul în arabă, slavonă, siriană, coptă, georgiană, armeană și etiopiană. Cele mai multe au conținut creștin, dar există și documente cu valoare istorică despre împărați, patriarhi, arhierei, egumeni și sultani.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.