Pagini

12 iunie 2011

Părintele Adrian Făgeţeanu: CUVINTE DE FOLOS

 
Înfranarea


Înfrînarea si puterea rugaciunii le sunt date tuturor oamenilor. Daca vrem sa ne înfranam trupul de la cele necurate si daca vrem sa ne rugam,nu exista “nu pot”.


Rugaciunea


Oamenii îl cauta pe Dumnezeu numai la necaz, greutati si suferinte. Dumnezeu ne-a spus: “Nu va puneti nadejdea în oameni” si noi ne aducem aminte de aceasta la nevoie. Îi sfatuiesc pe toti crestinii sa nu uite de rugaciune nici cand le este bine si sa nu puna pe altii sa se roage pentru ei – sa se roage pentru ei însisi. 
Ascultare


În manastire, cel mai greu vot este de îndeplinit ascultarea. În lume, tot ascultarea de Dumnezeu este cel mai greu de facut. Ascultarea si împlinirea cuvîntului Lui. Sa urmam pilda Maicii Domnului, care a spus: “Fie mie dupa cuvîntul tau!”
Rostul nostru


Chiar si unii crestini ma întreaba care este rostul vietii noastre. N-avem nici o îndoiala. Mîntuitorul a spus clar: “Cautati împaratia cerurilor”, adica mantuirea.
Mantuire

Numai cei care au capacitatea de a se jertfi pentru ceilalti se mantuiesc. 
Duhovnicul

Se vorbeste de mari duhovnici. Duhovnicul, indiferent de pregatirea lui scolara, nu are nici o putere daca nu o primeste de sus.
Marxism

Înainte de venirea comunismului, românii erau mai credinciosi. Marxismul a reusit sa-l desparta pe om de Dumnezeu. Chiar si multi dintre cei care nu credeau sau nu erau de acord cu marxismul au fost zdruncinati în credinta. Iar cei nascuti în comunism au fost cel mai mult distrusi sufleteste. 
Atei

Ateii nu-si dau seama ca sunt de nefericiti fara Dumnezeu. Un ateu este ca un paralizat, care nu mai simte durerea.
Ce vor comunistii

Comunistii spuneau: o turma, un pastor. Dar noi stim ca doar Iisus este pastorul cel bun. Lui îi cunoastem glasul si pe El îl urmam. Comunistii vor sa transforme toate oile în capre. 
Temnita

În închisoare m-am simtit cel mai aproape de Dumnezeu. Cand simti ca toti te urasc, toti de lovesc, toti doresc distrugerea ta, doar atunci poti pretui iubirea lui Dumnezeu. El niciodata nu te paraseste
(Sursa: rostonline.org)

SCURTĂ NOTĂ BIOGRAFICĂ A PĂRINTELUI ADRIAN FĂGEŢEANU
Părintele duhovnic Adrian Făgeţeanu este unul dintre marii părinţi ortodocşi supravieţuitori ai temniţelor comuniste şi unul dintre cei mai cunoscuţi şi respectaţi părinţi, alături de părintele Arsenie Papacioc de la Mânăstirea Sfânta Maria, din Techirghiol şi părintele Iustin Pârvu de la Mânăstirea Petru-Vodă.
Părintele Adrian a urmat Facultatea de Drept între anii 1931-1937 şi Facultatea de Teologie între anii 1943-1947. În anul 1943 s-a călugărit la Mânăstirea Putna, iar în anul 1947 s-a înscris la Facultatea de Filozofie.
Părintele Făgeţeanu a trecut prin mai mulţi ani de muncă silnică şi puşcărie, a fost aproape mort sau chiar mort de 7 ori în timpul vieţii pământeşti. Acum, la venerabila-i vârstă de 97 de ani (pe care i-a implinit anul acesta) părintele Adrian s-a retras la Schitul “Locurele”, aparţinător Mânăstirii Lainici, aşteptând plecarea la Stăpânul pe Care L-a slujit întreaga viată, ca preot şi călugăr ortodox.