Pagini

23 februarie 2013

Minuni de azi: tehnica Icoanei Sculptate renaste

"Doamne, mintea mea lipsita de putere nu poate ajunge la Tine. Ca si regele Avgar Te chem: "Vino si tamaduieste-mi ranile gandurilor mele celor rele si.... Te voi lauda ziua si noaptea Te voi vesti oamenilor, ca toate neamurile sa stie ca Tu, Doamne, savarsesti minuni ca si altadata, ierti pacatele, sfintesti si dai viata".... Rugati-va pentru mine, toti Sfintii, ca sufletul meu sa invete smerenia lui Hristos...

Minuni de azi: tehnica Icoanei Sculptate renaste



Inesa și Rasid Azbucanov executa icoane... sculptate. Modernitate, antichitate, Estul și Vestul se întâlnesc în lucrările lor, aprecia intr-un reportaj de ultima ora radioul Vocea Rusiei. O expoziție intitulată "Icoane sculptate. Icoana lucrata manual" s-a deschis astazi, 18 februarie 2013, în Galeria Zurab Țeretelii.
Stilul icoanelor sculptate este unul foarte rar.



Peste 70 de lucrări create de-a lungul ultimilor 20 de ani de cei doi artisti sunt expuse acum in Galerie, alaturi de mai multe schite grafice ale compozitiilor de sculptură. Cei doi artiști au dedicat aproape 30 de ani din viata lor, restabilirii artei icoanei sculptate.



Între lucrarile lor pot fi vazute icoane vechi rusesti, sculptate in lemn. Artistii combina tehnica lor cu o interpretare modernă a tradiției artistice antice.



Primele icoane sculptate au venit în Rusia, din spatiul bizantin, în secolul al XI-lea și, inițial, au cunoscut o raspandire mai larga decât icoanele pictate traditional.
Existau icoane personalizate care au aparut împreună cu cruci, icoane pliabile (diptice și troițe), icoane purtate în jurul gâtului si alte tipuri.



Ele erau pictate cu vopseluri naturale si acoperite cu foita de aur, decorate cu pietre semi-prețioase și prețioase. În scopul protejarii icoanelor sculptate, de umiditate și mucegai, ele erau tratate cu un ulei purificat special, cu ceară de albine și un amestec de lacuri. Secolele XVI-XVII sunt considerate a fi de vârf pentru icoana sculptata.



In istorie, la mijlocul secolului al XVII-lea, majoritatea icoanelor rusești sculptate au fost distruse, din cauza reformei bisericesti din anii1650-1660, în care Patriarhul Nikon a introdus noi norme care interziceau icoanele tridimensionale si sculpturile. În secolul al XVIII-lea, un decret al Tarului rus interzicea utilizarea în biserică a oricăror imagini sculptate ale sfinților.



Astăzi, aproape toate icoanele păstrate, se afla doar in biserici și în cateva dintre cele mai bune muzee ale Rusiei. Există icoane sculptate si sculpturi bisericesti din lemn în muzeele Kremlinului, în Galeria Tretiakov și in multe alte colecții muzeale din intreaga Rusie.



În ciuda numeroaselor probleme istorice, arta icoanei sculptate pare sa cunoasca acum o nouă renaștere, aprecia redactorul unei emisiuni a radioului Vocea Rusiei. Inesa și Rasid Azbucanov creeaza si strane sculptate, standuri de icoane și alte piese din interiorul bisericilor.



Măiestria lor este recunoscuta pretutindeni, fiind dovedita de expoziții personale în muzee importante din tara. Europenii apreciază, de asemenea, lucrările lor, icoanele celor doi artisti fiind expuse în Germania, Marea Britanie și la Vatican.



http://ro.netlog.com/artasireligie/photo/setid=...-

Un comentariu:

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.