Pagini

17 ianuarie 2011

Sf. Petru de iarna, patronul lupilor

In 16 ianuarie se pomeneste asezarea in Biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol a lantului cu care a fost legat in temnita Sf. Apostol Petru Cand Sfantul Apostol Petru era inchis in temnita de catre Irod imparatul si era legat cu doua lanturi de fier, a venit ingerul si i-a incredintat Evanghelia; in acest timp, Sfantului i-au cazut lanturile de la maini si de la picioare. Paznicul, de teama ca a fugit, a voit sa se sinucida. Sfantul l-a strigat, spunandu-i ca e acolo. Paznicul l-a vazut tinand Evanghelia in mana, s-a inchinat si a spus lumii ca e sfant. In taina, niste credinciosi au luat lanturile si le-au pastrat, pentru ca au luat putere tamaduitoare de la trupul Apostolului. Comportamentul fata de animale Potrivit traditiei, Sf. Petru de Iarna (cel Schiop) apara impotriva lupilor, fiind un ecou al sarbatoririi Sf. Petru de Vara, cel care distribuie grindina. Calendaristic, Sf. Petru de Iarn si Sf. Petru de Vara marcheaza cele doua jumatati ale anului pastoral si agricol. Ca patron al lupilor, Sf. Petru cel Schiop are grija nu doar de comportamentul distructiv al lupilor, dar si de al oamenilor fata de animale. Obiceiuri. Credinte. Superstitii Popular: Fulgeratoarele; Sanpetrul Lupilor; Ciuia gainilor; Miezul iernii *Se zice ca un om s-a dus in padure sa-l vada pe sfant cum da de mancare la lupi. A urcat intr-un pom, chiar deasupra locului unde s-a intalnit sfantul cu lupii. L-a auzit cum spunea: "Tu sa mananci acolo, tu acolo...i. La sfarsit, a venit un lup schiop si a intrebat "Eu ce sa mananc?i, ca mancarea se terminase. "Tu, zice sfantul, sa-l mananci pe omul din copaci. Incearca sa urce lupul, dar nu poate. Asteapta langa copac. Omul striga dupa ajutor. Vin chiar feciorii lui cu o caruta. Il urca in caruta si-l ascund intr-un butoi. Pe drum se intalnesc cu o baba schioapa, care le spune ca e obosita si ca ar vrea si ea in car. O pun si pe ea in butoi... Baba era chiar lupul. Cand s-a vazut langa om, l-a mancat... * Oamenii cred ca Sf. Petru are cheile Raiului. El e frate de cruce cu cel de Vara. * Sf. Petru de Iarna a purtat lantul lui Hristos. * Sf. Petru inchide gura lupilor si-i leaga cu lantul sa nu manance vitele. * Se socoteste ca acum e chiar miezul iernii.
* Femeile nu lucreaza lana, zicand ca le mananca lupii oile.
* Celor care nu tin sarbatoarea le rod soarecii lucrurile din casa si cerealele. Acum oamenii trebuie sa bea si sa manance. Se impart covrigi de pomana.
* Cine nu mananca placinte in aceasta zi se rataceste cand calatoreste. Aparator de primejdii si de boala
* Se serbeaza pentru sanatate; Sf. Petru are un lant cu care leaga ciuma si alte dihanii. * Se serbeaza de femeile cu copii, pentru a-i feri de boli. E tinut pentru a fi feriti de raceala pe timpul iernii. * Sf. Petru e rau de bube, de friguri si arsuri. Se tine ca sa nu-i doara pe oameni picioarele cand urca la deal. * Cine lucreaza capata ameteli de cap. Fereste de moarte pe cei din casa.
Femeile il serbeaza o saptamana, fiindu-le frica sa nu se incurce in lantul lui, ca atunci nu se mai mantuiesc. *Cine il tine este ferit de prigoniri si de inchisori, are noroc la vite si la albine. Este patronul lupilor, lupii sunt finii lui. Despre muncile campului Satenii incep a se pregati pentru cultura de primavara, dregandu-si uneltele si carand mranita pe camp. Fulgeratoarele * Sunt divinitati meteorologice de la miezul iernii pastorale, care pedepsesc oamenii cu fulgere, tunete si viscole, daca nesocotesc zilele de celebrare.
16-17 ianuarie: Antanasiile *Se tin pentru sanatate, mai ales pentru binele copiilor. Denumirea lor vine din combinarea numelui Cuviosului Antonie cu cel al Sfantului Atanasie.
16-18 ianuarie: Circovii de iarna *Exista Circovi de iarna si Circovi de vara. Cei de iarna sunt in miezul perioadei de sase luni, care incepe de Sf. Dumitru si se incheie de Sf. Gheorghe. Se zice ca aceste divinitati sunt neprietenoase: aduc grindina, boala, lupi si foc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.