Pagini

20 octombrie 2010

Sf Ioan de la Rila - praznuit P 19 oct - si darurile sale duhovnicesti


In 19 octombrie este praznuit Sfantul Preacuvios Ioan de la Rila, ocrotitorul Bulgariei:

Sfantul Ioan de Rila - ocrotitorul Bulgariei
http://doarortodox.wordpress.com/201...ria-18-august/

http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...ie/#more-18881

   Pentru mine Sf Ioan de la Rila ocupa un loc special in sufletul meu, desi pot sa spun ca am aflat recent de existenta lui, de relativ putin timp. Insa la fiecare vizita pe care am facut-o la manastirea Rila unde se afla moastele intregi ale sfantului Ioan, de fiecare data am primit ajutor si daruri de la Sf Ioan. Este un sfant care parca a stiut si stie dinainte de ce ajutor am nevoie, dinainte ca eu sa ii cer macar prin rugaciune ajutorul, el mi l-a oferit si m-a ajutat cu o uimitoare dragoste discreta.

Initial anul trecut am facut o excursie prin Bulgaria, fara sa stim dinainte de existenta Sf Ioan de la Rila. De manastirea Rila am aflat de pe o harta turistica a Bulgariei pe care am luat-o cand am ajuns in Bulgaria, ocazie cu care am aflat ca manastirea este inscrisa in patrimoniul UNESCO si ne-am decis sa mergem sa o vizitam.
Ce m-a impresionat este bucuria si pacea pe care am simtit-o cand am ajuns acolo. Este un loc foarte frumos, dar cand intrii pe poarta manastirii parca te paraseste orice grija.
Cum nu cunosc limba bulgara, desi vedeam icoane cu Sf Ioan, nu intelegeam despre ce sfant este vorba si la aceasta prima vizita nici nu ne-am prins de existenta raclei cu moastele Sf Ioan (racla ce se afla acoperita in fata altarului linga usile imparatesti, mai ales ca mai exista o racla cu mai multe moaste pusa la inchinare in partea stanga a bisericii). Abea cand am ajuns inapoi acasa si am cautat pe internet, am aflat despre Sf Ioan de la Rila.

Ce mi-a placut mie mult atunci, pt ca nu mai vazusem nicaieri asa ceva, erau sticlele de agheasma care au pe ele o eticheta foarte frumoasa cu icoana Sf Ioan de la Rila, asa ca am luat cateva sticle de agheasma cu gandul sa-i duc mamei mele.

La acea vreme mama mea avea grave probleme de sanatate si de la un timp parca ii mergea tot mai rau, parca se stingea incet pe zi ce trece. Insa nu pot spune ca aveam cine stie ce asteptari deosebite ca agheasma aceea o s-o vindece, mai ales ca problemele de sanatate ale mamei erau de multa vreme si agheasma i-am mai adus de la diferite biserici.
I-am dat mamei agheasma de la Sf Ioan de la Rila si apoi mi-am vazut de ale mele, fara sa ma mai gandesc la asta. Dupa un timp (vreo luna si mai bine), fara sa fac nici o legatura cu agheasma respectiva, constat ca mama parca inflorise. Se simtea mai bine, parea mai fericita, mai vesela, mai zambitoare, incepuse sa mearga (ca inainte cu o perioada mai mult zacea). Si atunci imi spune ca daca mai merg vreodata la manastirea Rila, neaparat sa-i mai iau agheasma din aceea, ca ei tare bine i-a facut, ca ea bea in fiecare zi cate putina agheasma din aceea si ca de cand bea se simte foarte bine, asa de bine cum nu s-a mai simtit de multa vreme.
Dupa aceasta discutie am urmarit si eu starea ei si am vazut ca efectiv toata perioada cat a baut agheasma de la Rila (mai multe luni) nu a avut nici o problema de sanatate, parca mana nevazuta a Lui Dumnezeu o tinea sanatoasa, ea care inainte era mai mult bolnava si cu probleme. Iar eu ii multumeam Lui Dumnezeu ca o tine pe mama sanatoasa. Ba mai mult, se pare ca mama si-a pastrat putina agheasma de la Sf Ioan, sa aiba, sa nu i se termine. Si de atunci, aproape un an de zile, imi tot reamintea cu insistenta ca daca ma mai duc vreodata la Rila sa-i iau si ei neaparat agheasma.

Din pacate, desi mi-am dorit de nenumarate ori intre timp sa mai merg la manastirea Rila, abea anul asta am reusit sa ajung acolo.

De data aceasta, eu aveam probleme cu sanatatea. Trebuia sa plecam la mare in Chalkidiki (si in drum planuiam sa trecem si pe la Rila), insa exact cand sa plecam am facut o toxiinfectie alimentara destul de severa care m-a pus la pat cateva zile bune. Insa in alta perioada nu prea aveam cum sa mai plecam, asa ca am plecat cand inca eram bolnav.

De data aceasta, cand am ajuns la Rila vroiam sa intreb unde sint moastele Sf Ioan, ca sa ma inchin si eu la el.
In biserica m-am tot uitat sa vad unde este racla, sau sa gasesc un preot sa intreb. Si cum ma uitam prin biserica, la un moment dat imi pica privirea pe un batranel cu o privire atat de smerita si umila, imbracat atat de modest, care statea pe o bancuta atat de smerit si cu pace, incat cu greu l-ar fi putut observa cineva cum sedea asa linistit intr-un colt. Vazandu-i privirea ce parca lumina de pace, smerenie si blandete (de parca era un copil care sta cuminte in casa Tatalui sau), nu stiu.de ce (pt ca nu l-am privit decat un moment, o fractiune de secunda), dar mi-au venit in minte vorbele duhovnicul meu pe care mi le spunea demult: ca trebuie sa vedem chipul Lui Hristos in fiecare om. M-am gandit ca si acest batranel modest si smerit, pe care probabil ca putini il observa, poarta chipul Lui Hristos.

Intr-un final, tot uitandu-ma printre turistii care admirau pictura si arhitectura bisericii, am zarit un preot care mi-a aratat racla Sf Ioan, pe care a desfacut-o si am avut posibilitatea sa ma inchin la sfintele moaste, multumindu-i Sf Ioan pentru ajutorul pe care i l-a dat mamei mele cu sanatatea.
Nu am cuvinte sa descriu ce pace s-a raspandit in jur cand preotul a deschis racla Sf Ioan! O pace adanca, exact ca in cuvintele rugaciunii: "pacea care covarseste toata mintea".

Dupa ce m-am inchinat la Sf Ioan, am mai stat o vreme prin biserica, m-am mai rugat si m-am inchinat la icoane, am luat agheasma si pt mama si pt mine, am mai stat o vreme si prin curtea manastirii (adica mai trecuse o bucata buna de timp) si la sfarsit, inainte de plecare, am mai intrat inca o data in biserica sa ma inchin la Sf Ioan, cand ma trezesc cu batranelul acela cu chipul luminat de blandete si smerenie ca vine direct la mine si incepe sa-mi spuna ceva in limba bulgara.
Ii fac semn, ba chiar ii cer iertare ca nu inteleg nimic din ce spune (desi am convingerea ca nici el nu intelegea ce vorbesc eu), dar nimic, batranelul continua sa imi spuna ceva pe bulgareste cu fata luminata de bucurie si blandete, cand la un moment dat aud printre vorbele lui cuvantul "molitva". Brusc m-am luminat si eu: "da, da, molitva vreau si eu". Asa ca batranelul ma ia de mana si ma duce la un preot de acolo si ii spune pe bulgareste sa-mi faca molitva.

Si in timp ce preotul imi citea molitva si apoi o rugaciune adresata Sf Ioan (cand eu ma gandeam ca pacat ca nu inteleg limba bulgara ca sa inteleg si eu rugaciunea), brusc imi dau seama ca asta este unul din darurile duhovnicesti ale sfantului Ioan.
Si iar i-am multumit Sf Ioan pt toate darurile sale.
Ca vorba ceea, ce sansa, ce probabilitate era sa vina la mine un om si sa-mi propuna numai mie sa-mi faca preotul molitva (fara sa-i cer), cand acolo e plina biserica si manastirea de turisti, cand acolo vin autocare dupa autocare din acelea mari supraetajate, pline cu turisti.

Iar dupa molitva, a doua zi eram sanatos tun, nici urma din toxiinfectia alimentara cu care pornisem la drum (desi nu am mai tinut regimul alimentar medical recomandat ci am mancat toate prostiile), ba mai mult, vacanta aceea s-a dovedit binecuvantata si pt ca in loc sa ajungem la plaja in Chalkidiki am ajuns (fara sa planuim nimic dinainte), la Sf Nectarie in Aeghina si apoi la Sf Ioan Rusul in Evia (si mare bucurie mi-a adus acea excursie).

Multumesc Sfinte Ioane pentru dragostea ta discreta si pentru tot ajutorul! Ajuta-ne pe toti in continuare!

Iar pe voi va indemn cu toata dragostea si bucuria sa mergeti la Sf Ioan de la Rila cand aveti posibilitatea, ca sa va convingeti si voi ce daruri si ce dragoste are Sf Ioan pt noi si sa ajungeti si voi sa ii multumiti din toata inima, cu bucurie, Sfantului Ioan, spunandu-i in rugaciune: "Bucura-te, Preacuvioase Ioane, facatorule de minuni din Rila, slava si bucuria noastra!"

Intre timp am gasit acatistul Sf Ioan de la Rila in romana:

http://www.librariasophia.ro/carti-S...--so-5316.html
__________________
Ca sub stapanirea Ta totdeauna fiind paziti, Tie slava sa inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor
Amin. 

Sfantul Ioan de Rila - ocrotitorul Bulgariei

Sfantul Ioan de Rila - ocrotitorul Bulgariei 
Sfantul Ioan de Rila (cca. 867 - 946) este cunoscut ca ocrotitor al poporului bulgar si unul dintre cei mai reprezentativi sfinti ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Sfantul Ioan de Rila a fost unul dintre primii sfinti canonizati dupa increstinarea bulgarilor. Este atat intemeietorul monahismului bulgar cat si al primului asezamant monahal din Bulgaria, Manastirea Rila. Sfantul Ioan de Rila s-a nascut la anul 867 in Skrino, la poalele Muntelui Osogovo (Dupnitsa de astazi). A fost contemporan cu Boris I, cu fiul sau Vladimir, Tarul Simeon I cel Mare, si cu fiul celui din urma, Tarul Petru I.
Manastirea Rila
Initial pastor, la varsta de 25 de ani a ales sa-si traiasca viata in singuratate si rugaciune. Sfantul Ioan de Rila a trait in singuratate in mai multe locuri, inainte de a se duce in Muntii Rila, unde si-a petrecut restul vietii.  Sfantul Ioan de Rila era cunoscut, inca din timpul vietii, ca facator de minuni.  Vestea aceasta  s-a raspandit  cu usurinta in intreaga tara, ajungand pana in capitatla Imperiului Bulgar. Tarul Petru I a intreprins o calatorie de 120 km, pana in Muntii Rila, pentru a se intalni cu Sfantul Ioan si a lua povatuire duhovniceasca.
Sfantul Ioan de la Rila
Intalnirea lor este descrisa in detaliu intr-una din „Vietile” Sfantului precum si in "Testamentul" Sfantului Ioan. Dupa o lunga calatorie , Tarul Petru I a ajuns la locul unde se nevoia Sfantul Ioan, insa sfantul refuza sa-l intalneasca pe imparat in persoana. Imparatul a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care la adusese sfantului. Sfantul Ioan a pastrat numai o mica parte din mancare, si i-a inapoiat tot aurul si celelalte daruri de valoare, spunandu-i tarului ca nu calugarii au nevoie de aur, ci imparatii, pentru a putea apara tara si a-l oferi saracilor.
Cu putin inainte de moartea sa (18 august 946) Sfantul Ioan de Rila si-a scris "Testamentul" ce se pastrea za pna in zilele noastre. La putin timp dupa moartea sa, moastele sale , facatoare de minuni, au fost mutate in Sofia, in timpul lui Petru I. Dupa ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia in 1183, moastele Sfantul Ioan de Rila au fost trimise in capitala Ungariei, Esztergom, unde au ramas timp de 4 ani, pana in 1187, cand au fost readuse in Sofia.
Sfantul Ioan de la Rila          Sfantul Ioan de la Rila
In anul 1194, Tarul Ivan Asen I a ordonat ca moastele Sfantului sa fie mutate in Veliko Tarnovo, noua capitala. Supravietuind cuceririi turcesti a orasului din 1393, au fost inapoiate Manastirii Rila in anul 1469 cu permisiunea Sultanului Murad II.
Sfantul Ioan de la Rila
Sfantul Ioan de la Rila
Sfantul Ioan de Rila este reprezentat pe reversul monedei bulgare de o leva incepand cu anul 2002 ,si, de asemenea, poate fi observat pe bancnota de o leva. Este praznuit la 18 august si la 19 octombrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

AVEM SFINTI
Sunt mii de sfinţi
Ce-au îndurat martiriu,
Chinuri cumplite ei au suferit,
Dar câţi din oameni
Ştiu de-a lor durere,
Câţi despre ei au auzit?

Avem mulţi sfinţi
Ce mijlocesc la Domnul
Pentru a noastră mântuire,
Să le aducem şi noi astăzi
Prinos de mulţumire.

Să le urmăm credinţa neclinită
Şi dragostea de Dumnezeu,
Să îi rugăm să ne ajute,
Căci drumul vieţii este
Din zi în zi mai greu.