Pagini

18 februarie 2012

DE CE FOARTE MULŢI ROMÂNI CRED CĂ SOARELE SE ÎNVÂRTE ÎN JURUL PĂMÂNTULUI. Funeriu: „De vină e calitatea îndoielnică a educaţiei“. Teologii vorbesc şi de „analfabetismul“ religios



Ministrul Educaţiei recunoaşte că în România calitatea şcolii lasă mult de dorit. Nici religia nu e înţeleasă bine, spune teologul Gheorghe Istodor, vorbind de "neopăgânismul" omului postmodern

Mai bine de 80% dintre români nu dispun de cunoştinţe ştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ. Aceasta e concluzia studiului "Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării", coordonat de sociologul Lazăr Vlăsceanu şi realizat de studenţii Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Utilizând metoda interviului faţă în faţă pe baza unui chestionar similar celui folosit de Comisia Europeană în realizarea eurobarometrelor, cercetătorii au descoperit, printre altele, că 42% dintre respondenţi cred că Soarele se învârte în jurul Pământului sau că 35% dintre ei cred că virusul HIV poate fi luat dacă beau apă după o persoană infectată. Rezultatele studiului nu l-au nedumerit pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a declarat pentru Gândul că "intuia" situaţia şi ştie şi cauza - sistemul de învăţământ.

"Principala cauză pentru această situaţie e calitatea îndoielnică a educaţiei, mai ales în mediul rural. Această formă de analfabetism ştiinţific ne influenţează viaţa de zi cu zi. De exemplu, reticenţa unor părinţi faţă de campaniile de vaccinare sau apelul la tratamente naturiste sau homeopatice neadecvate în cazul unor boli curabile precum cancerul. Acest studiu arată, din păcate, ceea ce intuiam cu toţii. Aceasta e România pe care trebuie s-o modernizăm", a spus Funeriu, adăugând că modernizarea curriculumului este o prioritate a noii Legi a Educaţiei.

Fostul ministru al Educaţiei, actualul rector al Politehnicii Bucureşti, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru Gândul că şcolile nu primesc resursele necesare pentru a ajuta elevul să îşi clădească o educaţie temeinică. "Cauza principală este faptul că nu alocăm resursele de care avem nevoie şi faptul că nu a fost regândită dimensiunea ştiinţelor în şcoală. Fizica şi chimia au câte o oră pe săptămână în planurile cadru", a declarat fostul ministru. Ecaterina Andronescu spune că accesul facil la informaţie asigurat de internet nu reprezintă o soluţie pentru viitor. "Nu ne putem baza pe informaţia non-formală pentru a ridica nivelul. Nu faptul că tinerii au acces mai mare la informaţie va rezolva situaţia. Informaţia ştiinţifică e cel mai adesea aridă şi nu e atractivă. Ea trebuie învăţată în şcoală. Asta e realitatea. De aceea trebuie regândit curriculumul şi reorganizate planurile de învăţământ".

Românii nu sunt "alfabetizaţi" nici din punct de vedere religios

Studiul arată că 95% dintre români cred în Dumnezeu, ceea ce nu-i împiedică pe 40% dintre ei să creadă că zodia în care s-au născut le influenţează puternic sau foarte puternic personalitatea, sau pe 22% dintre ei să creadă că horoscopul este "foarte ştiinţific". "E regretabilă confuzia", explică profesor universitar doctor Gheorghe Istodor. Potrivit teologului, cercetarea relevă că, la nivelul mentalului colectiv, "există un amestec nefiresc între religie şi ocultism pe de-o parte, dar şi între ştiinţă şi ocultism, pe de altă parte. "Este regretabil că nu se folosesc competent elementele definitorii ale celor două domenii autentice - teologic şi ştiinţific - că dimensiunea de tip ocult (astrologia, zodiacul ori horoscopul) este comparată cu rigoarea ştiinţifică. Toate acestea demonstrează că există un neopăgânism care se manifestă la oameni care se declară a fi credincioşi", spune pentru Gândul preotul Gheorghe Istodor.

Dacă 95% dintre respondenţi şi-au declarat credinţa în Dumnezeu, doar 52% cred în iad şi 73% cred în Rai. Diferenţa procentuală este explicabilă, afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Istodor, şi asta pentru că foarte mulţi sunt cei care refuză să creadă în existenţa iadului.

"Ţine de iresponsabilitatea omului postmodern", explică teologul. "Multora le este greu - poate din comoditate, poate din teamă de judecată - să recunoască şi să afirme existenţa iadului. Mai uşor e să accepte existenţa Raiului decât a iadului", explică părintele Istodor. "Iar faptul că un procent atât de mare cred în Dumnezeu arată că structura fundamentală a omului este pur religioasă, este un dat ontologic".

P.S. Parintele George Istodor...face parte din familia mea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.