Pagini

8 noiembrie 2010

Religie şi tradiţii de 8 noiembrie

Reprezentări mitice în calendarul popular, arhanghelii Mihail si Gavriil sunt, conform credinţei religioase, cei care care conduc cetele de îngeri şi călăuzesc sufletele oamenilor spre rai.

Reprezentaţi iconografic cu aripi şi săbii în mână, arahanghelii sunt consideraţi patroni ai caselor şi gospodăriilor, iar sfântul Gavriil cu precădere este ocrotitorul femeilor şi al copiilor.

În viziunea biblică, el este cel care o anunţă pe fecioara Maria de întruparea lui Iisus, de aceea este perceput în popor ca un înger ce vesteşte minuni, crinul sau călimara şi pana cu care este înfîţişat în icoane fiind simboluri ale rolului său de mesager.

La rândul său, arhanghelul Mihail este investit să lupte împotriva diavolului, fiindu-i încredinţată misiunea de a păstra cheile raiului.

Bătrânii de la ţară şi astăzi sunt convinşi că arhanghelul Mihail este cel care stă la căpătâiul omului atunci când se află pe patul de moarte.

Potrivit lor, dacă persoana suferindă se va vindeca, arhanghelul Mihail va sta la picioarele acesteia, dar dacă se aşează la creştetul ei, înseamnă că momentul morţii a sosit cu adevărat.

Superstiţii din popor

În credinţa populară, ziua de 8 noiembrie este cunoscută ca “vara arhanghelilor”, când este interzis să lucrezi sau să faci treabă în casă.
Cine nu respectă această regulă nescrisă, se va chinui mult în ziua morţii, avertizează bătrânii.

O practică deja cunoscută, praznicele pentru pomenirea morţilor se fac în ultima sămbătă. Ofrandele împărţite în această zi poartă numele de "Moşii de Arhangheli", iar colacii se dau pentru "sufletul mortului”.

Şi tu ar fi bine sa aprinzi o lumânare, căci, spun bătrânii, lumânarea aprinsă în această zi fiind “lumina” ta în viaţa de dincolo.

În Bucovina, arhanghelii sunt consideraţi un fel de ursitoare, "păzitori ai oamenilor de la naştere şi până la moarte, care se roagă lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora". Potrivit, credinţei tradiţionale, ei asistă la judecata de apoi şi au puterea să purifice oamenii de păcate.

În satele de la munte, arhanghelii sunt patroni ai oilor, astfel că în această zi, păstorii obişnuiesc să facă o turtă mare din făina de porumb, numită "turta arieţilor".

După ce separau berbecii de oi, în dimineaţa zilei, turta se arunca în târla oilor, pentru fecunditatea mioarelor în sezonul următor. Însă, doar dacă turta cădea cu faţa în sus era semn încurajator. În cazul în care cădea cu faţa în jos, ciobanii nu se aşteptau la miei în prmăvară.

Se spune că în perioada dintre sărbătoarea celor doi arhangheli şi Craciun există aproape inevitabil câteva zile succesive de vreme frumoasă şi caldă, perioadă cunoscută în popor ca “vara iernii”.
Sursa: Tradiţii şi superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil : Timp Liber : Unica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.